Inför VM: Grupp D


Grupp D

Sveriges grupp går ju alltså under smeknamnet ”Dödens grupp” och det är i högsta grad befogat. Det är en grupp som Sverige kan vinna och en grupp där Sverige kan bli sist, allt beroende på hur man nu får ihop allting till slut. Det mest gynnsamma för mitt VM-tips är om Sverige blir tvåa och som den optimist jag är så blir det också så!

usa151. USA
Får finna sig i att vara gruppfavorit men lite frågetecken för formen finns ändå. Levererar Abby Wambach i ytterligare ett mästerskap? Hinner Alex Morgan bli redo för spel och för hur mycket spel?

Christen Press kan mycket väl ta Morgans plats i anfallet och i Sverige är vi ju väl medvetna om hennes snabbhet och målfarlighet.

USAs bekymmer har funnits på defensivt mittfält där varken Carli Lloyd eller Lauren Holiday alltid är lysande och det är något Sverige måste utnyttja. De är dock två fantastiska spelare för det offensiva spelet så där gäller det att täppa igen ytan framför egna försvaret. Morgan Brian är ett hett alternativ att komma in på mittfältet då Alex Morgan inte spelar. Meghan Rapinoe lär få mycket speltid.

I defensiven är det möjligt att oerhört rutinerade Christie Rampone petas till förmån för duon Becky Sauerbrunn och Julie Johnston. På ytterbacksplats finns ytterligare två Tyresö-bekantingar i Meghan Klingenberg och Ali Krieger som troliga förstaval. Hope Solo vaktar förstås målet.

sverige20152. Sverige
Mycket har handlat om skadebekymmer för svensk del men vi har har faktiskt klarat oss klart bättre än många andra lag vad gäller skador så det är absolut inget man ska skylla på. Alla våra stora stjärnor är trots allt klara för 90 minuter. Att man sedan tagit med för många andra spelare med skadebakgrund får man ju skylla sig själva för.

Sverige måste bjuda på bra passningsspel och överlag mycket energi i sitt spel om det här ska gå vägen. Lotta Schelin och Sofia Jakobsson kommer att få och skapa chanser och säkerligen göra en del mål. En viktig nyckel är också att Kosovare Asllani hittar sin roll på kanten och att Therese Sjögran får ut allt av sitt kunnande i sitt sista stora framträdande.

I övrigt hoppas jag att Caroline Seger gör sitt bästa mästerskap och visar vilken mittfältsdominant hon är. Sedan är det bara att hoppas att Lisa Dahlkvist får vara skadefri och att Linda Sembrant hittar rätt i mittfältsrollen så att de kan alternera bredvid Seger.

Nilla Fischer hoppas jag också hittar tillbaka till sin absoluta toppform så att hon ständigt är närvarande med sitt huvudspel både offensivt och defensivt. Sedan är det bara att hoppas att Emma Berglund kan spela hela turneringen så vi får lugn och kontinuitet i mittlåset.

Lina Nilsson och Elin Rubensson har visat bra form och det är bara att hoppas att deras defensiva spel håller. För Hedvig Lindahl i mål gäller att visa att det är hon som bestämmer i straffområdet och undvika de grova tabbarna.

nigeria153. Nigeria
Ja, vad ska man tro om Nigeria, det inte direkt världens mest förutsägbara lag. Här gäller det att få till ett bra passningsspel så man kan spela sig ur pressen och genom  de luckor som kommer att uppstå i lagets defensiv.

Lagets nya stjärna Asisat Oshoala snackas det mycket om och det är helt klart en spelare som det svenska försvaret måste ha koll på. Stor, stark, teknisk och matchvinnare av rang.

Offensivt har man också Desirée Oparanozie som jag kanske inte tycker har ett lika brett register men som man absolut ska ta på allvar. Tidigare Piteå-spelaren Francisca Ordega spåddes en lysande framtid och börjar få fart på spelet igen. Kanske kan ta en yttermittfältsplats men blir annars inhoppare i anfallet.

Lagkaptenen Evelyn Nwabuoku är nyckeln för att hålla balansen på mittfälktet, troligtvis tillsammans med Halimatu Ayinde. Ngozi Okobi har också god chans att ta en startplats på mittfältet.

I backlinjen borde ju förstås Faith Ikidi spelat med tanke på den fgantastiska vår hon har haft men hon fick alltså tyvärr inte följa med till Kanada. Onome Ebi kommer att spela mittback tillsammans med antingen Josephine Chukwunoye eller Osinachi Ohale som både även är högerbacksalternativ. Rutinerade Precious Dede vaktar målet.

Jag hoppas förstås att Sverige besegrar Nigeria men något sådant törs jag inte utlova. Jag tror att Nigeria lyckas besegra Australien istället och fixar tredjeplatsen.

australien154. Australien 
Jag trodde att Australien skulle bli livsfarliga i detta EM när det unga laget från förra världsmästerskapet fått ytterligare några år på nacken. Känslan är väl dock att man kanske inte tagit så stora kliv framåt. Det är dock inte heller ett lag man bör underskatta för det finns en rad skickliga spelare i truppen och man kan absolut besegra Sverige om det vill sig illa.

Michelle Heyman tycks vara spelaren man ger förtroendet som spjutspets och hon kommer troligtvis flankeras av snabba Lisa De Vanna och nya anfallsstjärnan Samantha Kerr. En bra trio med egenskaper som kompletterar varandra.

Bakom dem gäller det att se upp med spelskickliga Katrina Gorry som både ska leverera assist och mål. Intressant att se om hon lyckas leva upp till de stora förväntningar som finns på henne. Hon kommer troligtvis att backas upp av Emily van Egmond och Elise Kellond-Knight som får ta stort defensivt ansvar.

I backlinjen har man Steph Catley som sannolikt kommer vara den klart offensivare av ytterbackarna som den tidigare anfaller hon är. Alanna Kennedy har möjligtvis spelat in sig som mittback men här finns också Laura Alleway som alternativ.

Clare Polkinghorne och Servet Uzunlar kompletterar backlinjen och är två spelare med härlig inställning och tufft spel. Uzunlar var en favorit för några år sedan och hon tycks ha hittat tillbaka till den fina formen. Tidigare Piteå-spelaren Lydia Williams vaktar målet.