Isländsk summering 2014


pepsideild_kvenna_2014Den isländska ligan som avslutades idag och här kommer en liten summering av säsongen. Redan förra veckan stod det klart att Stjarnan skulle försvara sin titel och man var även i år bäst och stabilast över en hel säsong. Man vann även Isländska Cupen och Ligacupen. Enda laget som stundtals kunde match Stjarnan i år var Supercup-vinnarna Breiðablik men laget tappade även i år lite för många onödiga poäng längs vägen även om de var färre än förra året. Breiðablik bubblar som vanligt av inhemsk talang och spelade även i år underhållande, fartrik och offensiv fotboll. Den stora skillnaden mellan de båda lagen i år hette Harpa Þorsteinsdóttir. Hon vann även i år skytteligan i överlägsen stil på 27 mål, mer än dubbelt så många som tvåan. Återstår att se om hon blir kvar på Island även nästa säsong.

Bakom de båda topplagen, som var i en klass för sig, var det desto jämnare. Þór/KA gjorde det bra som kom tvåa trots skador på ett par nyckelspelare. Selfoss tog som väntat ytterligare ett steg mot toppen efter  fina förstärkningar i truppen. Nykomlingen Fylkir fjärdeplats var en positiv överraskning även om de redan i våras kändes ganska solklart att man var tillräckligt bra för att fixa nytt kontrakt. Årets stora besvikelse var utan tvekan mesta mästarna Valur som fick ut väldigt lite av sin trupp där det finns goot om landslagsmeriterade spelare. Sjundeplatsen är den sämsta placeringen man någon sin haft sedan man inledde seriespelet 1977.

Kampen runt nedflyttningsstrecket blev stenhård och först i sista omgången säkrade Afturelding nytt kontrakt då man via seger över Fylkir passerade FH i tabellen. FH får sällskap ner av Akranes-laget ÍA som aldrig var nära att fixa ett nytt kontrakt och får ta nya tag. I lagets 18-åriga anfallare Guðrún Karítas Sigurðardóttir finns stor potential och hon lär spela vidare i högstaligan. Tillbaka i högstaligan nästa säsong är Reykjaviksklubbarna KR och Þróttur.

island_2014_pepsi_deildHär kommer så 11:an med spelare som imponerat i ligan under 2014 och som jag skulle värva ihop om jag fick välja valfria spelare från lagen. Þorsteinsdóttir  är förstås given i anfallet och där får hon sällskap av nyss nämnda Sigurðardóttir. I anfallet får också ett år äldre Telma Hjaltalín Þrastardóttir plats i hård konkurrens med mer rutinerade lagkamraten Fanndís Friðriksdóttir, Selfoss måldrottning Guðmunda Brynja Óladóttir och ÍBV:s snabba jamaicanska Shaneka Gordon.

20-åriga Sigríður Lára Garðarsdóttir är ett spännande namn på mittfältet. En kraftfull och hårt arbetande grovjobbare. Selfoss lyckades locka till sig landslagsmittfältaren Dagný Brynjarsdóttir inför den här säsongen och hon har varit lagets stora ledare under sommaren och gjort en stark säsong. Framför dem placerar jag italienskan Marta Carissimi som är lite av en ”Boquete light” som tillför fin teknik och läckra passningar till laget.

I backlinje får Rakel Hönnudóttir ta plats. Kanske spelaren med högst lägstanivå i serien och utmärkt på många positioner. Oftast innermittfältare i klubblaget numera men här blir det en ytterbacksplats. På andra kanten hittar vi Sverigebekanta tidigare KIF Örebro-spelaren Ólína Viðarsdóttir som är en av få som haft en bra säsong i Valur i år. Det blir ett ganska ungt mittbackspar med Stjarnans redan väldigt rutinerade och A-landslagsmeriterade Glódís Perla Viggósdóttir samt Arna Sif Ásgrímsdóttir som också hon nyligen fått debutera A-landslaget efter flera starka säsonger i Þór/KA. Fylkirs vassa nyförvärv Þóra Helgadóttir är given i målet.

 

 

 

,