Inför WSL 2013


Idag är det premiär för engelska WSL som går in på sin tredje säsong. Det ut att bli den klart bästa säsongen att döma av spelarmaterialet i ligan. Det är snart ett år sedan Arsenal senast förlorade en tävlingsmatch och laget kommer vara stora favoriter till att ta sin tredje raka WSL-titel. Där bakom ser det ut att kunna bli riktigt jämnt mellan kanske 5 lag om den andra Champions League-platsen. Det finns en viss risk att Arsenal drar ifrån rejält de andra plockar poäng från varandra. Men Arsenal kommer också få betydligt fler tuffa matcher i år.

1. Arsenal – Man har i stort sätt en intakt trupp från förra säsongen och ett mycket samspelt gäng. Ett starkt kollektiv med diverse stabila landslagsspelare från brittiska öarna kryddat med stjärnor som Alex Scott, Kelly Smith, Steph Houghton och Kim Little. En som borde få fler chanser i landslaget tycker jag är Gemma Davison med riktigt hög högstanivå men kanske lite ojämn.
2. Chelsea – Har förstärkt laget rejält under vintern. Har potential att i år få till ligans vassaste anfallspar i Eniola Aluko och Sofia Jakobsson. Isländskt stål hämtat från Sverige i form av Ólina Vidarsdóttir och Edda Garðarsdóttir ska främst stärka upp defensiven. I övrigt finns det flera walesiska landslagsspelare i truppen. Ett sent nyförvärv har också kommit in i brasilianska mittfältaren Ester. Vänsterspelaren Claire Rafferty är bortsett Aluka mest namnkunniga engelskan i truppen.
3. Liverpool – Jumbon från de två tidigare säsongerna har nu värvat ihop en helt ny startelva till den här säsongen. Försvaret är starkt med amerikanska landslagsbacken Whitney Engen och engelskan Gemma Bonner som mittbackspar. Mittfältet ser också mycket bra ut med spelare somengelska landslagsspelaren Fara Williams, lovande tyskan Nicole Rolser, frisparksspecialisten Louise Fors, amerikanska Amanda Da Costa och isländska Katrin Ómarsdóttir. Någon av dem måste nog verkligen kliva fram i offensiven där mycket annars hänger på Natasha Dowie. Har man en tillräckligt het målskytt för att nå Champions League?
4. Birmingham City – Laget satsar helt engelskt men har tappar vassa namn som Eniola Aluko och Jodie Taylor i offensiven. Kvar finns dock mycket fin anfallsstyrka i Karen Carney och Rachel Williams. Rachel Unitt och Laura Bassett är starka i defensiven och i övrigt består startelvan av spelare på gränsen till landslaget och U23-spelare.
5. Everton – Har tappat Williams och Dowie till ärkerivalen Liverpool och känns aningen svagare i år. Man har dock en riktigt stark centrallinje från Rachel Brown i mål, via nya nordirländska mittbacken Julie Nelson, landslagsmittfältaren Jill Scott och anfallaren Toni Duggan. Mycket av lagets anfallsspel bygger på Toni Duggan som har sett riktigt vass ut på senare tid och nog snart har en given plats i landslaget.
6. Lincoln – Bygger laget på en riktigt stark defensiv där landslagsmålvakten Karen Bardsley i år förstärker laget ytterligare. I försvaret har man sedan landslagets Casey Stoney och Sophie Bradley så det kommer inte bli lätt att göra mål på laget i år. Nya zeeländskan Hayley Bowen är en fin förstärkning på mittfältet. Om Precious Hamilton och Jess Clarke levererar i offensiven så är Lincoln en stark utmanare till Champions League-platsen.
7. Bristol Academy – Har tappat sin walesiska stjärna Jessica Fishlock. Mn har dock ändå många walesiska spelare i truppen. En ny potentiell skyttedrottning har man fått in i spanjorskan Natalia Pablos som gör landsmaninnan Laura del Rio sällskap i klubben. De kan nog producera en hel del mål i år. I övrigt känns truppen överlag aningen svagare än tidigare nämnda och man får nog svårt att nå topp 5.
8. Doncaster Rovers Belles – Känns som en given kandidat till jumboplatsen. Känns svagare på nästan alla positioner än övriga lag. Rutinerade Sue Smith är viktig på mittfältet och nyförvärvet Emma Higgins blir nog viktig mellan stolparna.