Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför VM i Kanada 2015

Livet kom emellan den tänkta VM-peppen här på bloggen men här kommer till slut en liten genomgång av grupperna med grupptips. Återkommer med slutspelstipset. Min VM-bevakning kommer (troligtvis) att vara ganska sporadisk då jag i första hand tänker ha semester och bara njuta av festen.

Kompletta trupplistor finns i denna PDF-fil från FIFA.


Grupp A
VMs jämnaste grupp med fyra potentiella gruppvinnare och där samtliga gruppmatcher känns nästan helt öppna. 
kanada15

1. Kanada
Imponerar sällan mellan mästerskapen men visade i OS att man är bäst när det gäller. Då var Christine Sinclair i fantastisk form och det var även anfallskollegan Melissa Tancredi samt mittfältarna Desirée Scott och Sophie Schmidt. Lite mer tveksam till formen på dessa spelare i dagsläget men kanske kommer det lagom till VM. mittfältaren Diana Matheson som är på väg tillbaka från skada.

Första stora mästerskapet i startelvan för Kanadas 19-åriga mittbackstalang Kadeisha Buchanan som är en spelare att hålla koll. Under våren har även tidigare Sirius- och Eskilstuna United-spelaren Allysha Chapman spelat in sig i startelvan som vänsterback. Flera bra målvakter i truppen där tidigare Dalsjöfors-keepern Erin McLeod ser ut att ha vunnit kampen om att bli förstemålis över tidigare Piteå- och Örebro-keepern Stephanie Labbé.

Jag tror inte på någon guldsuccé för hemmanationen men för turneringens skull hoppas jag att man ändå tar sig en bit in i turneringen.

holland152. Holland
Holland imponerade inte i genrepet mot Sverige men har god chans att ta sig vidare från gruppen. Nya anfallsstjärnan Vivianne Miedema har dragits med skador hela säsongen och frågan är om man kan få ut max av henne. Annars skulle man med hennes styrka, Manon Melis snabbhet och tekniken hos  Lieke Martens och Danielle van de Donk ha en väldigt komplett anfallskvartett.

Spelfördelaren Sherida Spitse och bollvinnaren Anouk Dekker är andra viktiga pjäser i laget.  Lagets problem finns i defensiven där målvakten Loes Geurts och backlinjen med bl.a. tidigare Vittsjö-spelaren Mandy van den Berg inte alltid känns helt stabil. Här saknas en ledartyp och klippa som Daphne Koster som offrar sig i alla siruationer.

3. Kina
Kina kommer med ett nästan helt nytt lag jämfört med tidigare mästerskap och endast enstaka spelare har gjort över 50 landskamper. Som vanligt passningssklickliga men känslan är väl att det kanske inte händer så mycket i offensiven. Sydkorea-proffset Ma Jun är främste målskytt i truppen med 15 mål på sina 50 landskamper. Yang Li, som blev bäste målskytt i Asiatiska mästerskapen förra året, är knäskadad och missar VM. Enda spelare som spelar i Europa är duktiga målvakten Fei Wang.

4. Nya Zeeland
Jag gillar starka backtrion Ali Riley, Abby Erceg och Ria Percival som bör se till att defensiven i alla fall blir stabil. Mittfältaren Kirsty Yallop har visat utmärkt form i Damallsvenskan för Vittsjö. Man saknar dock den riktiga stjärnan i offensiven och kommer nog inte producera så mycket mål men spelare som Amber Hearn och Hannah Wilkinson kommer i alla fall försöka.


Grupp B
tyskland15

1. Tyskland
Europamästarna ska kunna jogga vidare från den här gruppen. Truppen är inte lika skadedrabbad som inför VM även om ju som bekant bl.a. Nadine Keßler saknas. Här finns dock så mycket kvalitet att man ändå är en av de stora guldfavoriterna.

I försvaret är Saskia Bartusiak tillbaka efter sin skada och hon har bara hunnit spela någon enda 90-minutersmatch. Det är nog just försvaret som är den svagaste lagdelen, kanske främst defensiven hos ytterbackarna.

Lena Goeßling har fått en ny mittfältspartner i Melanie Leupolz som jag tror kommer få sitt verkliga internationella genombrott under turneringen. Två mycket skickliga tvåvägsspelare. Tekniska  och spelskickliga Dzsenifer Marozsán har lite skadebekymmer och kan missa inledningen av turneringen vilket ger Anja Mittag större möjligheter att få starta.

Det finns väldigt många matchvinnare i truppen eller vad sägs om spelare som Alexandra Popp och Célia Šašić. Dessutom då Simone Laudehr som alltid är bra. Kan Nadine Angererer visa EM-form i målet?

norge152. Norge
Norge går in i turneringen med en del skadebekymmer och har testat flitigt med spelare och formationer. Man försökte drilla in ett 4-2-3-1-system men det gick så där, se inlägg, och har nu gått tillbaka till sitt traditionella 4-3-3. Fortfarande känns det ganska oklart vem som kommer spela var på planen då det finns en hel del jämngoda alternativ på flera positioner.

