Läget inför Algarve Cup 2015


Imorgon onsdag är det dags för Algarve Cup 2015.

Gruppe A: Tyskland, Kina, Brasilien, Sverige
Gruppe B: USA , Island, Norge, Schweiz
Gruppe C: Danmark , Frankrike, Japan, Portugal
I årets nya format med tre jämnstarka grupper, istället för två starka och en svag, möts de två ”bästa” gruppvinnarna i final. Tredje gruppvinnaren och ”bästa” tvåan spelar bronsmatch. För TV-tider se föregående inlägg.

Så här känns läget i den svenska truppen inför turneringen:

Målvaktspositionen
Carola Söberg har haft förtroendet som förstemålvakt den senaste tiden men nästan allt talar för att Hedvig Lindahl kommer att ta tillbaka den titeln under Algarve Cup. Det är väl inte troligt att hon kommer att spela alla matcher med tanke på att hon precis är tillbaka för fullt efter höftoperationen mern det ska bli intressant att se vilken form hon är i just nu. Endast en ny skada på Hedvig Lindahl tror jag kan öppna för Söberg eller comebackande Sofia Lundgren att få vakta Sveriges mål i VM.

Mittbackar. Vem ska spela bredvid Nilla Fischer?
Det är en bra fråga och den känns faktiskt nästan helt öppen. Jag hade så gärna sett att Marina Pettersson Engström var del i den kampen men hon har ju tyvärr inte fått chansen. Efter EM trodde jag starkt på Amanda Ilestedt som VM-mittback men hon har inte riktigt tagit det sista klivet.

Det står därför mellan Emma Berglund, Charlotte Rohlin och Linda Sembrant som alla fått en hel del speltid på positionen det senaste året. Pia Sundhage vill hitta den som komplementerar Nilla Fischer bäst och det är ju förstås helt rätt. Det gör att Linda Sembrant, som jag tycker har visat högst högstanivå de senaste åren, kanske ändå ligger sämst, då hon saknar den snabbhet som man gärna vill se hos spelaren bredvid Fischer.  Sembrant kommer i vilket fall komma med till VM eftersom hon också behärskar rollen som defensiv mittfältare.

Emma Berglund har inte riktigt imponerat när hon fått chansen under vintern något som åter öppnat dörren för rutinerade Charlotte Rohlin på allvar. Känslan är att det står mellan dessa två.

Ytterbackar 
Ytterbackspositionen är spännande och här känner jag mig ganska lugn. Lina Nilsson, Elin Rubensson och Jessica Samuelsson är alla mycket bra alternativ på båda kanterna och känns som de tre huvudkandidaterna till två platser. Alla kommer säkerligen att får mycket speltid under turneringen.

Kul att se Jessica Samuelsson tillbaka. Trots skadebekymmer förra säsongen så imponerade hon på mig när hon väl spelade. Kombinationen Rohlin/Samuelsson kan mycket väl bli valet som vänsterförsvar och de har ju den fördelen att de känner varandra väl från klubblaget.

Elin Rubensson har varit riktigt bra i de senaste landskamperna och stärkt sina aktier att bli försteval på högerkanten. Lina Nilsson saknar ju lite av kvickheten i defensiven men var ju riktigt vass offensivt i höstas. Sara Thunebro har halkat ur startelvan på slutet men ligger nog bra till för en VM-trupp ändå.

Mittfältet – funkar det defensivt mot toppmotstånd?
Det snackas mycket om försvaret och målvaktspositionen så här inför turneringen  men jag tycker faktiskt att mittfältet är vårt största bekymmer. Jag tycker att det har kännts alldeles för ostabilt defensivt mot starkt motstånd på senare tid.

Caroline Seger är ju given som den så kallade ”ettan”, den defensiva mittfältaren. Hon är utmärkt på den positionen även och det spelar ingen roll hur gärna jag vill se henne i en mer offensiv roll för hon kommer att bli kvar där. Jag tycker det är synd eftersom hon är den enda vassa tvåvägsspelaren vi har just nu. Att hon är den enda i kvartetten på mittfältet (Seger, Folkesson, Sjögran och Jakobsson) som är riktigt bra defensivt oroar mig.

Hanna Folkesson har haft förtroendet i rollen framför henne. Jag har varit, och är fortsatt, lite tveksam. Hon har gjort det bra i många matcher men jag skulle vilja se henne verkligen prestera på topp mot exempelvis Tyskland för att bli övertygad. Offensivt har hon ett bra och stundtals lite lurigt passningsspel men jag är som sagt orolig för vårt mittfält vad gäller defensiven.

Egentligen är det bara Lisa Dahlkvist som på allvar har funnits med som alternativ framför Seger. Har ju haft lite formfrågetecken det senaste året men är ändå kanske den bollvinnare jag tycker vi behöver. Jag skulle ju dock helst låta henne (eller Sembrant) ha ”ettan”-rollen och flytta fram Seger.

Det är överhuvudtaget ganska få renodlade mittfältare i truppen. Malin Diaz är på skadelistan och borde kanske ha lämnats hemma? Therese Sjögran har haft en ganska klar startplats till vänster och visar hon fin vårform kommer hon att behålla den. En pånyttfödd (?) Antonia Göransson kan kanske hota. På högerkanten har Sofia Jakobsson visat fin form på senare tid och känsn som förstavalet. Hoppas också jag att Olivia Schough lyfter sitt spel ett par snäpp så att hon känns som ett bra alternativ på en kant i den VM-trupp där hon tycks vara given.

Anfall
Det finns inte jättemycket att diskutera i anfallsväg. Lotta Schelin och Kosovare Asllani är det tänkta anfallsparet i VM och ingen kommer nog att kunna hota dem. Sofia Jakobsson eller Jenny Hjohlman får kanske chansen som anfallare om Lotta Schelin inte är helt redo för spel på onsdagen. Jag vill åtminstone inte se att man sätter ut Hjohlman på kanten igen. sist in truppen kom Marija Banusic p.g.a. Fridolina Rolfös skada och hon kommer nog få en del speltid i anfall eller på kanten.


Ett svar till “Läget inför Algarve Cup 2015”

  1. Glöm inte att det var Rohlin som lärde Fischer grunderna i att spela mittback i LFC. Skånskan var rätt vilsen till en början. Och att det var Samuelsson som spelade vänster- och sedan högerback. Det talar för en ”Linköpingstrio” i försvaret.