Inför Norrettan


Norrettan är alltid svårtippad och det gäller även i år, främst lagen i Stockholmsregionen där det alltid byts friskt med spelare är svårbedömda. De sex främsta lagen går till nästa års nya dametta och de två främsta spelar kval till Damallsvenskan mot ettan och tvåan i Söderettan. Sjunde laget har också chansen att gå dit om det tagit fler poäng än sjuan i Söderettan.

I norrettan satsas det främst på unga svenska talanger men det kryddas också ofta med ett par hyfsade nordamerikanskor. Länkar till samtliga lag finns i Länksamlingen högst upp på sidan.  Ungefär så här tror vi att det går:

1. Sundsvalls DFF – Fjolårstvåan Sundsvalls DFF har tappat sin skyttedrottning Jenny Hjolman. Som ersättare har man fått föredetta Linköpingspelaren Ida Brännström. Andra viktiga spelare Julia Bhy och Emma Jonsson samt U19-landslagets Lina Ringshamre och Hanna Glas. Har imponerat i några matcher på försäsongen och har bl.a. besegrat KIF Örebro med 2-1 och norska Trondheims/Ørn med hela 6-2 trots underläge 0-2 i halvtid.

2. Sunnanå SK  – Sunnanå tillhör favoriterna även i år och kommer tillhöra toppen. Man har fått behålla sina nigerianska landslagsspelare Perpetua Nkwocha och Helen Ukaonu. Nigeria missade att kvala in till OS vilket gör att de finns med laget hela säsongen, något som inte var fallet förra året och ställde till det lite för laget. Ett par  andra viktiga spelare i laget är Anna Bodén och Carina Holmberg. Det ska också bli intressant att se lagets nya kinesiska målvakt Yanru Zhang. Har tappat Norrettans skyttedrottning Linda Fransson till KIF Örebro.

3. Kvarnsveden – Kvarnsveden känns som ett stabilt lag på den övre halvan av tabellen. Tre nya amerikanskor har kommit: Teresa Rynier, Felicia Schroeder och Laura Novikoff som alla känns väldigt intressanta. Schroeder gjorde förra året en riktigt fin säsong i Åland United och vann skytteligan i finska ligan. Förra årets bästa målskytt, irländska landslagsspelare Fiona O´Sullivan har dock lämnat laget för spel i franska ligan. Har varit fyra i serien tre år i rad och hamnar nog ungefär där i år också.

4. Umeå Södra – Umeå Södra satsar liksom flera andra lag i serien främst på att nå nästa års dametta. Laget har förstärkt med forwarden Jessica Rostedt och målvakten Alyssa Whitehead från USA samt försvararen Carys Hawkins från Australien. I truppen finns också rutinerade Therese Kapstad samt Ida Åberg Zingmark, båda med förflutet i Umeå IK.

5. IK Sirius – Het nykomling. IK Sirius har ett svårbedömt lag men man satsar på damettan och har värvat rejält med spelare för att nå dit.  Självklart finns också ett par nordamerikanskor i truppen, nämligen Sarah Elnicky och Allysha Chapman. Laget har gjort en hel del fina resultat på försäsongen och är helt klart en kandidat för topp 6.

6. Bollstanäs – Svårtippat lag, fågel eller fisk? Kanske någonstans i mittenskiktet.  Här finns några intressanta spelare som Kimberly Boulos från Haiti,  amerikanskorna Chelsea Davis och Jocelyn Charette. Man har dock även tappat en hel namnkunniga spelare som Linda Fagerström, Jennifer Meier och Malin Engdahl, alla med förflutet i Djurgården.

7.Vasalunds IF – Slutade på nedre halvan förra året men har några förstärkningar från Hammarby i form av  Hodan Siid-Ahmed , Tempest-Marie Norlin och Helen Nottebrock. Finns också med i racet om topp 6.

8. Hammarby  – Hammarby är ett helt nytt lag jämfört med det lag som åkte ur Damallsvenskan och man har värvat vilt främst från sina division 1 konkurrenter.  Med så många nya spelare är laget väldigt svårbedömt men jag tror man kommer vara med att kämpa om en topp 6 placering i alla fall. Två amerikanskor,  Rosie Malone-Povolny och Megan Mischler, finns också i laget.

9. Rågsveds IF  – Har fått behålla sina bästa målgörare från förra året Lisa Arnell och Lisa Björkvik. In i laget har man också fått den duktiga amerikanskan Kika Toulouse. Laget har haft lite problem med skador på försäsongen och fick lämna W.O. i svenska cupen p.g.a. spelarbrist. Kan vara med att slåss topp 6.

10. Gustafs GoIF – Gustafs från Avesta har tappat stora delar av laget som förra året nådde en fin sjätte plats. Har inte sett bra ut på försäsongen men får en fin förstärkning i målvakten Nina Fellbrant som kommer på lån från KIF Örebro. Har svårt att se hur de ska klara att nå nya damettan. Lagets främsta målskytt, stortalangen Lina Hurtig, har gått till Umeå IK.

11. Assi IF – Nykomlingen Assi från Risögrund utanför Kalix står inför en tuff säsong. Laget har inte värvat särskilt många etablerade spelare för den här nivån och kommer inte nå nya damettan. Två brasilianska nyförvärv finns dock i laget Fernanda da Silva och Carla da Silva, de är dock vare sig släkt med Marta (Vierira da Silva) eller varandra men blir ändå spännande att följa.

12.Västerås BK30 – Ytterligare en nykomling som inte har förstärkt tillräckligt för att nå nya damettan. Jag tror de främst kommer få slåss för att undvika sistaplatsen.