Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

KIF Örebro till Elitettan – men vilka följer med?

Läget såg ganska hopplöst ut inför dagens match och idag blev det definitivt klart att KIF Örebro spelar i Elittan 2018. Ödesmatchen mot Djurgården slutade 0-3 och med två omgångar kvar finns ingen möjlighet att fixa nytt kontrakt. Min sändning hackade så där irriterande som den tycks göra på damallsvenskan.tv ibland och jag gav till slut upp. Jag upplevde det som en hyfsat jämn tillställning men där Djurgården var lite hetare i och runt straffområdena.

Jag är ju inte direkt stolt över mitt damallsvenska tips där jag hade KIF Örebro som 4:a. Det är bara att konstatera att lagets nysatsning fallerade totalt och med seriens sämsta ekonomi hade man heller inte ekonomi att förstärka för att rädda konrtraktet.  Det som jag tyckte såg lovande ut under försäsongen blev liksom aldrig bättre, utan snarare tvärtom.

För få av nyförven gjorde de där avgörande passningarna, målen, brytningarna under säsongen samtidigt som flera spelare för sällan kom upp i sin bästa nivå. Personligen tycker jag också att man kanske kunde ha roterat lite mer i startelvan för jag tycker inte alltid man haft rätt spelare på rätt position men ändå fortsatt på samma spår trots uteblivna resultat.

Aldrig har väl ett lag med så många A-landslagsmeriterade svenska spelare i truppen lyckats åka ur Damallsvenskan. Man kan ju fundera lite över vad som kommer att hända med alla dessa spelare, de flesta har ju säkert landslagsambitioner och då lockar nog inte Elitettan. Dags för lite spekulation.

Julia Spetsmark är ju en spelare som sannolikt inte kommer att ha några problem att hitta ny arbetsgivare. Elitettan är ju knappast aktuellt för henne som är den enda i laget som just nu till hör landslaget. I stort sett samtliga damallsvenska klubbar borde vara ute efter hennes signatur. Rosengård är ju ett lag som behöver anfallskraft och jag tror också hon skulle passa bra in/och definitivt behövas i Göteborg om de vill klättra uppåt.

Hanne Gråhns imponerade rejält förra året och tog sig ända till A-landslaget. I år gjorde hon en ganska stabil men har haft det ganska tungt under hösten. Hon har heller inte alls kommit med eller tagit för sig så mycket offensivt som förra året. Är ändå en spelare som jag tycker hör hemma i Damallsvenskan. Skulle kanske kunna vara intressant för exmpelvis Rosengård, Kristianstad, Göteborg eller Kvarnsveden om de hänger kvar eller varför inte IFK Kalmar om de går upp.

Lisa Dahlkvist har väl kanske haft ett ännu tyngre år men har ju uttryckt en klar målsättning om att ta sig tillbaka till landslaget och det är ju glädjande. Hur hon ska lyckas med det är dock en annan fråga. Det känns som att hon behöver en rejäl nytändning då det har sett energifattigt ut den senaste tiden. Kanske behöver komma till en klubb där hon får en lite större kravbild på sig för att hitta tillbaka till landslagsformen..

Freja Olofsson är en spelare som jag tycker fått för lite speltid i år men som jag fortfarande tror mycket på. Hon imponerade på mig som defensiv mittfältare förra året och jag tycker det är lite konstigt att man inte alls har testat henne alls på den positionen i år trots att lagets spel inte fungerat. Hon har istället fått hålla till på kanten, oftast på vänsterbacksplats. Hon är ju fortsatt bara 20 år så ett år i Elitettan vore ju ingen katastrof för henne men jag tycker ju hon borde vara intressant för väldigt många andra damallsvenska klubbar.

Hanna Terry är en annan som man kanske borde gett mer speltid och en större roll för hon har i alla fall verkligen tagit för sig när hon fått chansen. Mitt tips hängde delvis på att Jenny Hjohlman skulle hitta målformen igen men det blev bara ett mål från hennes sida i år. Frågan är var hon ska hitta målformen igen?

Emma Jansson är inte en anfallare som direkt öser in mål, men det blir ofta snygga mål när hon väl hittar nätet. Hennes stenhårda skott som dundrade i Djurgårdens ribba och ut idag förtjänade ett bättre öde. Hon ska definitvt också ha en eloge för att hon verkligen gav allt under hela dagens match trots det hopplösa läget. En comeback i Hammarby kan kanske bli aktuell för henne?

