Nordiska klubbar som satsar


Det händer en hel del intressanta övergångar sker runt om i Europa just nu och allt fler klubbar satsar ordentligt. För tillfället sker de största förändringarna i engelska Manchester City som ju fått in flera engelska landslagsspelare. Även i i Norden är det en del intressant på gång. En fin värvning har Fortuna Hjørring gjort i am Janelle Cordia. Den spelskickliga amerikanskan som gjort en mycket fin säsong i Åland United föll inte för locktoner från svenska klubbar utan fortsätter alltså karriären i Danmark.

Rejäla övergångssummor hör inte till vanligheterna inom damfotbollen men holländska FC Twente har i alla fall fått fina €25000 för sin och landslagets speldirigent på mittfältet, Sherida Spitse. Hon lämnar under vintern klubben för spel i norska LSK Kvinner och hamnar alltså inte i Göteborg som det också ryktats om. LSK siktar på att åter ta hem norska ligan och nå framgångar i Champions League och en redan stark trupp ser ut att bli ännu starkare nästa år. Det kan säkert bli en bra utvecklingsmiljö för Mimmi Löfwenius som ju också nyligen skrev på för årets norska serietvåa.

En annan norsk klubb som satsar är ju Avaldsnes men klubben har nu blivit av med sin isländska landslagsmålvakt Guðbjörg Gunnarsdóttir som har skrivit på för den tyska storklubben Turbine Potsdam. Gunnarsdóttir har ju även placerats i AIK men det är förstås inte lätt att matcha en klubb som Potsdam. För Avaldsnes del är det förstås ett tungt tapp men klubben kommer säkerligen presentera en hel del starka nyförvärv under vintern.

Jag noterar också med nyfikenhet att Gunnarsdóttirs tidigare klubb Djurgården åter satsar mot Damallsvenskan. Laget, som i år kämpade i botten av Elitettan, kommer nog inom en ganska snar framtid presentera en hel del förändringar att döma av det senaste inlägget på klubbens hemsida. Djurgårdens damfotbollsförening har ju under hösten åter blivit en del av huvudföreningen vilket uppenbarligen gett klubben bättre förutsättningar. Exakt hur stor satsningen blir återstår att se.