Landslaget mot VM 2015: Innermittfältet


Dags att fortsätta landslagskollen med sikte på VM 2015. Det finns ganska många intressanta spelare som kan bli aktuella på innermittfältet i landslaget men relativt få håller i dagsläget riktigt hög Europa-klass.

4 huvudkandidater
Lisa Dahlkvist (1987, Tyresö FF) – Har slitit lite med passningsspelet i år och tappade sin startplats i landslaget även om hon fortsatt fått en hel del speltid. Tvåvägsspelare som alltid jobbar hårt. Trygg spelare som är stark i defensiven men som även har ett bra skott. Fortfarande relativt ung och kommer säkerligen bli viktig även under VM.
Nilla Fischer (1984, VfL Wolfsburg) – Sveriges bästa defensiva mittfältare har ju som bekant blivit omskolad till mittback och det är inte mycket som talar för att hon kommer tillbaka till sin mittfältsposition under Pia Sundhages ledning.
Marie Hammarström (1982, Kopparbergs/Göteborg FC) – Har ju slagit igenom rejält på ”äldre” dar och blev ett av förstavalen centralt under EM. Den fina vänsterfoten är ett viktigt vapen vid fasta situationer och hon kommer nog vara ett av alternativen även i VM. 
Caroline Seger (1985, Tyresö FF) – Sveriges bästa mittfältare när hon är som bäst. Skicklig passningsspelare som har haft en fin säsong i Tyresö och gjorde ett bra EM. Kommer troligtvis vara en av de absoluta nyckelspelarna även under VM 2015.

På gränsen till landslaget
Några mittfältare som varit med i landslagstrupper under året. 
Hanna Folkesson
(1988, Umeå IK) – Missade EM p.g.a. skada men tillbaka i landslagstruppen nu. Duktig som framörallt defensiv mittfältare men har även testats som ytterback i landslaget. Blir väldigt intressant att följa de närmaste åren och kanske en utmanare till startelvan framöver. 
Carina Holmberg (1983, Sunnanå SK) – Har haft en mycket skadefylld säsong efter den lite oväntade landslagsuttagningen i vintras. Ett alternativ i en offensiv spelfördelarroll där hon kan använda sitt fina passningsspel och vassa skott. Väger kanske lite lätt ibland och måste nog byta klubb till nästa säsong om det ska bli fortsatt landslagsspel för Elitettan-tempo räcker nog inte. Skulle gärna se att hon får fler chanser i landslaget för passningsspelare av den kalibern finns det inte gott om.
Emmelie Konradsson (1989, Umeå IK) – Duktig mittfältare som spelat in sig i landslaget men som dock numera i första hand konkurrerar om en yttermittfältsposition. Att hon ska ta en plats på innermittfältet 2015 är därför inte så troligt.
Elin Magnusson (1982, KIF Örebro) – Slitvarg som har gjort en mycket fin säsong i klubblaget. Vänsterfotad spelare som även är ett alternativ som vänsterback eller yttermittfältare.

Fler intressanta namn
Några spelare som jag gärna skulle se få chansen att visa upp sig i landslagströjan.
Sandra Adolfsson
(1987, Vittsjö GIK) – Slog igenom ordentligt under den allsvenska debutsäsongen förra året där hon visade klass både som yttermittfältare och central mittfältare. Hade lite skadebekymmer under våren, men tillbaka nu. För landslaget främst ett intressant alternativ i en defensivare mittfältsroll.
Lisa Ek (1982, LdB FC Malmö) – Skadade korsbandet förra våren efter en jättefin vår i Göteborg och har varit borta sedan dess. Bör snart vara redo för spel igen men har förstås en bit kvar innan hon är aktuell för landslaget. Kommer hon tillbaka i samma form bör hon få chansen.
Petra Larsson (1988, Linköpings FC) – Hade en jobbig vår med sjukdomsbekymmer och har inte kunnat göra sig själv rättvisa på planen. Har stått och stampat lite i utvecklingen de senaste åren. Väl tillbaka i full form bör hon vara med i landslagsdiskussionen igen.
Julia Lyckberg (1990, IK Sirius) – Intressant spelare som fått mycket speltid i U23-landslaget. Duktig på många positioner men kanske allra bäst i en offensiv mittfältsroll. Har gjort en hel del mål och assist i Elitettan i år. Behöver nog spela i Damallsvenskan för att få chansen i A-landslaget.

På gång
Några unga spelare som knackar på dörren till landslaget men som nog behöver ta ett kliv till innan det är dags för spel i A-landslaget. Kanske hinner någon eller ett par av dem blomma ut rejält innan VM.
Petra Andersson (1993, AIK) – Skicklig centralt mittfältsnav med en del rutin från U23-landslaget. Måste spela i Damallsvenskan och få upp tempot. 
Malin Diaz (1994, Tyresö FF) – Liten tekniker som fått lite speltid klubblaget i år. Väger lite för lätt fortfarande och jag tror hon i första hand kommer vara aktuell för en yttermittfältsplats eller en riktigt offensiv central roll, men då i ett annat spelsystem, typ 4-2-3-1.
Lina Hurtig (1995, Umeå IK) – Har redan i år varit aktuell för landslaget efter en fin vår i UIKs anfall. Jag tror kanske ändå att hon på sikt främst kommer hålla till på mittfältet precis som i ungdomslandslagen. Fortfarande ung och ojämn och i stark utveckling men kommer säkerligen få speltid i landslaget före VM.
Julia Karlenäs (1993, Mallbackens IF) – En av flera unga duktiga Mallbacken-mittfältare som visat framfötterna i år. Har fortfarande framtiden för sig och är inte redo för landslaget ännu.
Julia Wahlberg (1995, Jitex BK) – En av de kanske största talangerna som redan tagit en ordinarie plats i Jitex. Är inte sällan mittback i ungdomslandslagen men det är nog snarare en defensiv mittfältsposition som känns som den roll som passar bäst. Kommer kanske inte vara en av de tongivande spelarna redan 2015 men kan säkert ta plats i en VM-trupp om utvecklingen fortsätter.

