Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Toppserien 2013

Jag fortsätter nedräkningen till den stor premiärhelgen kommande veckoslut med en titt på norska Toppserien. Den känns i år intressantare än på länge av flera skäl. Dels känns serien starkare än någonsin med många jämna lag och dels finns det fler svenska spelare att följa i serien i år.

Jag tror på en duell om guldet mellan regerande mästarna LSK Kvinner och Stabæk samt en kamp om bronset mellan fjolårstrean Arna-Bjørnar och storsatsande nykomlingen Avaldsnes. I övrigt ser resten av tabellen ut att bli ett riktigt getingbo där vad som helst han hända framförallt i mittenskiktet. Jumboplatsen betyder nedflyttning och näst sista platsen innebär kval för att stanna kvar.

1. LSK Kvinner – Kan mycket väl försvara sitt guld då man har fått in flera starka norska spelare bl.a. Emilie Haavi och Lene Mykjåland som har sett riktigt heta ut det senaste halvåret. Man har dock också tappat kvalitetsspelare som skyttedrottningen Cecilie Pedersen, rutinerade Lene Storløkken samt kanadensiskorna Diana Matheson och Rhian Wilkinson. I laget finns ytterligare en rad norska spelare med landslagsmeriter och inte minst livsfarliga anfallaren Isabell Herlovsen. Kommer antagligen även förstärka ytterligare under sommaren för debuten i Champions League.
2. Stabæk – Spelmässigt kanske seriens bästa lag förra året men laget lyckades inte vinna de viktiga matcherna under hösten och blev tvåa. Unga måldrottningen Ada Hegerberg har lämnat klubben liksom hennes syster Andrine (båda till Potsdam) och Kristy Moore. Nyförvet Elise Thorsnes ersätter i offensiven och kan kanske i klubben hitta tillbaka till storformen a la 2011. Stabæk har seriens bästa mittfält i starka Ingvild Stensland och Katrine Pedersen samt med supertalangen Caroline Graham Hansen strax framför sig.
3. Avaldsnes – Storsatsande nykomling som har köpt en nästan helt ny startelva under vintern och bland annat hämtat in tre svenska spelare. Det är Linnea Liljegärd samt tidigare Djurgårdenspelarna Mia Jalkerud och försvararen Freja Hellenberg som ska spela i klubben i år. Har en het offensiv i Cecilie Pedersen och Hólmfríður Magnúsdóttir och en stark målvakt i Guðbjörg Gunnarsdóttir. Ytterligare en rad internationella spelare av varierande kvalitet har anslutit till klubben som bara kommer ha enstaka norskor i startuppställningarna under året.
4. Arna-Bjørnar – Har flera unga spelare som är på väg att etablera sig i landslaget, inte minst Kristine Hegland och Ingrid Ryland. Har hämtat hem mittbacken Nora Holstad Berge från Linköping men tappat sin bästa spelare Maren Mjelde till Potsdam. Kommer vara med och slåss i toppen i år också men troligtvis inte i guldstriden.
5. Vålerenga – Seriens andra svensklag satsar också uppåt i tabellen och och har goda chanser att nå den övre halvan. Oerhört rutinerade Solveig Gulbrandsen är härföraren på mittfältet och lagets viktigaste spelare. Laget har bl.a. värvat svenska mittfältarna Emelie Erlandsson (Kolbotn) och Kristin Carlsson (Jitex) som båda haft skadebekymmer de senaste säsongerna. Det samma gäller snabba och skickliga norska mittfältaren Ingrid Schjelderup som man hämtat från Linköping. Kommer ha ett riktigt bra lag om alla kan hålla sig hela.
6. Kolbotn – Känns som ett stabilt mittenlag. Har ett starkt mittfält med landslagsmittfältaren Ingvild Isaksen och schweiziskan Daniela Schwarz. Vann också dragkampen om tekniska och snabba isländska anfallaren Fanndís Friðriksdóttir som kommer göra mycket nytta i offensiven.
7. Klepp – Stora truppförändringar men fortsatt ett ganska starkt lag. Har tappat toppskytten Cathrine Dyngvold till Göteborg men hämtat luriga yttermittfältaren Ann-Mari Dovland från Piteå. Landslagsmittfältaren Gry Tofte Ims, anfallaren Line Smørsgård samt finskorna Anna-Kaisa Rantanen och Petra Vaelma är andra viktiga spelare i truppen.
8. Røa – Har tappat en mängd landslagsmeriterade spelare under vintern och förra årets Champions League-lag kommer nog för ovanlighetens skull få kämpa rejält för att nå en plats på tabellens övre halva i år.
9. Trondheims-Ørn – Har hämtat det bästa från grannklubben Kattem (som drog sig ur serien), bl.a. pålitliga målskyttarna Rikke Storrø och Guro Reiten. Bör klara sig undan den absoluta bottenstriden..
10. Sandviken – Överraskade förra året men kan få det tuffare i år. Giftiga anfallaren Melissa Bjånesøy är mycket viktig för offensiven och det samma gäller June Hammersland i defensiven. Både gjorde och släppte in många mål förra året.
11. Amazon Grimstad – Hade en mycket blek offensiv men stark defensiv förra året. Marit Fiane Christensen äger i defensiven och irländskan Shannon Smyth är duktig på mittfältet. I övrigt en ganska tunn trupp.
12. Medkila – Nykomling som tog över Kattems plats och har haft ont om tid att förbereda sig. Har hämtat in ett par amerikanskor och kan nog överraska.

Bra översikt på vinterns övergångar i Toppserien finns på följande sidor hos fotballmagasinet.no och kvinnefotball.no

 

6var till Inför Toppserien 2013