Ada Hegerberg och Isabell Herlovsen, två matchvinnare av rang, var tänkta som anfallspar men frågan är om båda får plats i startelvan nu, då båda gör sig bäst centralt i anfallet. Lene Mykjåland ska stå för spelskickligheten på mittfältet tillsammans med rutinerade Solveig Gulbrandsen som säkert hittar toppformen lagom till VM.

Trine Rønning har haft skadebekymmer och är ett frågetecken i försvaret där jag tycker att Marita Skammelsrud Lund bör vara given om jag inte är säker på att hon kommer vara sdet. Maren Mjelde, förstås också ett mittfältsalternativ, och Emilie Haavi är kanske de som visat bäst landslagsform i de senaste matcherna. Kristine Minde är enda damallsvenska spelare, jag tycker dock att man borde ha satsat på väldigt formstarka June Pedersen som vänsterback.

3. Elfenbenskusten
Kommer med VMs mest orutinerade trupp där ingen spelare gjort över 40 landskamper och där de flesta spelarna återfinns i inhemska ligan. Det finns dock kvalitet i truppen och kraftfulla Zvezda-anfallaren Josée Nahi kan ställa till problem för de flesta lag. Honm ska göra målen tillsammans med det andra Rysslandsproffset Ines Nrehy. Även Kristianstad-nyförvärvet Ida Guehai har visat fin offensiv klass men får nog en nyckelroll på mittfältet i VM.

4. Thailand
VMs troligtvis sämsta lag har inget i turneringen att göra och det skulle förvåna mig om de lyckas ta någon poäng.


Grupp C
schweiz15

1. Schweiz
Lite av en outsider som haft en väldigt stark utveckling de senaste åren när över halva truppen blivit proffs i de stora europeiska ligorna. Ett lag med arbetsmoral, teknik och spets som mycket väl kan skrälla till och vinna grupp C, men allt hänger på öppningsmatchen mot Japan.

Ramona Bachmann och Lara Dickenmann i anfallet har kapacitet att ställa till problem för samtliga lag i turneringen. Bachmann kan ju som vi vet avgöra matcher på egen hand med sin fantastiska teknik.

Man har också en mycket formstark mittfältstrio i Martina Moser, Vanessa Bernauer och Lia Wälti, där den senare antagligen flyttas ner i mittförsvaret för att spela med tyska mästarinnan Caroline Abbé. Doldisen Rachel Rinast har klivit fram och in i startelvan som vänsterback under våren och på andra kanten finns 19-åriga stortalangen Noelle Maritz.

Schweiziskorna har utvecklat sin fysik och sitt tempo i de stora europeiska ligorna de senaste åren. Större delen av startelvan spelar till vardags i Tyskland och Fabienne Humm, är den enda troliga startspelaren som återfinns i den inhemska ligan.

japan152. Japan
De regerande världsmästarna kommer med i stort sett samma lag som överraskande tog VM-guldet 2011. Den här gången kan man inte överraska, särskilt som man sannolikt kommer med nästan samma startelva som då. Mycket rutin och inte så mycket ny talang och bara en spelare i truppen är född efter 1991 (Mana Iwabuchi).

Anfallaren Yuki Ogimi hade ett par vassa säsonger efter senaste Världsmästerskapet men har kanske inte visat sin vassaste form det senaste året. Shinobo Ohnos Europa-äventyr blev inte någon succé och hon är tillbaka i Japan. Frågan är vad de kan leverera tillsammans i offensiven nu.

Nahomi Kawasumi hade en fantastisk säsong i NWSL förra året och blir intressant att följa i turneringen. Spelskickliga frisparksspecialisten Aya Miyama kommer säkerligen att leverera även i detta VM.

VMs bästa spelare 2011 var Homare Sawa och kan hon komma upp i närheten av den formen nu så kan det åter bli ett mycket roligt VM för Japan. Rumi Utsugis konkurrerar med en annan 2011-succé, Aya Sameshima, om vänsterbacksplatsen i ett försvar där Saki Kumagai ska dominera.

3. Kamerun
Saknar spelare i de klubbarna men har diverse utlandsproffs i mindre europeiska klubbar. Offensivt har man kraft i bl.a. Eskilstuna Uniteds Gaëlle Enganamouit samt i rutinerade Madeleine Ngono Mani. Lite förvånad att Marlyse Ngo Ndoumbouk inte är med i truppen efter att ha gjort dryga 40 mål på 22 matcher i franska division 2. Defensivt blir Augustine Ejangue viktig.

4. Ecuador
Debutanten Ecuador har gjort det bra bara genom att lyckas ta sig till VM men väl här lär man inte ha mycket att hämta.


Grupp D
Sveriges grupp, se separat inlägg.


Grupp E
Gruppen fylld med teknik och där alla lagen har varsin superstjärna som måste leverera.

brasil151. Brasilien
Brasiliens superstjärna är förstås Rosengårds Marta och hon måste verkligen leverera om Brasilien ska slåss om medaljer. Det är väl egentligen inget som talar emot att hon kommer göra en bra turnering och säkert på egen hand avgöra en och annan match.