Michelle de Jongh skulle väl kanske må bra av ett miljöombyte. Det känns som att hon stått och stampat lite de senaste säsongerna. Stundtals väldigt bra men litte ojämna. Ersätta Malin Diaz i Eskilstuna United kanske?

Fanny Andersson har fått sitt damallsvenska genombrott i år och hon är den enda i laget som spelat samtliga minuter i damallsvenskan. Jag tycker man fått ut för lite av henne i offensiven och jag är inte helt övertygad om att hennes bästa position är på det centrala mittfältet där hon huserat hela säsongen utan kanske snarare på en kant.

Emelie Andersson är ju också en intressant spelare men jag kan inte riktigt bestämma mig för vilken position hon är bäst på. Jag tycker hon ofta varit kreativ när hon kommit upp i offensiven men det har hänt för sällan.

Emma Jansson, Fanny Andersson och Emelie Andersson har ju alla kontrakt över 2018, men med eller utan nedflyttningsklausul? De vore förstås väldigt bra spelare att få behålla för att komma tillbaka till Damallsvenskan direkt. Man kan väl dockmisstänka att man säkert låter de som absolut vill lämna få göra det.

Kanske kan KIF övertala Carola Söberg och  Marina Pettersson Engström att styra lagets försvar vidare i Elitettan och kanske även få Marie Hammarström till en lite mer rejäl comeback. Det är nog de rotade lokala spelarna plus de yngre talangerna som man har störst chans att få behålla. Långtidsskadade Linda Hallin och Adelisa Grabus kan säkert också bli viktiga spelare i Elitettan och då har man i alla fall en ganska bra stomme att bygga på.

14var till KIF Örebro till Elitettan – men vilka följer med?

 1. Filip A says:

  Det är en tung dag som KIF-supporter, helt klart…

 2. nicke says:

  energifattigt var en underdrift dahlkvist orkade inte eller brydde sej inte ens om att jobba hem å vips så blev det 0-2. många andra som inte heller ”tog jobbet” . undrar hur många av dom här spelarna som verkligen är intressanta för andra lag när dom visar den inställningen. håller med om Jansson hon visade rätt attityd.

 3. Hans says:

  Ja men KIF Örebro behöver kanske ner och ta nya tag i elitettan och sen komma upp igen. Dam allsvenskan är en tuff serie där får man inget gratis. Lite status att ligga i den serien också.

 4. Ulf says:

  Blir det nu huggsexa om ”godbitarna” ur KIF-kakan? Vi får väl se. Flertalet av de som bloggaren räknar upp är förstås intressanta för andra elitklubbar – samtidigt finns det ett frågetecken för Lisa Dahlkvist. Efter hennes senaste halvdana säsonger, utomlands och i Närke, strålar det inte direkt om henne som objekt på världsmarknaden. Säkert skulle hon behövas allra mest i Örebro för att hjälpa till med att få upp klubben och laget i allsvenskan igen – men! Räcker motivationen och energin till för detta? Även om hon börjar bli lite till åren, så är Dahlkvist knappast den som vill gå till historien som den som så sakteliga gled in i glömskan i Elitettan eller lägre fotbollsdivisioner.

 5. Gunnar says:

  Troligen var Umeås besättning 2016 av minst samma kaliber som KIFs med namn som Malin Reuterwall, Hanna Glas, Lisa Lantz, Hanna Folkesson, Rita Chikuelu, Lina Hurtig, Jenny Hjolman. Lika ofattbart att de åkte ut men det hjälper inte med bra spelare om man inte får ihop laget!

  • Svennberka says:

   Skillnaden är att UIK var i total kris med en ordförande som avskedade tränarna – utan att meddela vare sig styrelse eller spelare. Ekonomin var körd i botten och spelarna t o m strejkade!
   Kaos var ett understatement.
   Tycker ändå att Örebro hade bättre lag.

