Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Island besegrade Tyskland

VM-kvalets största skräll hittills inträffade idag när Tyskland något sensationellt förlorade hemma mot Island med 2-3. Det diskuterades partiskhet i ett tidigare inlägg och jag får ju erkänna att jag höll på underdogen Island här, men segern kändes faktiskt helt rättvis.

Det nya, kvicka Tyskland som nye förbundskaptenen satsade på mot EM (och som misslyckades där) var utbytt mot ett mer traditionellt tungt tyskt lag dock utan sitt säkra försvarsspel och så mycket till tysk lagmaskin syntes inte heller till.

Som vanligt när isländska lag hittar på sådana här resultat så låg det en fantask laginsats bakom det hela. Island spelade med betydligt mer energi och var klart hetare i duellerna. Bra försvarsspel har Island visat upp tidigare men idag hade man också tanke och precision i sina omställningar och utnyttjade misstagen hos ett rörigt och slarvigt tyskt försvar.

USA-proffset Dagný Brýnjarsdóttir blev stor matchvinnare med två mål och en assist och gav laget ledningen i första halvlek. Efter tysk kvittering strax före halvtid fick jag i alla fall känslan att tyskorna skulle reda ut det hela men Island hade andra planer.

Elín Metta Jensen missade ett utmärkt läge att ge Island 0-2 i första halvlek. Jensen tog dock gruvlig revanch i andra halvlek när hon vände bort det tyska försvaret och snyggt satte 1-2 och hon spelade senare även fram till 1-3.

Många andra som imponerade i Island, inte minst Sara Björk Gunnarsdóttir som ägde mittfältet. Melanie Leupolz och Lena Goessling var tillbaka på det tyska mittfältet men visade inte alls någon toppform.

Sif Atladóttir lyckades inte bryta djupledspassningen som gav 2-3 med men var magisk i försvarsspelet i övrigt i matchen och Tyskland hade också enorma problem med hennes långa inkast.

Guðbjörg Gunnarsdóttir fick det hett om öronen sista kvarten när Tyskland tuill slut fick ett rejält tryck mot det isländska målet. Hon överglänste dock klart målvaktskollegan Laura Benkarth i motståndarmålet som stod för ett par svaga ingripanden.Gunnarsdóttir lyckades tillsammans med heroiskt försvarsspel reda ut det hela även om det nog inte var långt ifrån att man fick en straff emot sig på tilläggstid.

Island har alltså trots Tyskland i kvalgruppen ett väldigt bra läge att precis som herrarna nå sitt förtsa VM, men man måste ju klara av Tyskland hemma på Island också. Jag ser nog ändå Tyskland som favoriter att vinna gruppen. Ny lurig bortamatch väntar för Island på tisdag mot Tjeckien.

Målen:

2var till Island besegrade Tyskland