Kval-notiser 21/9


F19-landslaget började sitt kval mot F19-EM genom att besegra Estland med klara 8-1. Stina Blackstenius (Linköpings FC) gjorde fyra målen och Julia Wahlberg (Jitex BK) två. Övriga svenska mål gjordes av Olivia Welin (Kristianstads DFF) och Filippa Curmark (IFK Kalmar). På måndag väntar match mot Litauen och första gruppkvalet avslutas med en trolig gruppfinal mot Portugal.

England hade inga som helst problem att besegra Vitryssland och vann tämligen överlägset med 6-0. England var klart närmre 10-0 än Vitryssland en kvittering. Det var Englands första match sedan Hope Powell blev sparkad som förbundskapten. Nye Förbundskaptenen Brent Hills har ännu bara gjort några få ändringar, bl.a. var mittfältarna Anita Asante och Jill Scott petade från startelvan till förmån för nya generationens Jordan Nobbs och Toni Duggan. Lucy Bronze fick chansen som vänsterback istället för Steph Houghton som kommer få tufft att ta tillbaka den positionen om Bronze fortsätter somidag. Matchenslirare var annars helt klart Karen Carney som också gjorde tre mål.

Finland fick med sig tre sköna poäng från den långa resan till Kazakstan där man besegrade hemmalaget med 2-0. Annika Kukkonen (Sunnanå SK) och SannaTalonen (KIF Örebro) gjorde de finska målen i andra halvlek.

Schweiz fick också en drömöppning på VM-valet när man besegrade Serbien med hela 9-0. Serbien som satsar för framtiden har visserligen gott om talang i laget men man har en hel del att jobba på i det defensiva arbetet och med taktiken. Om några år kommer dock laget säkerligen vara med att konkurrera på allvar men idag var man inte nära att störa Schweiz som kommer bli en svår nöt att knäcka för Danmark och Island som också återfinns i gruppen. Frankfurts Ana Maria Crnogorcevic gjorde hela fyra mål medans Malmös Ramona Bachmann blev tvåmålsskytt idag .

,