Kampen om andraplatsen


Linköpings FC höll på att bli den stora vinnaren för andra dagen i rad när resultaten höll på att gå lagets väg. Konkurrenterna om andraplatsen, KIF Örebro och Kopparbergs/Göteborg FC hade dock andra planer fixade efter mycket möda och stort besvär viktiga trepoängare.

Kopparbergs/Göteborg FC hamnade i underläge med 0-2 med halvtimmen spelad i hemmamötet mot Eskilstuna United. Svagt försvarsspel av hemmalaget gjorde att Gaelle Enganamouit (0-1 20′) och Malin Diaz (0-2 27′)kunde ge årets ehta nykomling en tvåmålsförsprång. Lieke Martens (1-2 39′) hann dock kvittera för hemmalaget före halvlek.

I andra halvlek jagade förstås hemmalaget fler mål och med kvarten kvar var det full fart framåt som gällde. Då fick man också utdelning när först inhopparen Sofia Skog (2-2 79′) och sedan Lisa Ek (3-2 88′) nickade in varsin boll och säkrade slutresultatet 3-2 och tre oerhört viktiga poäng för Göteborg.

Ikväll spelade också KIF Örebro sin uppskjutna match från omgång 13 mot Kristianstads DFF. Precis som för Göteborg så satt segern långt inne mot det numera mycket försvarsstarka bortalaget.

Marija Banusic blev inbytt för Kristianstad i halvtid och var nära att förstöra festen för KIF Örebro men hemmalaget räddades av målramen två gånger om. Segermålet 1-0 kom istället för hemmalaget i matchminut 83 när Sanna Talonen (1-0 83′) nickade in Marina Pettersson Engströms hörna.

Så här ser nu förutsättningarna ut för fortsättningen:

andraplatsen1

Kopparbergs/Göteborg innehar andraplatsen i dagsläget men har alltså fyra matcher kvar, jämfört med fem för konkurrenterna. Man har också det klart tuffaste spelschemat med serieledande FC Rosengård och en tuff och mycket avgörande bortamatch mot KIF Örebro. Bortamatchen och naturgräs i Kristianstad är inte heller gynnsamt. Vittsjö bör man besegra på ren vilja hemma i sista matchen.

KIF Örebro har fortsatt drömläge att nå sin största framgåmg någonsin men formen tycks vara aningen vacklande. Man har råd att spela oavgjort i en match men ändå ha allt i sina egna händer. Man har tre relativt ”lätta” bortamatcher mot skadedrabbade Piteå och avsågade bottengängen Jitex och AIK. Hemmamatchen mot Göteborg är förstås en riktig nyckelmatch och inte heller ”derbyt” mot Eskilstuna United är någon enkel match.

Linköpings FC är klara favoriter i samtliga återstående matcher. Laget har dock inte sällan bekymmer borta mot Kristianstad och det känns som lite av nyckelmatchen. Vittsjö, Eskilstuna och Piteå har man mycket goda chanser att besegra hemma och AIK borta ska man också klara av.

Vem som blir vinnare i det här racet törst jag knappt tippa men i dagsläget känns det som fördel Linköping med den form de är i. Det kan rent av bli en målskillnadsaffär och då troligtvis mot KIF Örebro. Örebro saknar sin matchvinnare Sarah Michael och frågan är om fotskadan håller henne borta resten av säsongen. Göteborg blandar högt och lågt lite för mycket och med det tuffa spelprogrammet kan man nog gå på någon mina. Den som lever får se hur detta slutar…

, ,