Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Lagen i Rio 2016

Hur svårt ska det vara att få en turnering med 16 lag? Ytterligare platser till Europa och Asien skulle ju bara höja nivån på turneringen som dessutom skulle få ett vettigt format. Men här är de 12 lag som gör upp om det i Rio 2016. Turneringen inleds 3:e augusti och finalen spelas 19:e augusti.

AFC: Australien och Kina
Australien ställde till det för Sverige i VM och visade musklerna i det asiatiska OS-kvalet. Ett lag att se upp med och en outsider i medaljkampen. Kina är också lite på gång efter ett antal ganska svaga år, men någon medalj tror jag inte laget når. Silvermedaljörerna från OS i London, Japan, missar alltså OS denna gång.

CAF: Sydafrika och Zimbabwe.
Spännande med nykomliongar i stora turneringar men utan att någonsin sett Zimbabwe spela så lär nog laget få det svårt i Rio. Sydafrika var med i förra OS men imponerade vl inte direkt även om man lyckades ta poäng av Japan. Hade gärna sett Nigeria och Kamerun igen. Nigeria som ju nu äntligen kanske kan få lite ordning och ta ut de bästa spelarna när nu bl.a. Perpetua Nkwocha sett till att man ska spela på FIFA-datum framöver.

CONMEBOL: Brasilien och Colombia
Ska Brasilien lyftas till framgång av hemmapubliken? Det känns tveksamt för laget som varit väldigt ojämnt de senaste åren. Omöjligt är det dock inte. Colombia överraskade positivt under VM i somras men tar knappast medalj.

CONCACAF: Kanada och USA
Som regerande världsmästare och med tre raka OS-guld i bagaget kommer USA få finna sig i favoritskapet. Man är nästan alltid är bäst när det gäller och vinner även när spelet inte riktigt stämmer. Kanada måste höja sig ett par snäpp om det ska bli medalj och det gjorde man senast i OS i London.

OFC: Nya Zeeland
Har mer eller mindre friplats till alla stora turneringar. Ibland svårslagna men knappast en medaljkandidat.

UEFA: Frankrike, Sverige och Tyskland
Frankrike och Tyskland är förstås starka medaljkandidater och lag som Sverige ska försöka undvika så långt som möjligt. På pappret de främsta hoten mot USA. Sverige går knappast in i turneringen med något favoritskap men kan man behålla arbetsmoralen och förbättra passningsspelet med ett par hundra procent så finns medaljen inom räckhåll.

Lottningen sker 4:e april. Hur seedningsgrupperna kommer att se ut är inte lätt att veta. Den här gången behöver i alla fall Sverige inte oroa sig för att petas från första seedningsgruppen som varit fallet vid ett par andra turneringar på senare år. Man vågar väl knappast peta Tyskland och skapa en europeisk grupp, eller?

Kanske blir det ungefär så här:
Brasilien, USA, Tyskland
Frankrike, Sverige, Kanada
Kina, Australien, Nya Zeeland
Colombia, Sydafrika, Zimbabwe

4var till Lagen i Rio 2016