Läget efter omgång 7


Kopparbergs/Göteborg FC – Linköpings FC 6-0
Tyresö FF – Kristianstads DFF 1-2
AIK – LdB FC Malmö 2-0
Piteå IF – KIF Örebro  3-0
Vittsjö GIK – Djurgården 4-1
Umeå IK  – Jitex BK 1-1

Det var omgången som gav Damallsvenskan nytt liv. Tyresö och Malmö var på väg att dra ifrån resten men fick ett rejält motorstopp.  Det som såg ut att bli ett toppskikt med två lag blev plötsligt fem lag. Det ska bli intressant att se om Vittsjö, Kristianstad och Göteborg kan hänga på även i fortsättningen. För Göteborg väntar nu tuffa och förhoppningsvis jämna matcher mot just LdB och Tyresö. Kristianstad har ett på pappret relativt lätt spelschema den närmaste tiden men det betyder inte automatiskt många poäng då laget inte sällan har problem mot svagare motstånd. Men kanske har laget nu äntligen hittat en högre nivå.

Bortsett från två lag (Linköping och Vittsjö) så är tabellplaceringarna i stort ganska föväntade. Intressant i tabellen är det faktum att samtliga lag har minst två förluster redan efter sju omgångar. När hände det senast?

AIK som i början av serien såg ut att bli en given seger för de flesta lag har tagit sig samman och har på slutet inte alls varit spelmässigt underlägsna. AIK saknar dock en stor målskytt som kan avgöra fler matcher till lagets fördel. Djurgården kommer kanske snart få just den stora målskytten när Jessica Landström kommer till klubben. Även om hon inte visat sådana takter på ganska länge så kanske miljöbytet kan ge henne en pånyttfödelse. Lagen ovanför strecket ska nog inte känna sig alltför säkra, främst KIF Örebro som varken imponerar defensivt eller offensivt. Linköping bör kunna ta sig samman för eller senare och kanske kommer det någon defensiv förstärkning under sommaren för att ersätta Rohlin.  Piteå och  Jitex kan jag inte se ska behöva dras in i någon nedflyttningsstrid, lagen är alldeles för stabila för det. Umeå bör också kunna hålla sig ifrån den kampen men faller igenom oroväckande mycket ibland.