Inför Eredivisie 2015/16


Tyvärr är det från den här säsongen slut på Belgiens och Nederländernas gemensamma liga BeNe-League så nu får de göra upp var för sig. Holländska Eredivisie drar igång under fredagen. De sju lagen ska mötas fyra gånger under säsongen.

Jag kan inte se något annat än att guldstriden kommer att stå mellan Ajax och FC Twente. Ajax har haft ett ganska bra spel de senaste säsongerna men saknat offensiv spets och det tror jag blir avgörande även i år.

Jag tror alltså att Twente får en ny chans i Champions League nästa säsong och kanske då har lite mer tur i lottningen, Man har de senaste tre åren dragit Lyon, PSG och Bayern München i första omgången, vilket förstås inte är så bra för nationens seedningspoäng.

1. FC Twente – Pålitliga försvararen/mittfältaren Larissa Wigger har slutat och  landslagsmålvakten Sari van Veenendaal flyttat till Arsenal. I övrigt är stommen från förra säsongen kvar med pålitliga målgöraren Ellen Jansen, kraftfulla mittfältaren (och enda spelaren i truppen som inte är född på 90-talet) Anouk Dekker, anfallstalangen Jill Roord, vindsnabba Shanice van de Sanden och vänsterbacken Siri Worm. Man har gjort riktigt bra nyförvärv i Telstars landslagsmittback Stephanie van der Gragt och ADOs Renate Jansen som konstant varit med i skytteligatoppen de senaste åren.

2. Ajax – Tappar klass på sin vänsterkant när Claudia van den Heiligenberg nu flyttat till tyska USV Jena men annars har man behållit sina nyckelspelare. Har ett starkt försvar där rutinerade Daphne Koster är tillbaka efter graviditet.  Här finns också rutin i form av Petra  Hogewoning och Anouk Hoogendijk. Landslagets Desiree Van Lunteren och Tessel Middag ät viktiga på mittfältet. Främsta målskytt förra säsongen var Marlous Pieëte och i offensiven finns även bl.a. Chantal De Ridder och snabba Mandy Versteegt.

3. PSV – Har dumpat FC Eindhoven och går nu helt under PSV-flagg. Har kanske en väl ung trupp och även om det finns gott om talang i den så kommer man inte räcka till för någon guldstrid.. Kommer självklart att sakna Danielle van de Donk. Stabil målvakt i Angela Christ och fint nyförvärv i anfallaren Vanity Lewerissa. Jeslynn Kuijpers, Nadia Coolen och Kika van Es är andra nyckelspelare.

 4. ADO Den Haag – Har tappat stjärnan Renate Jansen men offensiv kraft finns ändå i förra årets främsta holländska målskytt Lineth Beerensteyn, Lisanne Grimberg och nyförvärven Dominique Vugts och Kirsten Koopmans. Kim Dolstra och Yvette van der Ven viktiga i defensiven. Får främst slåss med PSV om tredjeplatsen.

5. Telstar – Har tappat en rad viktiga spelare de senaste åren och så även nu i sommar (van der Gragt, Bruinenberg, Mesker, Koopmans). Kvar i defensiven är landslagsveteranen Dyanne Bito. I offensiven ska Priscilla de Vos och Linda Bakker leverera.

6. SC Heerenveen – Har tappat förra årets främsta målskyttar Sylvia Smit (till DTS Ede) och Sisca Folkertsma (PSV) och har en ung trupp där lite mer rutinerade Charissa Burgwal och Lianne de Vries blir extra viktiga.

7. PEC Zwolle – Har ungefär samma trupp som sluytade näst sist i BeNe-League förra året och får slåss för att försöka undvika jumbo-platsen. Joyce Mijnheer var en pålitlig målskytt förra säsongen.

Ligans officiella hemsida, Facebook, Twitter.