Inför Serie A 2014/15


Italienska Serie A är sist att dra igång av de större europeiska ligorna. Serien har till i år minskats från 16 till 14 lag vilket känns som en bra förändring för att på sikt få en lite jämnare liga. Sommarens Silly Season har varit ovanligt händelserik och det kommer bli större omkastningar än vanligt i tabellen. Två lag till Champions League och fyra lag åker ur. Här kommer årets tips:

1. ACF Brescia – Har lyckats behålla alla viktiga startspelare från guldtruppen och får ses som klara favoriter att försvara sin titel nu när flera utmanare har försvagats. Den enda meriterade nyförvärvet i truppen är tidigare Verona-spelaren Maria Karlsson som blir viktig i försvaret tillsammans med bl.a. rutinerade Roberta D’Adda och landslagsmålvakten Chiara Marchitelli. Annars är det i offensiven laget har sin styrka med målfarliga spelare som Christiana Girelli, Daniela Sabatino och Barbara Bonansea som ska bli  serverade av viktiga mittfältarna Martina Rosucci och Valentina Cernoia.

2. Agsm Verona – Det har hänt en del oväntade saker i sommar hos Verona som den här säsongen får en extremt rutinerad offensiv med Melania Gabbiadini samt nyförvärven Silvia Fuselli och alla tiders främsta italienska målskytt Patrizia Panico från Torres. I de bakre leden är det lite mer orutinerat men Cecilia Salvai och Federica Di Criscio är duktiga i backlinjen. Målet vaktas även i år av Stephanie Öhrström. Kan kanske nå topp 2 igen efter ett par svagare säsonger.

3. UPC Tavagnacco – Det har varit stora spelarförändringar i Tavagnacco under sommaren men man har kvar en stark stomme i mittfältarna Alice Parisi och Alessia Tuttino samt i offensiven i pålitliga måltjuven Paola Brumana och allmänt skickliga Elisa Camporese.

4. Mozzanica – Har legat snäppet bakom de fyra topplagen de senaste åren men nu bör man kunna ta klivet upp till topp 4 efter att bl.a. ha värvat rutinerade landslagsmittfältarna Sandy Iannella och Daniela Stracchi från Torres. Offensivt har man sin pålitliga målskytt Valentina Giacinti och Penelope Riboldi samt nyförvärvet Marta Mason från Verona som bara blir bättre och bättre.

5. Torres Calcio – Ekonomiska bekymmer har gjort att Torres har tappat en rad viktiga spelare och inte lär vara med i den absoluta toppstriden i år. Defensiven är dock fortsatt stark med bl.a. Elisa Bartoli, Elisabetta Tona och Giorgia Motta. I offensiven är rutinerade Giulia Dominechetti kvar och spanjorskorna María Pérez och Joana Flaviano är ett intressanta nyförvärv.

6. Riviera di Romagna – Rutinerat lag med nästan bara 80-talister och även ett par 70-talister i startelvan. Bör fixa att komma på övre halvan  men som saknar några toppspelare för att utmana högre upp. Patrizia Caccamo ska göra målen.

7. ACF Firenze –  Anförs av mittfältarna Alia Guagni och Giulia Orlandi. Man har hämtat trion Michela Rodella, Evelyn Vicchiarello och Priscilla Del Prete från Tavagnacco och laget känns klart stabilare i år.

8. Res Roma
9. Cuneo
10. Como 2000
11. Pordenone
12. Pink Bari
13. USD San Zaccaria 
14. Orobica