Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

WSL 2012

Imorgon  startar andra säsongen av Englands Women’s Super League. Ligan, som varit ett rejält uppsving för damfotbollen i England, innehåller åtta lag och får nog ses som en av de jämnare ligorna i Europa. Samtliga lag har landslagsspelare från diverse brittiska/irländska landslag även om topplagen har lockat till sig de allra hetaste namnen. Vi tar en titt på lagen i den ordning vi tror de hamnar i serien.

————————————

1. Arsenal Ladies FC

Arsenal har en överlägsen bredd med en mängd brittiska toppspelare. Större delen av bänken skulle platsa i vilket annat lag som helst i serien. Allt annat än ett nytt guld vore en stor besvikelse och en rejäl överraskning. Här finns landslagsspelare på alla positioner och dessutom en bänk fylld med landsslagsspelare. Arsenal imponerade när man slog ut Kopparbergs/Göteborg FC ur Champions League och man mäter nu FFC Frankfurt i semifinal.

Nya för säsongen är bl.a. de engelska landslagsspelarna och tidigare WPS-spelarna Kelly Smith och Alex Scott som kommer tillföra laget ännu en nivå. Från Englands landslag finns här också  spelare som Faye White, Ellen White, Stepph Houghton, Katie Chapman och Rachel Yankey. Från Skottlands landslag finns vass Kim Little och Jennifer Beattie. Julie Fleeting, Skottlands stormålskytt, är gravid och missar säsongen.

I defensiven har man flera spelare från Irlands landslag, nämligen Ciara Grant, Niamh Fahey, Yvonne Tracy och målvakten Emma Byrne. Wales starka mittfältare Jayne Ludlow finns också i truppen.

————————————

2. Birmingham City

Birmingham var nära att ta guldet förra året, men efter en knacking höstsäsong lyckades tillslut Arsenal gå förbi. Laget är fortsatt starkt och har många engelska landslagsspelare i truppen. Får ses som solklar favorit till den andra Champions League-platsen och det enda lag som har en liten möjlighet att ta guldet från Arsenal.

I laget finns vassa offensiva krafter från Englands landslag, nämligen Karen Carney, Eniola Aluko och Rachel Williams och starka försvarsspelare som Laura Basset, Rachel Unitt och Emily Westwood. På mittfältet kan nämnas Jo Potter och Jade More som även de representerat England. Truppen har dock inte samma bredd som Arsenal.

————————————

3. Everton Ladies

Everton har kapacitet att ställa till problem för förra årets två topplag men jag tror man kommer få slåss mot Lincoln, Chelsea och Bristol Academy om platserna strax bakom dem. Man har ett starkt mittfält med de engelska landslagsspelarna Jill Scott och Fara Williams.  Målvakten Rachel Brown och försvararen Fern Whelan är viktiga för defensiven. I offensiven ska rutinerade kaptenen Jody Handley göra målen tillsammans med Natasha Dowie och Wales’ Gwennan Harries.

————————————

4. Lincoln Ladies 

Lincoln är en stark utmanare om tredjeplatsen men jag tror inte riktigt de räcker för att nå en Champions League plats. Lagets ledare och nyckelspelare är lagkaptenen och försvararen Casey Stoney. Här finns också duktiga australiensiskorna Laura Alleway och Collette McCallum. Englands Sophie Bradley är en annan mycket bra försvarare i laget. Bland de offensiva spelarna finns engelska landslagets  mittfältare/anfallare Jess Clarke och lovande Lucy Staniforth.

————————————

5. Bristol Academy 

Bristol Academy har inte riktigt truppbredden för att utmana topplagen men man har gjort en fin värvning i spanjorskan Laura del Rio. Målvakten Siobhan Chamberlain är också bra liksom lagets walesiska landslagsspelare Jessica Fishlock, Loren Dykes, Natasha Harding och Michelle Green. I laget finns också försvararen Corinne Yorston med meriter från Englands landslag.

————————————

6. Chelsea

Chelsea kan mycket väl hamna bättre än sexa då det finns många intressanta spelare i laget. Spelare med meriter från Englands landslag finns i anfallaren Dunia Susi, mittfältaren  Claire Rafferty och målvakten Carly Telford. Här finns också Kylie Davies,  Sophie Ingle, Helen Lander och Katie Sherwood som representera Wales i landslagströjan. Från Australien har man hämtat landslagsmittfältaren Hayley Moorwood.

————————————

7.  Doncaster Belles

Doncaster får nog i första hand slåss med Liverpool om att undvika sistaplatsen. Lagetss mest kända spelare är mittfältaren Sue Smith som har 93 landskamper för England på merit listan. Här finns också lagkaptenen  Katie Holtham, kanadensiskan Alyssa Lagonia, samt irländska landslagets Áine O’Gorman och Julie-Ann Russell.

————————————

8. Liverpool 

Liverpool känns som en stark kandidat till sistaplatsen.  Några landslagsspelare från Wales finns i laget, nämligen målvakten Nicola Davies, försvararen Emma Jones och anfallaren Cheryl Foster.  Här också Irlands anfallare Ruesha Littlejohn. Engelskan Nicola Harding är en rutinerad spelare i försvaret.