Brasilien har inte riktigt lyckats med sin generationsväxling ännu och man förlitar sig fortsatt mycket på rutinerade lirare som Formiga, Rosana och Christiane.

Skadorna har ställt till det en hel del på slutet. I offensiven saknas exempelvis Debinha och Bia och i defensiven både lagkaptenen Bruna Benites och Érika viket kanske gör det lite mer svajigt bakåt.

Brasilien har kapacitet att besegra samtliga lag men jag tror inte man kommer kunna prestera tillräckligt jämnt för att nå hela vägen denna gång heller.

spanien152. Spanien
Spaniens superstjärna är så klart Verónica Boquete. Var man väljer att spela henne är frågan, mern antingen en offensiv mittfältsroll men frågan är om man kanske rent av behöver hennes klass längst fram i offensiven.

Jag trodde man skulle hitta sitt vassa anfallsvapen i Natalia Pablos när hon äntligen fick chansen i landslaget igen men det känns som att hennes form har dalat det senaste året. Flera bra och jämnstarka offensiva alternativ finns i truppen inte minst formstarka Marta Corredera. men också bl.a. Tyresö-bekanta Jennifer Hermoso. men känsklan är väl att man inte har så många målsprutor som leverar mot starkt motståns.

Arsenals Vicky Losada är duktig främst offensiv kraft på mittfältet där Virginia Torrecilla får en viktig defensiv roll. Även Silvia Meseguer är en stabil grovjobbare som nog kan behövas mot starkar motstånd. Mittbacken Irene Paredes fick något av ett genombrott i EM för två år sedan och hon har varit väldigt bra sedan dess. Hon har en nyckelroll i försvaret även om en skada under våren förstört hennes uppladdning lite.

Laget kommer bjuda på fint passningsspel men kommer sannolikt inte göra tillräckligt mycket mål för att nå långt i turneringen. Spanien spelar också märkligt få officiella landskamper vilket inte direkt gynnar laget.

3. Sydkorea
Sydkorea ska inte underskattas och är ett lag som skulle kunna skrälla till och vinna gruppen. Stjärnan i laget är förstås Ji Soyun som mycket väl kan föra sitt tekniska lag vidare från gruppen.

4. Costa Rica – Costa Ricas superstjärna är PSGs fantastiska mittfältare Shirley Cruz. Oavsett hur bra hon spelar kan jag dock inte se att Costa rica ska lyckas ta sig vidare från gruppen.


Grupp F
frankrike15

1. Frankrike
En av turneringens favoriter och kanske ska man till slut lyckas fullt ut i ett mästerskap med sin gyllene generation. Kapaciteten finns.

Lyon-mittfältarna Amandine Henry och Camille Abily har haft strålande säsonger i klubblaget. Både hårt arbetande och spelskickliga, De måste göra grovjobbet så att teknikerna Louisa Necib kan glänsa med sin spelskicklighet.

I anfallet gäller det då att för en gångs skull sätta chanserna i de viktiga matcherna. Kvicka och tekniska Eugénie Le Sommer har öst in mål i Frankrike och kommer säkert göra en hel del mål nu också. Gaëtane Thiney har inte haft samma fantastiska säsong som förra året men är en klassspelare.

Man har också kanske VMs starkaste mittbackspar i fyrtornet Wendie Renard och urstarka Laura Georges som ser till att ytterbackarna kan fylla på i offensiven, vilket de gärna gör.

england152. England
England känns svårbedömt i år. Man har en stark och väldigt jämn trupp men alternativ på alla positioner. Frågan är ändå om man har tillräckligt många spelare i superform just nu.

Man bör nog se till att Karen Carney får en nyckelroll med mycket boll och jag tycker kanske hon borde spela lite mer centralt även om hon precis är tillbaka från skada. Jill Scott och Jordan Nobbs borde kunna bli ett bra centralt mittfältspar om man väljer att satsa på dem.

Claire Rafferty har kämpat sig tillbaka från skador och spelat sig tillbaka in som vänsterback under våren.  På andra kanten kanske starka Lucy Bronze petar Alex Scott som ordinaie högerback.

I anfallet finn flera alternativ och Sverige-bekanta Jodie Taylor och hypersnabba Eniola Aluko känns som jämnstarka alternativ till Lianne Sanderson och Ellen White som fick chansen i genrepet. Toni Duggan trodde jag skulle utvecklas till en given stjärna i laget nu men hon har inte riktigt tagit det klivet ännu.

3. Mexiko
Mexiko får slåss med Colombia om tredjeplatsen. Laget fick inte den utveckling man hoppades på när en rad spelare placerades i NWSL-klubbar. De fick ofta spoarsamt med speltid och laget saknar en riktig stjärna som kan lyfta laget. Alina Garcíamendez är viktig i försvaret, Monica Ocampo på mittfältet och i anfallet ska bl.a. Charlyn Corral sätta målen.

4. Colombia – Colombia har nog viss chans att utmana Mexiko om tredjeplatsen men s mycket mer än så blir det inte för laget i VM. Spelskickliga Sverige-bekantingen Yoreli Rincon är fortfarande lagets stjärna

Ett svar till Inför VM i Kanada 2015