Inför Toppserien 2015


Det är dags att börja ladda för seriestarten i Sverige men först en tur till Norge. Tre lag gör gör upp i toppen, tre lag gör upp i botten och däremellan kan allt hända. Så känns förutsättningarna när Toppserien 2015 drar igång i helgen. Här kommer årets tips:


3 lag slåss i toppen. LSK Kvinner bygger vidare på guldlaget från 2014 och har ett samspelt lag från start och det kanske är det som blir avgörande. För Stabæk blir det viktigt att hänga med i början då man går in i säsongen med lite skadebekymmer. För Avaldsnes gäller det att undvika fjolårets många bottennapp.

1. LSK  (1:a förra året)
Har guldtruppen i stort sätt intakt från förra säsongen. Toppspelare i alla lagdelar från målvakten Guðbjörg Gunnarsdóttir, försvarare som Marita Skammelsrud Lund och nyförvärvet Mandy van den Berg, spelfördelande mittfältaren Sherida Spitse och offensiva landslagstrion Emilie Haavi, Isabell Herlovsen och Lene Mykjåland. Förhoppningsvis fortsätter Mimmi Löfwenius att utvecklas på högerkanten.

2. Stabæk (2:a förra året)
Har haft en hel del skadebekymmer på mittfältet landslagsspelarna Ingvild Stensland och Ingvild Isaksen ännu inte är redo för spel efter korsbandsskador. Klubben har dock en uppsjö av duktiga centrala mittfältare för här finns även Cathrine Dekkerhus, Ingrid Schjelderup, Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir och comebackande Katrine Pedersen. Offensiven känns lite tunnare men i Ida Elise Enget, Melissa Bjånesøy, Melissa Wiik och nyförvärvet Ann-Mari Dovland finns bra alternativ. Rutinerade Trine Rønning och Toril Akerhagen styr upp defensiven och målet vaktas av skickliga landslagsettan Ingrid Hjelmseth.

3. Avaldsnes  (5:a förra året)
Var en besvikelse förra året då man blev femma. I år får det nog ses som ett rejält fiasko om man hamnar utanför topp 3. Dessvärre missar förra årets skyttedrottning Debinha hela säsongen p.g.a. en korsbandsskada. I offensiven har man ändå vassa namn som Hólmfríður Magnúsdóttir, Cecilie Pedersen och nyförvärvet Elise Thorsnes. Maren Mjelde kommer ge välbehövd stabilitet på mittfältet. Ytterligare några brasilianskor finns i laget och ett par amerikanskor, bl.a. målvakten Adrianna Franch som var riktigt vass innan skador saktade ner karriären. Den svenska trion Lisa Dahlkvist, Carola Söberg ock Lisa Klinga har lämnat klubben och kvar är endast försvararen Freja Hellenberg. Kan rent av utmana om guldet om man får ihop laget redan tidigt under våren.


6 jämna mittenlag som sannolikt kommer ta poäng av varandra. Placeringarna dem emellan känns i stort sätt helt öppet.  Några toppspelare i varje lag men toppbredden saknas.

4. Kolbotn (4:a förra året)
Försvarsmässigt får man klara sig utan skadade Andrine Tomter under våren och dsessutom har ju viktiga Anja Sønstevold flyttat till LSK. Finska Siiri Välimaa är stabil i målet. På mittfältet har man två fina nyförvärv i Elisabeth Jeppesen och förstås Solveig Gulbrandsen som fortsatt håller mycket hög klass. Vem gör målen efter att anfallstalangen Synne Jensen flyttar till Wolfsburg i sommar?

5. Vålerenga (7:a förra året)
Har sett stabila ut på försäsongen och har ganska bra bredd. Har tappat främsta målskytten Marte Berget till LSK men lånat in Rikke Storrø från Stabæk och ytterligare anfallstalang finns i laget i bl.a. Johanne Fridlund. I försvaret har rutinerade Hanne Mellingsæter slutat men där finns bl.a. Ina Skaug och schweiziska Daniella Schwartz. Tina Wulf och Camilla Christensen är stabila på mittfältet. Skadedrabbade svenskduon Emelie Erlandsson och Kristin Carlsson är tyvärr bara på gränsen till startelvan.

6. Klepp (9:a förra året) 
Anfallaren Line Smørsgård har flyttat till Liverpool men nyförvärven i, fysiskt starka isländska Katrin Asbjörnsdóttir och fjolårets snabba skytteligafyra Hege Hansen borde kunna bli ett vasst anfallspar. Landslagsaktuella duon Gry Tofte Ims och Maria Thorisdottir står för stabiliteten på mittfältet och i backlinjen är Astrid Grøttå Ree viktig. Målvaktspositionen är ett frågetecken efter att kanadensiska Justine Bernier har flyttat till AIK.

7. Trondheims-Ørn (8:a förra året)
Defensiven har försvagats utan bl.a. Solfrid Andersen Dahle men i offensiven har man fått fler alternativ med Oda Fugelsnes och Julie Adserø. Heta i offensiven är också Lisa-Marie Karlseng Utland och Guro Reiten. Inger Ane Hole blir viktig i defensiven.

8. Røa (6:a förra året)
Har hämtat in kvicka kanadensisiskan Jodi-Ann Robinson från Kvarnsveden men i övrigt små förändringar i truppen somgjorde en så stark vår men svag höst förra året. Har ett stabilt försvar med Gunhild Herregården och landslagsytterbacken Hedda Gardsjord, samt Silje Vesterbeckmo i måley. Synne Hansen och Kene Kvalsvik ska göra målen.

9. Arna-Bjørnar (3:a förra året)
Har tappat en rad rutinerade spelare de senaste åren och ersatt dem med unga och ändå lyckats hänga med i toppen. I år, när även Ingrid Ryland och Hege Hansen har försvunnit, tror jag det blir ett rejält ras, men jag misstänker att jag kan få äta upp det… Försvarets Caroline Walde och målvakten Hilde Gunn Olsen är två av, ganska få, som passerat 20-års-strecket. Tina Algrøy spelade bara från start i två matcher förra säsongen men lyckades ändå gör elva mål. I år måste nog talangfulla teknikern Amalie Eikeland också göra lite fler mål.


3 lag slåss om att hänga kvar. Jumbon flyttas ner till division 1 medans nästjumbon får kvala.

10. Medkila (10:a förra året)
Har tappat flera nyckelspelare under vintern och bara lyckats ersätta ett par av dem. En trio amerikanskor blir mycket viktiga; Vittsjö-bekanta nyförvärvet Danesha Adams i offensiven, Blake Ashley Stockton i defensiven och Rosie Povolny på mittfältet.

11. Amazon Grimstad (11:a förra året)
Irländska Shannon Smyth slutar och kommer att saknas men landsmaninnan Emma Beckett kommer in istället på mittfältet. ytterligare några ganska oprövade utländska spelare har värvats, bl.a. Emma Salomonsson, som närmast kommer från Jitex. Stabil defensiv med bl.a. amerikanskan Kelsey Hood, men vem ska göra målen?

12. Sandviken (Nykomling)
Har fått in välbehövlig rutin i Madeleine Giske i offensiven och Stine Andreassen i defensiven. Man har dock tappat främsta målskytten Ruesha Littlejohn. Ashley Thompson i målet blir viktig.

,