Juvisy vs. Göteborg


Dags för lite uppladdning inför onsdagens kvartsfinaler i UEFA Women’s Champions League och jag börjar med Kopparbergs/Göteborg FC som ställs mot franska FCF Juvisy Essonne.

På förhand känns det som ett möte som kan bli mycket jämnt. Spelare för spelare tycker jag att det är en liten fördel för Göteborg. Lagen spelar lite liknande fotboll med fint passningsspel i sina bästa stunder. Just i passningsspelet bör Juvisy ha en viss fördel då laget är inne i sin säsong medans Göteborg ännu inte har trimmat ihop sitt lag ordentligt och bara spelat några få träningsmatcher. Juvisy känns också som ett kanske något jämnare lag som sällan faller igenom totalt som Göteborg gör någon gång ibland. Det i kombination med bortaplan och naturgräs gör att onsdagens match blir riktigt svår. Juvisy är dock inget monsterlag som öser in mål. Man hade stora problem att avgöra mot både FC Zürich och Stabæk tidigare i turneringen. Dock så har laget spelat bättre den senaste tiden. Jag tror KGFC har goda chanser att kriga till sig ett bra resultat på bortaplan,  oavgjort och bortamål vore perfekt, för att sedan avgöra på hemmaplan nästa vecka. Det kan mycket väl bli två målsnåla och täta matcher och en nagelbitare ända in på övertid i Göteborg.

juvisy_gfcMålvakt
Två landslagsmålvakter ställs emot varandra. Kristin Hammarström, för tillfället förstavalet i svenska landslaget mot ukrainska landslagets dito Iryna Zvarych. Just målvaktspositionen kändes som Juvisys svaghet under hösten men under vintern har man nu värvat Zvarych som blev utsedd till Ukrainas bästa spelare 2012. Hon har dock inte hunnit spela jättemånga tävlingsmatcher med klubben så samarbetet med backlinjen sitter kanske inte klockrent så lite extra stress och press skadar inte.

Försvar
Två ganska samspelta försvar där de flesta spelarna i båda lagen ligger på gränsen till landslagsnivå. Jag gillar Catrin Johansson som ytterback men är ännu inte övertygad om att hon ska vara mittback som hon nog kommer vara mot Juvisy. I övrigt ettriga Marlene Sjöberg och Camille Levin på kanterna och rutinerade Stina Segerström i mittförsvaret. Juvisys högerback Julie Soyer är riktigt skicklig och viktig för Juvisys försvar precis som rutinerade Nelly Guilbert som nog kommer bilda mittlås med Anaïg Butel. Hennes storasyster Gwenaëlle Butel eller Emilie Trimoreau tar säkerligen platsen som vänsterback, och att anfalla just på Juvisys vänsterkant känns som ett mer fördelaktigt alternativ.   .

Mittfält
kgfc_juvGöteborg valde att spela med ett 5-manna-mittfält i genepet i helgen då man tycker Juvisy har sin styrka där. Kan kanske vara klokt på bortaplan för att täppa igen. Göteborg har dock själva ett av Europas starkaste mittfält skulle jag vilja påstå när kvartetten Yael Averbuch, Anita Asante, Marie Hammarström och Johanna Almgren får ihop det. Averbuch är livsfarlig vid fasta situationer precis som Hammarström i sina bästa stunder. Pålitliga Anna Ahlstrand får säkert också en plats om det blir fem. Juvisys mittfält är inte heller dåligt med de franska landslagsspelarna. Sandrine Soubeyrand och Gaëtane Thiney som defensiv respektive offensiv spets. Oerhört rutinarade 39-åringen Soubeyrand har visit riktigt bra form i år och är mycket viktig för laget. Thiney är alltid farlig och även om hon inte har visit sin absoluta superform så gör hon ändå en hel del mål. I övrigt är mittfältsalternativen helt klart mänskligt men med bl.a. slitvargen Amelie Coquet som ett av flera alternativ.

Anfall
Ett stort frågetecken får vi sätta för Göteborgs anfall som kommer vara helt nykomponerat i år. Linnea Liljegärd lämnade redan i somras, Christen Press efter säsongen och Sara Lindén är skadad. Jessica Landström är nog kanske förstaval i anfallet och sedan återstår att se om spelar sitt vanliga 4-4-2 eller mer 4-5-1 som i genrepet. I övrigt är norska Cathrine Dyngvold och Olivia Schough de hetaste offensiva alternativen. Juvisy har ett klart mer samspelt anfall med franska landslagsspelaren Camille Catala, alltid hårt slitande belgiskan Janice Cayman samt lite luriga Julie Machart som alla visat fin form under säsongen men ändå direkt öst in mål.

—————————————————-

Onsdag 20/3 20.00 FCF Juvisy- Kopparbergs/Göteborg FC (Franska Eurosport)
Onsdag 27/3 19.00 (Valhalla) Kopparbergs/Göteborg FC – FCFJuvisy (TV4 Sport)