Inför Ryska Ligan 2012/2013


Imorgon drar den ryska ligan igång sin säsong. Det har skett en hel del förändringar bland klubbarna under sommaren. Energiya Voronezh som missade en Champions League-plats i förra säsongens sista match har lämnat ligan.  Det har varit lite svårt att få tag på aktuell info om klubbarnas spelartrupper inför säsongen så det är möjligt att jag får revidera tipset nedan när det hela klarnar. Om jag inte är helt felinformerad kommer det till våren spelas en mästerskapsserie mellan de fyra främsta lagen utöver de totalt 28 matcher (lagen möts fyra gånger) i grundserien. De två främsta  får en plats i Champions League, laget på sista plats flyttas ned.

1. Rossiyanka – Klubben har de senaste åren satsat hårt för att nå framgångar i Europ . Det har ryktats en del om att Sofia Jakobsson skulle vara på väg till Tyskland och Turbine Potsdam och det vore självklart ett stort avbräck för klubben om det nu skulle bli så. Det verkar dock troligast att Jakobsson stannar ytterligare en säsong i Ryssland. Jag har inte sett några andra uppgifter så att jag misstänker att de brasilianska landslagsspelarna Christiane, Aline, Ester och Fabiana även under kommande säsong kommer spela för klubben. Klubben har landslagsspelare på samtliga positioner och ryska landslagsspelare som Olga Petrova,  Natalia Shlyapina, Elvira Todua och Natalia Pertseva finns också i truppen. Känns som klara favoriter att ta tredje raka guldet.

2. Ryazan VDV – Förra säsongens sexa har storsatsat inför den kommande säsongen och plockat upp flera av de bästa spelarna både från Energiya Voronezh och Zvezda. Laget kommer ha en nästan helt ny startelva och kommer i år definitivt vara med at slåss om en Champions League-plats och kanske kan man rentav hota Rossiyanka om seriesegern. Bland de främsta nyförvärven märks ukrainska landslagsanfallaren Ludmila Pekur och de ryska landslagsspelarna Ksenia Tsybutovich, Valentina Savchenkova, Elena Terekhova och Elena Danilova. Man har också värvat den skickliga amerikanska U23-landslagsspelaren Toni Pressley som kan spela allt från mittback till anfallare. I laget finns sedan tidigare bl.a. de vitryska landslagsspelarna Ekaterina Avkhimovich och Hanna Pilipenka samt lagets främsta målskytt förra året, Elena Gorbacheva.

3. Zorkiy – Förra årets ligatvå kommer säkerligen vara med och slåss i toppen även i år. Klubben har satsat på en hel del internationella inslag för att nå toppen, t.ex. lagets skyttedrottning förra året, mexikanska Fatima Leyva. Bland övriga utländska nyckelspelare kan nämnas italienska Pamela Conti och brasilianska Katia. Likt Ryazan har man också värvat en del från Voronezh och Zvezda, bla. spanska Maria Ruiz och ukrainska landslagsspelarna Vera Djatel och Alla Lyshafay. I laget finns också ryska landslagsspelare i form av Nadezhda Levykina, Elena Morozova och Ekaterina Sochneva.

4. Zvezda 2005 – Champions League-finalisten från 2008/2009 hade ekonomiska problem i slutet av förra säsongen och var nära att också lämna serien. Nu är man kvar men ett stort antal landslagsspelare har lämnat Perm-klubben. MAn satsar istället ungt men målsättningen är dock ändå att vinna ligan. Laget har fått behålla några spelare från förra årets stomme, bl.a. ryska landslagsförsvararna Elena Suslova och Maria Dyatchkova samt ukrainskorna Nadezhda Baranova, Olena Khodyreva och Darina Apanaschenko.  Man har värvat två av Rysslands mer lovande U-landslagspelare Anastasia Pozdeeva och Valentina Orlova.

5.  Izmailovo – Stabilt lag med en del rutinerade och landslagsmeriterade ryska spelare som Elena Fomina, Anastasia Rodionova,  Ekaterina Stepanenko samt vassa anfallaren Olesya Kurochkina. Kommer inte ha något med toppen att göra men bör inte heller behöva oroa sig för nedflyttning. Likt hos nästan samtliga andra lag finns det lite ukrainskt inslag och hos Izmailovo är det landslagsanfallaren Yulia Emelyanova.

6. Kubanochka  – Laget från Krasnodar består till stor del av unga ryska spelare men i laget finns också de ukrainska landslagsspelarna Tetyana Romanenko och Iya Andrushchak samt de moldaviska landslagsspelarna Elena Porozhnyuk och Lyudmila Andone. Får i år något av ett derby mot det andra laget i söder, Donchanka.

7. Donchanka – Nykomlingen från Azov slutade först på 4:e plats i sin division 1-serie förra året. Vet inte riktigt hur det gick till när laget fick en plats till årets högsta serie men man bör nog få det ganska vårt att klara sig kvar.

8. Mordovochka  – Slutade sista i ligan förra året men slapp nedflyttning  i och med Energiya Voronezh uttåg ur ligan. Kommer nog även i år slåss i botten.