Landslaget mot VM 2015: Målvakterna


Dags att ta en rejäl genomgång av spelare som kan vara aktuella för landslaget de närmaste åren, i första hand mot VM i Kanada 2015. Först ut är målvakterna.

3 huvudkandidater
På målvaktssidan har det nästan uteslutande handlat om tre spelare de senaste åren. De har nu samtliga passerat 30-strecket men jag tror och hoppas att de allihop har motivationen att fortsätta minst en mästerskapscykel till. 
Kristin Hammarström (1982, Kopparbergs/Göteborg FC) – Årets förstemålvakt i landslaget har inte glänst fullt ut även om hon för det mesta gjort stabila insatser. Måste våga mer och det kommer kanske med fortsatt förtroende som förstemålvakt. Fin reflexer, bra utkast/utsparkar, relativt bra med fötterna och har även förbättrat spelet längre ut i straffområdet. Måste ta för sig mer i luftrummet.
Hedvig Lindahl (1983, Kristianstads DFF) – Var innan korsbandsskadan ganska given förstemålvakt i landslaget. Är tillbaka med besked nu för att ta tillbaka den platsen. Väldigt hög högstanivå, mest rutin och bäst i luftspelet av de tre. Har genom åren fått en hel del kritik för tveksamma beslut och misstag i viktiga matcher. Självklart ändå en given kandidat till posten som förstemålvakt i VM 2015.
Sofia Lundgren (1982, Linköpings FC) – Trygg målvakt som sprider lugn i backlinjen. Väldigt bra med fötterna men behöver bli bättre i luftrummet. Har under många år nu hållit en mycket hög nivå utan att riktigt få chansen fullt ut i landslaget. Skadebekymmer ställde till det under våren och hon missade chansen att bli förstemålvakt under EM. Sakdebekymren har fortsatt efter EM och hon kommer med största sannolikhet inte stå i Sveriges mål i inledningen av VM-kvalet. Frågan är om de återkommande skadebekymren får Pia Sundhage att tveka om att spela in henne som förstemålvakt.

Närmast bakom
De målvakter som jag tycker borde ligga närmast utanför A-landslaget. Det känns ändå högst otroligt att någon av dem ska bli förstemålvakt i de närmaste mästerskapen men de får gärna ta rejäla kliv i utvecklingen och bevisa att jag hjar fel. 
Carola Söberg
(1982, Tyresö FF) – Gjorde en väldigt fin säsong förra året men har kanske inte haft någon lysande säsong i år. Har de senaste åren ständigt varit fyra i landslaget det känns som att det kommer vara så i fortsättningen också. 
Malin Reuterwall (1990, Umeå IK) – Har äntligen fått kliva ut ur skuggan och in i startelvan i Umeå IK. Kommer säkerligen bara bli bättre och bättre nu när hon får matchträning och rutin i Damallsvenskan. Har länge varit mycket lovande och har en hel del U23-landskamper bakom sig. Man kan bara hoppas att hon blommar ut fullständigt nu.
Susanne Nilsson (1991, Sunnanå SK) – Har haft en skadefylld säsong och inte riktigt kunnat göra sig själv rättvisa. Gjorde en väldigt fin säsong i AIK förra året. Kan välja att spela för Serbien om hon inte får chansen i svenska landslaget. 
Stephanie Öhrström (1987, Verona CF) – Det är ett ganska rejält glapp mellan A-landslagets drygt 30-åriga målvakter och de unga lovande runt 20. Öhrström är en av få av klass som finns i åldersgruppen däremellan. Utsedd till italienska ligans bästa målvakt förra året. Relativt kort men snabb och bra reflexer.
Hilda Carlén (1991, Hammarby IF) – Lämnade damallsvenska Malmö för att få speltid men skadade sig innan det hann bli debut i Elitettan. Tillbaka nu både i Elitettan och U23-landslaget.

Fler intressanta målvakter
Några målvakter som fortfarande är ganska unga och har stor utvecklingspotential. Kanske kan någon av dem knipa en plats som tredjemålvakt i VM i Kanada men då måste de ta ett par kliv framåt i utvecklingen. 
Emelie Almesjö (1990, IK Sirius) – U23-meriterad målvakt som varit duktig i Sirius de senaste säsongerna. 
Jessica Höglander (1993, AIK) – De senaste årens kanske mest omtalade målvaktstalang som nyligen lånades ut från Tyresö FF till AIK för att få speltid. Det var nog ett bra val för henne då hon behöver spela mer för att ta nästa steg. Målvakt i det F19-landslag som vann EM-guld förra året. 
Emelie Lundberg (1993, Eskilstuna United) – Stabil utpost i Elitettans utropstecken Eskilstuna United där hon tillbaka efter en tid som andremålvakt i KIF Örebro. Har också hon U23-landskamper på meritlistan.
Lina Ringshamre (1993, Linköpings FC) – Har blivit inkastad i hetluften i Damallsvenskan nu när Sofia Lundgren är skadad. Väldigt nyttigt för hennes utveckling att få den chansen även om den nyvärvade australiensiska målvakten Brianna Davey kanske snart tar den posten ifrån henne.
Sanna Åhlander (1991, Östers IF) – Årets bubblare. Har tagit över som förstemålvakt i Öster i år och har verkligen växt med uppgiften och gjort flera riktigt bra matcher den senaste tiden.

Framtiden
Några lovande målvakter i ungdomslandslagen som inte kommer bli aktuella för A-landslaget förrän om tidigast några år. Alltid svårt att bedöma hur långt det kommer räcka för målvakter i den här åldersgruppen.
Emma Holmgren (1996, Vaksala SK) – Förstemålvakt i F17-landslaget.
Louise Högrell (1995, Kopparbergs/Göteborg FC) – Andremålvakt i klubblaget där hon inte får särskilt mycket matchträning. Förstemålvakt i F19-landslaget.
Zecira Musovic (1996, LdB FC Malmö) – Malmös andremålvakt med en del rutin från F17-landslaget är en av de målvakter jag tror absolut mest på för framtiden.
Maja Ohlsson (1995, Tyresö FF)  – Tredjemålvakt i Tyresö FF där hon har en bit kvar innan hon blir aktuell för spel i A-laget.

Vem ska man satsa på mot VM?
I dagsläget tycker jag man ska fortsätta satsa på Kristin Hammarström, jag tror att man kan få ut en nivå till av henne nu när hon har fått förtroendet  och rutinen från ett tufft mästerskap. Det är dock väldigt jämnt mellan de tre huvudalternativen och rimligtvis ska väl den som visar bäst form och spel under det kommande året få chansen.