Inför Sverige – Sydafrika


Idag är det dags, äntligen!! En spännande OS-premiär står på programmet.

Det ryktas om att det ska bli en ”trygg” (defensiv) startelva i matchen mot Sydafrika. Inte direkt oväntat men jag hade ändå hoppats få se ett ganska offensivt Sverige. Det är trots allt i den här matchen vi ska fixa fin målskillnad så vi får bra utgångsläge till resten av gruppspelet. Sydafrika är ett lag som vi bara ska slå, men vi såg ju hur svårt vi hade att göra mål mot Colmcia i VM för året trots total dominans. Nu har jag ytterst dålig koll på Sydafrika men laget ska inte kunna hota Sverige men visst finns det några spelare att se upp med.  Försvaret får hålla lite ectra koll på ”Beep, Beep”, eller Noko Matlou som hon egentligen heter, för det är hon som ska göra målen för laget.

Jag skulle gärna se följande startelva. Lindahl i mål blir det förstås det behöver vi inte diskutera. I backlinjen ska självklart det inspelade laget med Sara Thunebro, Emma Berglund och Linda Sembrant spela. Det är högerbacksplatsen där frågetecknet finns. I matchen mot Sydafrika där vi förhoppningsvis kommer tillbringa mycket tid på motståndarnas planhalva tycker jag Lina Nilsson är det givna alternativet framför Annica Svensson. Sverige kommer kanske lyckas etablera spelet på offensiv planhalva och därmed kunna komma in med mycket folk framför mål. Då skulle det sitta fint med Nilssons offensiva kvaliteer och fina inlägg.

Förespråkar fortsatt Caroline Seger och Nilla Fischer som de defensivare mittfältarna. De har visat god form, är mycket bra i positionsspelet och passningsspelet börjar också se bra ut hos dem. Vill gärna ha med både Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson som båda har visat fin form. Tyvärr tycker jag dock Jakobsson sällan lyckas lika bra på kanten som när hon får spela toppforward. I dagens match får hon förhoppningsvis komma högt upp i banan och då känns hon som ett hett alternativ. Kosovare Asllani får gärna den väldigt centrala mittfältsroll som Caroline Seger hade i början av matchen mot Storbritannien. Hon är både snabbare i djupled och skickligare i avslutslägen och svår att stoppa när hon kommer med boll rätt emot försvaret.

Med dessa två offensiva mittfältare så är det inte helt tokigt att balansera upp det hela lite med Marie Hammarström på vänsterkanten. Vi kommer dessuotm säkert få en hel del frisparkar och hörnor där hennes vänsterfot är bra att ha. På topp Lotta Schelin förstås.

Men….byt Nilsson mot Svensson, Seger mot Dahlkvist och Asllani mot Seger så får vi nog en mer trolig startelva. Möjligtvis att Asllani får chansen iställer för Jakobsson. Asllani och Jakobsson på varsin kant är också ett alternativ om man nu mot förmodan skulle våga vara offensiv.

Avspark ikväll 20.45, SVT1

,