Inför Serie A 2015/16


Sist ut av Europas större ligor är som vanligt Serie A i Italien. Här är säsongens tips (förra säsongens placering inom parentes):

De fem främsta även de som slutade topp fem förra året och de känns i en klass för sig. Jag har svårt att se att något lag ska lyckas överraska och slå sig in där.  Utöver att jag tror ganska starkt på Brescia som mästare så känns det väldigt öppet mellan övriga fyra. Ingen abv nykomlingarna gör heller någon större satsning och de lär få slåss i botten.

1. (2) Brescia – Var en poäng från seriesegern förra säsongen men i år tror jag att man återtar den. Truppen är i stort sätt intakt men Maria Karlsson har lämnat för spel i Frankrike men ersatts av landslagsbacken Sara Gama som återvänder från just Frankrike. Man har en väldigt komplett trupp med, mina ögon, Italiens bästa målvakt Chiara Marchitelli och en stabil backlinje som förutom Gama bl.a. innehåller Elena Linari och rutinerade Roberta D’Adda. Starkt mittfält med Martina Rosucci och lagkaptenen Valentina Cernoia med den vassa vänsterfoten. Även Chiara Eusebio och Barbara Bonansea uttagna mittfältare i landslaget nyligen. Pålitliga målskyttar i Daniella Sabatino, Stefania Tarenzi och Christiana Girelli.

2. (4) Fiorentina – Firenze blev Fiorentina och med nya resurser har laget förstärkts, inte minst med väldigt mycket rutin. Kanske kan det räcka ända till Champions League. Man saknade en stor målskytt förra säsongen men har nu fått in 40-åriga Patrizia Panico som ju vann skytteligan klart med Verona förra säsongen. Väldigt intressant blir också att följa nyförvärvet Lisa Ek på lagets mittfält där Evelyn Vicchiarello och Giulia Orlandi vara starka förra säsongen. Ytterbacken/yttermittfältaren Alia Guagni var också vass förra säsongen och har slagit sig in i landslaget. I försvaret har man fått in gott om rutin i landslagsmeriterade duon Elisabetta Tona och Giorgia Motta från konkursdade Torres. Ny är också ungerska landslagsmålvakten Reka Szocs.

3. (1) Verona – Har alltså tappat sin främsta målskytt Panico men offensiven är ändå bra med landslagsstjärnan Melania Gabbiadini, snabba och tekniska Tatiana Bonetti samt nyförvärv i danska Camilla Kur Larsen och Res Romas främsta målskytt Valeria Pirone. Anfall är bästa försvar var lite det intryck laget gav förra säsongen men man har också kvalitet längre bak där Stephanie Öhrström vaktar målet och Federica di Criscio är en nyckelspelare i backlinjen. Teknikern Marta Carissimi är en klasspelare på mittfältet.

4. (3) Mozzanica – Landslagbacken Elisa Bartoli är en fin förstärkning för försvaret.  Landslagsrutin finns det ocksåp gott om i skickliga Daniela Stracchi på det defensiva mittfältet och i yttern Sandy Iannella.. I offensiven har man bl.a.  Valentina Giacinti som efter en vass fjolårssäong slog sig i landslaget.

5. (5) Tavagnacco – Mittfältet är riktigt starkt med rutinerade duon Alessia Tuttino och Elisa Comporese samt spelmotorn Alice Parisi som i dagläget är lagets enda landslagsspelare. Man också ett starkt anfallspar i Paola Brumana som har ett snitt på runt 20 mål per säsong samt kraftfulla skotskan Lana Clelland som gjorde en stark vår i  Bari. Sara Penzo är stabil målet men frågan är om försvaret håller när landslagsrutinerade Nené Bissoli oväntat flyttat till Valpolicella i serie B.

6. (9) San Zaccaria – Värvade bl.a. landslagets ytterback Linda Tucceri Cimini samt Eleonora Petralia och Luisa Pugnali från lokalrivalen Riviera di Romagna. 17-åringen Martina Piemonte var  främsta målskytt förra säsongen med tolv fullträffar.

7. (7) Res Roma – Överraskade förra hösten då man hängde med i toppn, men tappade sedan rejält under våren. I år lär man inte hänga med i toppen efter några  tunga spelarförluster och inga nämnvärda nyförvärv. Lagkaptenen Vanessa Nagni missade stora delar av förra säsongen men blir viktig i offensiven när främsta målskytten Valeria Pirone flyttat..

8. (12) Pink Bari – Blev nedflyttade förra säsongen men fick en ny chans när Torres gick i konkurs. De utändska spelarna har försvunnit men stommen av italienska spelare med bl.a. mittfältarna Carmela Anaclerio och Lucia Ceci är kvar. Penelope Riboldi är ett starkt nyförvärv som blir viktig för offensiven det samma gäller rutinerade Antonella Morra i defensiven..

9. (8) Riviera di Romagna – Förlorade i play-off förra säsongen och flyttades ner och värvades sönder som följd av det. Det blev dock en snabb comeback för laget när Acese valde att stanna kvar i Serie B. Hämtade från just Acese är bl.a. anfallaren Giuseppa Bassono och mittfältaren Clara Lazzara. Mycket nytt i laget men kvar är bl.a. väldigt rutinerade försvararna Cristina Ugolini (37) och Cristina Casanelli (41). Ny i offensiven är 37-åriga Fabiana Colasuonno som spelade i landslaget i mitten av 00-talet.

10. (nykomling) CF Südtirol – Alessandra Tonelli och Chiara Pasqualini toppade skytteligan i sin Serie B-serie och behöver leverera mål även i högsta serien nu.

11. (nykomling) Vittorio Veneto – I truppen finns bl.a. F19-landslagets försvarare Sara Mella och Laura Perin. Margherita Zanon viktig i offensiven.

12. (nykomling) San Bernando Luserna – Debut i Serie A.  Erika Moretti främsta målskytt med 27 mål i Serie B.