  • PeE says:

   Ändå en intressant jämförelse och skulle, mot förmodan, Göteborg åka ut har vi ett tredje exempel på en spelartrupp som borde räcka till övre halvan. Gemensam nämnare? Dålig tränare? Halvkaos i föreningen? Spelare som inte förmås ge allt? Sannolikt en kombination där spelarnas inställning till viss del säkert beror på det andra men inte är ett försvar. Jag tror att de flesta föreningar kommer att tänka sig nog för vad gäller attityden hos i stort alla namn som nämns. Lisa D har varit direkt ointresserad (trots allt prat om att återta landslagsplats) Julia S har tidigare varit en ”medgångspelare” och är det fortfarande och hon försvinner för mycket under match. Michele de J är lite för ung och ojämn för att lyfta ett lag på dekis. Eskilstuna låter som ett mycket spännande alternativ. Fanny Andersson har hög högsta nivå men ”tar hon jobbet”. Jenny H har sett löj ut mest hela tiden och har absolut inte dragit fram de andra. Skada? Fel miljö? Eller fel attityd. Fortfarande stor potential – vem lockar fram den? Stellan C? Som KIF spelare skulle jag vara noga med att ha klart med tränare innan man gör valet. Eskilstuna? Göteborg? (Stefan R måste väl ändå bytas ut nu..?) Linköping – är det så harmoniskt som det låter…..? Vittsjö? Krillan, Piteå, Djurgården (och möjligen Rosengård efter dagen nyhet) känns som de mest stabila alternativen för stunden och varför inte en nystart hos en taggad nykomling? Ja ja vi har en intressant Silly Season framför oss. Dags att öppna för 2018 Spelare 12. Uppskattar verkligen att du orkar hålla oss uppdaterad på vad som händer.

 6. Karin says:

  Enligt ryktet är följande spelare på väg att lämna Linköping: Neto, Minde och Jonna A. Kanske kan Spetsmark vara aktuell som ersättare för Minde?

  • spelare12 says:

   Det är verkligen inga roliga spelarförluster om det blir verklighet, tuffa spelare att ersätta.

   • Ulf says:

    Rykten är rykten, men när det gäller de tre uppräknade spelarna ovan finns det en del substans i det ”Karin” skriver. Det handlar om tre framstående spelare och trotjänare – Jonna Andersson i Linköpings FC sedan 2009! – som vill vidga vyerna, av förståeliga skäl. Nej, det blir inte lätt att ersätta dem, oavsett om de försvinner en i taget eller alla på en gång. Det är nog ingen brist på spelare som vill pröva lyckan i LFC, men för klubben blir det, som alltid, en delikat uppgift att leta fram exakt rätt spelartyp, rutinerad eller talangfull. Det är väl i och för sig också en angenäm sysselsättning för den som sitter med några färska SM-guld som lockbete…

  • The Guardian says:

   Att förlora Neto och Minde på samma gång… väldigt tungt om ryktet stämmer – vilket det mycket väl kan göra, dock. Sånt är livet. Två absoluta favoritspelare hos många, dessutom (mina också – jag håller dem väldigt högt). De går inte att ersätta, men kommer att ”ersättas” och då är det bara det absolut bästa som går att få tag på som gäller. Jonna är en verklig trotjänare (ursäkta klichén) och har ryktats bort under en längre tid. Hon har tre SM-guld och kan behöva en ny utmaning. Hamnar hon i England, månne? Ett avbräck är det ändå.

  • Martin says:

   Jonna A och Neto är ju nästintill givna spelarförluster som jag ser det. Hoppas ändå det går att behålla Minde men samtidigt borde ju storklubbarna i Europa fått upp ögonen för Damallsvenskans mest underskattade spelare (inte nominerad på fotbollsgalan i år heller) och hon skulle ha alla möjligheter att lyckas oavsett vilket liga det skulle handla om.

 7. The Observer says:

  Alla tre har bidragit till att LFC höjt sig de senaste åren och förtjänar väl på så sätt att söka sig till mer lukrativa äventyr. Minde, som exempel, hade tänkt stanna två säsonger, nu är det fyra. Få trodde att LFC skulle kunna ta SM-guld med spelarförlusterna efter 2016 och under 2017, vilket motbevisades. Kan de göra om det trolleritricket 2018? Räkna med att Rosengård laddar på för fullt för att det inte ska bli tre raka för LFC. Spetsmark – hmm – ”ersätter” Minde? Ja, i alla fall en kostym att växa in i för någon med stor talang.

  • The Guardian says:

   Sant som du skriver. Det kommer att krävas en slags magi återigen. Sedan är det ju det här med UWCL också, om man går vidare till kvartsfinal… Och Minde, personligen har jag inget mot att se henne på Linköping Arena en säsong till (och Neto, har vi redan sett henne för sista gången… tungt).