Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Eredivisie 2016/17

De två kommande helgerna drar  en ny säsong igång för ett antal av de större ligorna runt om i Europa. Redan på fredag tjuvstartar den holländska ligan. Det är inte en liga jag följt så mycket det senaste året så här kommer bara lite korta tankar inför årets säsong.

Holländsk fotboll har ju gått framåt snabbt de senaste åren och även klubbarna har haft en del framgång, exempelvis Twente i Champions League förra året. Det känns dock inte riktigt som att ligan i stort fått det riktiga lyftet och nästan tappat lite till den här säsongen när en hel del profiler lämnat ligan eller slutat.

Titelkampen står troligtvis åter mellan Twente och Ajax. Förra året var det bara målskillnad som skiljde mellan lagen, till Twentes fördel. Jag ser Twente som ganska klara favoriter till ett nytt guld. Twente har den vassaste offensiven medans Ajax har den rutinerade defensiven. Enda utmanare till de båda är PSV .

1. FC Twente – Får bära favoritskapet även om man kanske tappat lite spets. Har en bra offensiv med Renate Jansen, Ellen Jansen, stortalangen Jill Roord samt nyförvärven Eshly Bakker och speedkulan Lineth Beerensteyn. Tidigare Mallbacken-spelaren Maruschka Waldus är ny defensiven där nya Bayern München-spelaren Stefanie van der Gragt kommer vara saknad.

2. AFC Ajax – Stark defensiv med bl.a. Merel van Dongen, Anouk Hoogendijk och lagkapten Daphne Koster. Desiree van Lunteren och Kelly Zeeman är viktiga på mittfältet där  nyazeeländska Betsy Hassett är ny. Laget har saknat heta målskyttar de senaste åren och nu har tre av lagets främsta anfallsvapen lämnat (Eshly Bakker, Tessel Middag och Mandy Versteegt). Bl.a. Marlous Pieëte och Chantal de Ridder är kvar och landslagsmeriterade spanjorskan Willy Romero är ny i offensiven.

3. PSV Eindhoven – Kommer att ha en offensiv med många pålitliga målgörare som talangfulla Sisca Folkertsma, målsäkra Vanity Lewerissa, landslagsaktuella Myrthe Moorrees och nyförvärvet Kirsten Koopmans. Frågan är dock om den lite orutinerade defensiven håller för att utmana hela vägen, tveksamt men inte omöjligt.

Jag kan inte föreställa mig att något annat lag kan blanda sig i guldstriden. ADO Den Haag har varit snäppet bakom topplagen tidigare men tappat en del nyckelspelare nu och får nog snarare slåss med Telstar, Heerenveen, PEC Zwolle och nykomlingen Achilles ’29 om övriga platser. Inget av lagen gör någon större satsning i år.