Dags att ta sista klivet för PIFarna?
Emilia Appelqvist (1990, Piteå IF) – Lämnade Tyresö för att få mer speltid. Har sin styrka i defensiven och kan förhoppningsvis fortsätta utveckla sitt spel nu när hon får fler matcher.
Josefin Johansson (1988, Piteå IF) Mycket bra i sina bästa stunder men kanske inte tillräckligt ofta på den nivån. Är nog inte riktigt nära landslaget i dagsläget.
Sofie Persson (1987, Piteå IF) – Ytterligare en av flera duktiga Piteå-mittfältare som inte nått hela vägen till landslaget. Spelskicklig och bra skott men inte heller hon riktigt nära landslaget just nu.

Framtidsnamn
Två av de hetaste namnen för framtiden på det centrala mittfältet. Kommer inte vara aktuella för VM redan 2015.
Michelle de Jongh (1997, KIF Örebro) – Supertalang som redan haft flera korsbandsskador och åkte på den senaste nu under sommaren. Får hon sedan vara skadefri så kommer hon att nå landslaget förr eller senare. 
Johanna Rytting Kaneryd (1997, Tyresö FF) – Flyttade till Tyresö för att utvecklas vidare men åkte även hon på en korsbandsskada.

Vilka ska man satsa på mot VM 2015?
Jag tycker och tror att Caroline Seger är given på en av positionerna även under VM 2015. Egentligen skulle jag gärna se att Sverige testar ett annat spelsystem och då med Nilla Fischer i en defensiv mittfältsroll, litegrann som den roll Katrine Pedersen har i Danmark. Men eftersom Nilla Fischer nog  kommit till backlinjen för att stanna så är det nog troligt att Lisa Dahlkvist och Marie Hammarström kommer vara huvudkandidaterna till platsen bredvid Seger även 2015. Jag har lite svårt att se att någon av de yngre förmågorna ska ta så stora kliv att de redan då utmanar om en plats i startelvan. Jag har dock gärna fel på den punkten och mycket hinner trots allt hända på två år. Om nu Pia Sundhage fortsätter spela 4-4-2 så ser jag nog gärna fortsatt Marie Hammarström bredvid Seger i dagsläget. Jag ser gärna också att Hanna Folkesson får mer speltid i landslaget.


Övriga inlägg: Målvakter, mittbackar, ytterbackar


2 svar till “Landslaget mot VM 2015: Innermittfältet”

  1. Jo nog vore det roligt om Petra Larsson kunde få chansen i Damlandslaget men hon har ju tyvärr haft sina sjukdomsbekymmer att tampas med och väl tillbaka är det svår konkurrens i LFC då innermittfältet med Slegers och Gajhede varit lagets kanske bäst och jämnast presterande del.

    Med tanke på att inte Fischer lär vara aktuell för en återkomst så vore dock Larsson ett bra alternativ om man vill få in lite hårdhet på mittfältet och när det kommer till attityden är det nog ingen jag sett som är mer uppoffrande i sitt spel och lojal mot den roll hon tilldelas. Petra verkar också ha en förmåga att krypa under skinnet på motståndarna, det är inte sällan man ser motståndarnas stjärnor tappa fokus och gnälla på domaren när de haft henne mot sig i närkampsspelet.

    Jag är förresten lite nyfiken på hur du ser på ’Lollo’ Fors, för egen del så såg jag henne som lite ’loj’ under tiden i LFC men det finns ju spetskvalitéer i offensiven vid frisparkar o dyl.

    • Jag tycker absolut att Lollo Fors är fortsatt intressant för landslaget men frågan är om det finns en roll som passar. För mig är hon en utpräglat offensiv spelare som gör sig allra bäst som släpande forward eller som offensiv spets på centralt mittfält i en 4-2-3-1 uppställning. Litegrann som Necib i Frankrike. De har ju för övrigt lite liknande egenskaper med riktigt vassa högerfötter och fin teknik. De saknar båda också lite snabbhet vilket gör att de inte riktigt gör sig bra som yttermittfältare eller tvåvägsspelare på mittfältet.

      I Pia Sundhages system finns inte riktigt den rollen och hon skulle kanske främst konkurrera med Asllani som partner till, eller helst strax bakom, Lotta Schelin där hon kan utnyttja sin teknik och komma till bra skottlägen. Som du nämner är hon ju också en mycket nyttig spelare att ha på planen vid fasta situationer.