Island: Þór/KA i guldsits


En ganska avgörande omgång i isländska högstaligan har spelats de senaste dagarna. Þór/KA vann igår det viktiga toppmötet borta mot Stjarnan med 2-1. Laget ryckte därmed till sig en 5-poängsledning i ligan. Man har nu besegrat regerande mästarna Stjarnan två gånger om i årets serie. Segern satt dock hårt inne, men heroiskt försvarsspel hos Þór/KA-spelarna och en oerhörd ineffektivitet hos Stjarnan gav till slut seger. Sedan har Þór/KA årets utropstecken Sandra María Jessen  som är livsfarlig i de avgörande lägena. Snygg assist till en lika snygg nick i mål av Tahnai Annis gav 1-0 sedan satte hon själv iskallt avgörande 2-1 på kontring mitt i den värsta Stjarnan-pressen.

Även om utgångsläget ser mycket ljust ut Þór/KA så är guldet långt ifrån i hamn. Laget har kvar att möta även de andra tre topplagen på bortaplan men känslan är åndå att blir svårt för de andra att komma ikapp nu. Laget som ska göra det är nog ändå just Stjarnan som mycket väl kan ta full pott i återstående matcher Man har dessutom fördelen av hemmaplan mot samtliga topplag under andra halvan.

I samma omgång debuterade Kristianstads danska landslagsspelare Johanna Rasmussen för Valur där hon kommer spela under OS-uppehållet. Debuten blev bra med seger över ÍBV med 3-0 och lite tätkänning för laget igen. KR var nära att ta årets första seger i det oerhört viktiga bottenmötet mot Selfoss. Selfoss lyckades dock kvittera till 1-1 i sista minuten och därmed är det nästan kört för KR. Lagets två nya serbiska spelare debuterade men man saknar samtidigt nordirländska målvakten Emma Higgins som för laget oturligt nog blev reserv i Storbritanniens OS-lag.

Två riktigt heta spelare i serien just nu är FHs Sarah McFadden (tvåmålsskytt i 2-2 matchen mot Afturelding) och Breiðabliks Rakel Hönnudóttir (tremålsskytt i 4-0-segern över Fylkir). Men hetast av dem alla är nog ändå Stjarnans Harpa Þorsteinsdóttir som har gjort hela 13 mål (varav 9 i ligan) på de sex senaste matcherna och hastigt och lustigt skuttat upp på andra plats i skytteligan bakom Sandra Maria Jessen.

 

,