Inför WSL 2014


På onsdagen drar engelska högstaligan WSL igång. Det är kanske Europas mest svårtippade serie med väldigt jämna och allt starkare lag. Här finns 5-6 lag som kan vara med och göra upp om titeln, beroende på vilka som får ihop laget bäst detta år där många trupper är väldigt nykomponerade.

Laget som slutar sist flyttas ner under förutsättning att vinnaren i WSL 2 uppfyller kraven för spel i högsta serien. Om varken vinnaren eller tvåan i WSL 2 uppfyller kraven får det 8:e-placerade laget i WSL 1 spela kvar där.

Här kommer årets hittills mest osäkra tips:

1. Liverpool började satsa ordentligt på damerna redan förra året och det bar frukt direkt när klubben tog sin första ligatitel. Har till stora delar behållit den truppen med nyckelspelare som skyttedrottningen Natasha Dowie, mittfältarna Amanda DaCosta, Fara Williams och Katrin Ómarsdóttir samt försvararna Lucy Bronze, Gemma Bonner och Corina Schröder. Dock så saknas skytteligatvåan Nicole Rolser (korsbandsskadad), skytteligafyran Louise Fors (spelar i Älta i år) samt försvarsklippan Whitney Engen och det är förstås tunga avbräck. Man har dock fått mycket intressanta nyförvärv i Gemma Davison och amerikanska målvakten Libby Stout. Klart mest samspelt av de topptippade lagen och det kanske avgör?

2. Chelsea hade en ganska stark trupp i inledningen av förra säsongen men det slutade ändå i fiasko efter att en rad spelare lämnat laget under säsongen. I år tycker jag att man på pappret har den kanske allra vassaste truppen men frågan är om man får ihop spelet den här gången. Man har två av Asiens allra bästa spelare i japanska anfallaren Yuki Ogimi och nya sydkoreanska mittfältaren Ji So-Yun. I offensiven finns också hypersnabba Eniola Aluko, talangen Rosella Ayane och nyförvärvet Rachel Williams. Fler nyförvärv i form av Laura Bassett, Katie Chapman och Gilly Flaherty ska stärka upp defensiven. Det blir också intressant att följa Emma Wilhelmsson, samt chilesnaka målvakten Christiane Endler i klubben.

3. Arsenal har genomgått den största truppförändringen på mycket länge under vinterna när spelare som Kim Little, Step Houghton, Ellen White, Gemma Davison, Gilly Flaherty med flera har lämnat. MAn har dock fått in en rad starka nyförvärv i Siobhan Chamberlain, Casey Stoney och holländskan Anouk Hoogendijk samt japanskorna Yukari Kinga och Shinobu Ohno. Kvar i truppen finns också rutinerade trion  Alex Scott, Kelly Smith och Rachel Yankey, nya mittfältsstjärnan Jordan Nobbs, samt urstarka skotskan Emma Mitchell.

4. Notts County tog över Lincolns plats och är till stora delar nykomponerat sedan dess och man har med bättre ekonomiska förutsättningar fått ihop en intressant och stark trupp. Landslagsspelarna Ellen White och Jess Clarke tillsammans med unga australiensiskan Caitlin Foord ger klubben en intressant offensiv. Till mittfältet har man hämtat in kanadensiskan Desirée Scott som jag tycker är en av världens främsta defensiva mittfältare. Här finns också rutinerade Katie Holtham och nya zeeländskan Katie Hoyle. Backlinjen är mycket stark med Rachel Unitt, Rachel Corsie, Sophie Bradley och Dunia Susi.

5. Bristol Academy gjorde en fantastisk säsong 2013 med begränsade resurser. Tränaren har nu lämnat och klubben kommer få det tuffare i år när fler lag satsar. Lagets absoluta nyckelspelare är spelskickliga och målfarliga spanjorskan Natalia Pablos samt ytterbacken Corinne Yorston som både gjorde ett mycket starkt 2013. Bortsett från att landslagsmålvakten Siobhan Chamberlain har försvunnit så har man lyckats behålla de flesta startspelarna från förra säsongen. Backlinjen, där bl.a. Jemma Rose återfinns, har förstärkts med skotskan Frankie Brown. I övrigt finns en rad walesiska spelare i truppen.

6. Birmingham City fortsätter att tappa spelare men har ändå lyckats ta sig till semifinal i Champions League. Laget har ett starkt mittfält med landslagsstjärnan Karen Carney samt Jade Moore, Jo Potter och nyförvärvet Remi Allen. 20-åringen Kirsty Linnett har imponerat i anfallet i Champions League men frågan är om truppen är tillräckligt stark för en hel säsong. Lagandan kan ändå föra laget en bit upp i tabellen.

7. Manchester City är en helt ny klubb på den här nivån. I Karen Bardsley, Stephanie Houghton, Jill Scott och Toni Duggan har man hämtat in en engelsk toppspelare till varje lagdel och har en bra grund att stå på. Nya zeeländskla mittfältaren Betsy Hassett är ett annats starkt namn i truppen. Truppen saknar dock bredd och succé direkt med ligaguld tror jag inte det blir för den storsatsande klubben som dock mycket väl kan hamna högre upp i tabellen.


8. Everton har tappat sina stjärnspelare Toni Duggan och Jill Scott och kommer med stor sannolikhet hålla till i bottenskiktet. I offensiven hänger nu mycket på unga talangen Nikita Parris som ska göra målen. Landslagets Rachel Brown-Finnis vaktar målet och kommer nog få en hel del att göra.