Island eller Norge?


Ikväll ska det avgöras vilken av våra nordiska grannar som tar direktplatsen till EM nästa sommar. Norge måste vinna matchen för att gå om Island och vinna gruppen.

Island har nog aldrig haft en bättre trupp än den man har idag. Den bygger till stor del på de spelare som var med i EM i Finland för fyra år sedan. De flesta i truppen har dock utvecklats en hel del sedan dess och man har mycket mera rutin. En stor del har också spelat i Damallsvenskan de senaste åren och fått hårdare och mer matchning än de skulle fått hemma på Island. Laget har klättrat rejält på världsrankingen de senaste åren och ligger nu på 16:e plats bara några platser bakom Norge och före länder som Kina, Finland och Spanien. Imponerande av ett land med runt 300.000 invånare.

Laget har en målvakt i världsklass i Þóra Helgadóttir, en riktigt stark backlinje med Sif Atladóttir och (en möjligen lite matchotränad) Katrín Jónsdóttir som dirigenter samt ett riktigt tungt och starkt mittfält där Malmös Sara Björk Gunnarsdóttir alltid gör ett hästjobb. Överlag är det ett lag som alltid jobbar hårt och är fysiskt starkt och uthålligt. Det enda lilla frågetecknet finns i offensiven och hur man ska ställa upp där. Islands främsta skyttedrottning alla kategorier, Margrét Lára Viðarsdóttir, är ännu inte tillbaka i full form och känns inte som en startspelare ännu. Nu finns dock ändå en hel del spännande offensiva krafter i laget ändå, inte minst de tre främsta målskyttarna från isländska ligan: Harpa Þorsteinsdóttir och 17-åringarna Elin Metta Jensen och Sandra Maria Jessen. Dessutom Fanndís Friðriksdóttir som visserligen oftast är mer framspelare men som stänkte in ett läckert mål i lördags. Given i offensiven är Hólmfríður Magnúsdóttir som för tillfället spelar i norska division 1 där hon öser in mål.

Norge har haft det lite trögt de senaste åren och imponerade inte nämnvärt mot Belgien i lördags heller men ppå hemmaplan har man hittills gjort rent hus i kvalet. Laget är till skillnad från t.ex. Sverige också ofta bäst när det verkligen gäller. Man har en klart större bredd än Island men det känns som om man haft svårt att få ut det mesta av sina främsta spelare på senare tid och likt Sverige har man inte haft något lysande passningsspel.

Till de avgörande EM-kvalmatcherna har man satsat på rutin och åter kallat in rutinerade Marit Fiane Kristiansen och Solveig Gullbrandsen i truppen.  På mittfältet saknas däremot ett av de största framtidsnamnen Caroline Graham Hansen, som var lysande i U20-VM men som är avstängd nu. Saknas gör också Ingvild Stensland som drabbades av en mystisk virussjukdom i somras och nog är borta resten av säsongen. Även Lene Mykjåland, som skadade sig på träning häromdagen missar matchen. Offensivt sett har man spelare som Elise Thorsnes och Isabell Herlovsen  som gjorde mål senast och är spelare som är riktiga matchvinnare, dessutom finns jokern Cecilie Pedersen att kasta in. Likt Island har man också en målvakt i världsklass i Ingrid Hjelmseth.

Hur slutar det då? Det känns oerhört ovisst så jag tippar oavgjort!

 

,