Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Jorden runt på värvningsjakt

Silly Season går vidare, men det är inte helt lätt att hitta rätt spelare. Här är några spelare i Australien och Nigeria som känns intressanta och nog också kan vara tillgänliga. Den australiensiska ligasäsongen går mot sitt slut, finalen spelas 27:e januari mellan Petra Larssons Melbourne Victory och Sydney FC. Därmed kommer ett stort antal spelare söka efter nya fotbollsutmaningar. Några kommer säkert bli aktuella för amerikanska NWSL men där finns det ju en begränsning på två utländska spelare per lag.  Kanske kan några namn bli aktuella för svenska klubbar.

Ligans skyttedrottning Kathryn Gill har vid ett flertal tillfällen spelat i Sverige med blandat resultat. Hon har hunnit med spel i så väl AIK, Sunnanå, Linköping som Malmö. Kanske dags för en comeback i Sunnanå som nog skulle må bra av att få in en så pass rutinerad målskytt. Sunnanå har ju redan gjort klart med australiensiska ytterbacken Carys Hawkins. Eller kanske Gill skulle återvända till Linköping där hon knappt hann komma in i laget innan hon blev skadad.

Kyah Simon är en annan riktigt intressant anfallare som har ett framgångrikt år bakom sig i både Boston Breakers och Sydney FC. Det finns väl dock en uppenbar risk att hon snart åter är klar för spel i just Boston Breakers som är ett av NWSL-lagen. I anfallsväg är ju förstås också Lisa De Vanna ett namn som alltid dyker upp när det handlar om Australien. I rätt miljö och på rätt humör är hon en världsspelare. Mer okända Michelle Heyman är en annan riktigt pålitlig målskytt och har två gånger blivit skytteligavinnare i Australien. Dock ingen vidare målproduktion just i år.

Mittbacken eller mittfältaren Servet Uzunlar är en annan favorit från det australiensiska landslaget. En riktig klasspelare i defensiven. En annan rutinerad spelare, mittfältaren Collette McCallum, skulle nog också göra stor nytta i många allsvenska lag. Hon spelade förra året i Lincoln i engelska WSL och kanske återvänder dit igen. Svårpasserade Elise Kellond-Knight imponerade redan som 19-åring i VM 2011 som vänsterback och blev till och med uttagen i turneringen All Star-lag. Hon spelade förra året i Danmark.

Spelare från Nigeria har ju ofta lyckats bra i Sverige och ett par spelare som vore intressant att se i svensk fotboll är anfallarna Emueje Ogbiagbevha och  Ijeoma Obi som har fullkomligt öst in mål i mindre ligor.  Obi gjorde den senaste säsongen fascinerande 74 mål i den vitryska ligan, 36 fler än tvåan i skytteligan.  Svårbedömt förstås, men här är lite YouTube-highlights från hennes säsong i Minsk. Ogbiagbevha är mer meriterad och var med i Afrikanska mästerskapen i år. Hon var dessutom skyttedrottning i Ryssland både 2010 och 2011/12. Under hösten spelade hon i kazakiska BIIK Kazygurt men kan nog mycket väl vara klubblös nu.

 

4var till Jorden runt på värvningsjakt