Islands-nytt, december


Lite smått och gott av det som hänt på Island de senaste dagarna. Mest uppmärksammat de senaste dagarna på ön är välgörenhetsmötet mellan fotbollslandslaget och handbollslandslaget. Lagen möttes både i handboll och fotboll för att snamla ihop pengar till ett barnsjukhus. Landslagen slapp skämmas utan vann i sina egna. Bilder från matchen kan ses här.

Margrét Lára Viðarsdóttir, Islands främsta målskytt alla kategorier, är gravid och missar säsongen 2013. Några planer på att avsluta karriären helt har dock inte 27-åringen som tänker satsa vidare. Hon var i år Kristianstad DFFs överlägset bästa målskytt med sina 13 fullträffar och blir förstås ett tungt tapp för klubben. Kristianstad har dock ändå en stark offensiv med spelare som Johanna Rasmussen, Marija Banusic, Susanne Moberg och Linnea Liljegärd så någobn av dem behöver kliva fram och sätta lite fler bollar.

FC Rosengård har bjudit in försvarstalangen Glódís Perla Viggósdóttir för provträning. En övergång redan till nästa säsong är dock inte trolig för 18-åringen utan isländska mästrarklubben Stjarnan tänker behålla henne över 2014. För övrigt är Rosengårds mittfältare Sara Björk Gunnarsdóttir är en av tio nominerade till årets idrottare på Island.

Vinterns hittills mest överraskande värvning på Island är landslagsmittfältaren Dagný Brynjarsdóttirs övergång från Valur till Selfoss. Hon var en av Islands absolut bästa spelare i sommarens EM och byter nu alltså serietvåan mot seriesexan. En supervärvning för Selfoss som siktar uppåt i tabellen. I övrigt har det varit en ganska lugn höst på Silly Season-fronten på Island. Stjarnan har dock värvat Aftureldings lovande mittfältare Lára Kristín Pedersen (född 1994), som kommer hjälpa till att fylla tomrummet efter Soffía Arnþrúður Gunnarsdóttir som ju flyttar till Jitex..