Inför Volvo Winners Cup


Spelschemat för Volvo Winners Cup:
16/6  Örjans Vall, Halmstad 16:00 Sverige – USA  Visas på TV4 Sport & UniversalSports.com
18/6  Örjans Vall, Halmstad 13:00 Japan – USA  Visas på TV4 Sport Extra & UniversalSports.com
20/6  Gamla Ullevi, Göteborg 19:15 Sverige – Japan  Visas på TV4 Sport 

 Sveriges trupp:

Målvakter
Kristin Hammarström, Kopparbergs/Göteborg FC
Hedvig Lindahl, Kristianstads DFF
Sofia Lundgren, Linköpings FC
Backar
Emma Berglund, Umeå IK
Malin Levenstad, LdB FC Malmö
Lina Nilsson, LdB FC Malmö
Stina Segerström, Kopparbergs/Göteborg FC
Linda Sembrant, Tyresö FF
Annica Svensson, Tyresö FF
Sara Thunebro, FFC Frankfurt
Mittfältare och forwards
Johanna Almgren, Kopparbergs/Göteborg FC
Kosovare Asllani, Kristianstads DFF
Lisa Dahlkvist, Tyresö FF
Nilla Fischer, Linköpings FC
Antonia Göransson, FFC Turbine Potsdam
Marie Hammarström, KIF Örebro DFF
Sofia Jakobsson, FC Rossiyanka
Caroline Seger, Tyresö FF
Jessica Landström, Djurgårdens IF
Madelaine Edlund, Tyresö FF
Susanne Moberg, Kristianstads DFF
Lotta Schelin, Olympique Lyonnais

Dags att visa (eller mörka) musklerna inför OS för några av favoriterna i sommaren OS-turnering när Volvo Winners Cup drar igång imorgon. För svensk del vill jag se att laget orkar stå upp mot det här vassa motståndet och visar ett klart förbättrat passningsspel mot vad man fått se mot de här lagen i de senaste mötena. Jag förväntar mig inget passningsspel av Japan-klass men åtminstone Kopparbergs/Göteborg-klass kan man väl begära. Dock gärna lite hetare offensivt spel än KGFC’s.

Det börjar bli dags för en del spelare att visa form och klass. Det har pratats mycket om försvaret och då främst mittbackssituationen. Personligen är jag dock mer orolig över ytterbackarna som jag unte riktigt tycker har visat klass ännu i år. Tycker Göteborgs ytterbackar Marlene Sjöberg och Catrin Johansson varit klart hetare än landslagsbackarna. Annica Svensson har spelat helt ok men inte alls dominerat sin kant i Tyresö och blivit lite väl uppsnurrad ibland. Sara Thunebro har haft lite speltid under året men fick lyckligtvis chansen i slutet av säsongen. Har inte imponerat i landskamperna så ett rejält formbesked vore bra. Lina Nilsson känns som 3:e-4:e val som ytterback hos Dennerby men har gjort en helt ok säsong så långt. Det vore dock kul att få se hur Nilsson klarar defensiven mot ett lag som USA. En bra match då skulle verkligen stärka hennes aktier med tanke på hennes fina offensiva egenskaper. Marie Hammarström som är ett ytterbacksalternativ har skadekänningar och spelar nog inte mot USA. Tycker för övrigt att Göteborgs

I mittförsvaret är också Linda Sembrant fortsatt småskadad och spelar inte (åtminstone första matchen). Stina Segerström ska däremot vara spelklar och kommer kanske bilda mittlås med Emma Berglund. Får en känsla av att Dennerby gärna vill ha med Segerström i startelvan. Hon är en som i så fall måste visa gammal god form och  klass för hon har blandat och gett lite i Damallsvenskan. Jag tycker både Berglund och Malin Levenstad varit vassare och personligen ser jag gärna att Malin Levenstad får chansen igen. Mitt favoritmittbackspar för OS är fortsatt Levenstad-Sembrant, men tror inte jag får som jag vill i det här fallet.

OS-form och klass vill jag också se på det centrala mittfältet där jag främst efterlyser bättre passningsspel och kanske lite kvickhet. Nilla Fischer är en som inte har imponerat just vad gäller passningar men inte heller Lisa Dahlkvist och Caroline Seger har riktigt nått upp till vad de kan ännu.

Ska bli kul att se Kosovare Asllani som har haft superform hela våren. Hon är tillsammans med Sofia Jakobsson, Antonia Göransson och Johanna Almgren de främsta alternativen på de offensiva ytterpositionerna. Hoppas även att man åter vågar prova Asllani och/eller Almgren på centralt offensivt mittfält så vi får med fler luriga och spelskickliga offensiva spelare i startelvan.

Lotta Schelin given på topp förstås och där tycker jag Sofia Jakobsson är det naturliga ersättaren om hon inte skulle kunna spela. I en 4-4-2 uppställning kan de även spela tillsammans på topp men det blir förhoppningsvis fortsatt 4-2-3-1. I truppen finns dock också Madelaine Edlund, Jessica Landström och Susanne Moberg där nog de två senare är längst i från OS av samtliga i truppen. Tycker nog de tre sistnämnda också främst skulle bli aktuella i en 4-4-2 uppställning så i den här turneringen blir de nog bara aktuella som inhoppare.

Den eviga målvaktfrågan kommer nog sluta som vanligt med Hedvig Lindahl i mål. Lite kluven i den frågan i år då jag inte tycker någon målvakt imponerat överdrivet mycket. Kanske har ändå Kristin Hammarström men hon har haft skadebekymmer som gett problem med utsparkarna. Sofia Lundgren har visserligen släppt in ovanligt mycket mål men har också stundtals haft ett ovanligt svagt försvar framför sig. Tyresös Carola Söberg, som ligger närmast utanför landslaget, är för övrigt den målvakt i Damallsvenskan som har högst räddningsprocent så långt (84%) . Hammarström (80%), Lindahl (73%), Lundgren (71%). Det ska man dock inte stirra sig helt blind på då många andra faktorer som t.ex. kvalitet på det övriga försvarsspelet spelar in på  vilka skottlägen motståndarna får.

Oj det blev ett lite lkångt inlägg denna gång. Själv ska jag nu på en troligtvis datorfri semester och kommer nog inte se matcherna förrän i efterhand så rekommenderar istället damfotboll.com och Johan Rydéns blogg som säkert kommer hålla bra koll på matcherna. Övrig media kan man ju hoppas höjer bevakningen ett par snäpp också nu när det blir storbesök men vi ska nog inte hoppas för mycket på det.