Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Kampen om att nå och undvika ”Damettan” fortsätter

Det är aningen rörigt med kval hit och dit för tillfället. Totalt ska 14 lag spela i Damettan (eller vad den nu kommer heta…) nästa år som alltså blir den nya nationella serien under Damallsvenskan.

Följande 8 lag är redan klara för spel i Damettan: Sundsvalls DFF, Hammarby, Kvarnsvedens IK, Umeå Södra, Östers IF, Eskilstuna United, Limhamn Bunkeflo, IFK Kalmar.

2 lag tillkommer från Damallsvenskan. Så här ser spelschemat ut för lagen i farozonen:
Piteå (19 poäng, målskillnad -9): KIF Örebro (b), Vittsjö (h), Djurgården (b)
Jitex (19 poäng, målskillnad -9): Umeå IK (h), Tyresö (b), Kristianstads DFF (h)
KIF Örebro (19 poäng, målskillnad -27): Piteå IF (h), Göteborg (b), AIK (h)
Djurgården (15 poäng, målskillnad -34): Vittsjö (h), Kristianstad (b), Piteå (h)
AIK (13 poäng, målskillnad -20): Malmö (b), Linköping (h), Örebro (b)
Här det nog främst Djurgården som har möjlighet att ställa till problem trots usel målskillnad. Om något av de tre lagen över sträcket tar max en poäng på återstående tre matcher räcker det med två segrar för Djurgården för att fixa kontraktet. Jitex har ganska tufft schema kvar  medans Piteå har ett på pappret lättare schema men med en potentiellt avgörande match i sista omgången mot just Djurgården. Segraren i mötet Piteå – KIF Örebro i nästa omgång kan nog pusta ut men ett oavgjort resultat håller båda kvar i bottenstriden. Om KIF Örebro nollar helt så har även AIK chansen att passera med två segrar då man har bättre målskillnad än KIF. Jag tror inget av bottenlagen mäktar med att ta tre segrar.

De 2 förlorarna i det Damallsvenska kvalet där Mallbacken möter IK Sirius och QBIK möter Sunnanå SK spelar också i Damettan nästa år. Både Mallbacken och Sirius var nykomlingar i division 1 i år och ett av lagen kommer alltså springa rakt upp i Damallsvenskan, imponerande. Kvalet inleds redan imorgon för deras del och jag tycker det känns oerhört ovisst vilket lag som kommer gå segrande ur den striden. På torsdag är det dags för de övriga två och där ser jag nog Sunnanå som favorit.

De 2 vinnarna i slutkvalet till Damettan där Mossens BK möter Hovås Billdal och Älta IF möter Östersunds DFF spelar även de i Damettan nästa år. Personligen tycker jag det vore kul om Östersund, som hade division 2-seriernas högsta publiksnitt, nådde Damettan men jag tror det blir tufft mot Älta. Hovås Billdal som gjort en ganska bra säsong i Söderettan känns som solklar favorit mot division 2-laget och lokalkonkurrenten Mossens BK. Första mötet går av stapeln i helgen.

Relaterade inlägg:
Klart för play-off till Damettan
Klart för play-off till Damallsvenskan