Landslaget mot VM 2015: Ytterbackar


Ytterbackspositionen har varit en av de mest omdebatterade under många år nu. Så lär det nog förblki även de kommande åren då det inte finns någon spelare som känns helt given framöver vare sig till vänster eller höger.

Högerbackar, 4 huvudalternativ
Catrine Johansson (1991, Kopparbergs/Göteborg FC) – Snabb, teknisk, bra tillslag och erfarenhet från samtliga backpositioner. Måste bli lite mer resolut och jämnare i försvarsarbetet. Det som talar emot henne är att hon nästan aldrig spelar högerback i klubblaget, men det har hon däremot fått göra i U23-landslaget. Jag tycker hon bör testas i A-landslaget.
Lina Nilsson (1987, LdB FC Malmö) – Har i år varit det offensiva alternativet i landslaget och hon har också varit väldigt duktig i offensiven när hon fått chansen. Hon har dock inte alltid imponerat i defensiven i klubblaget i år även om det i landslaget varit helt ok även i defensivt. Kommer nog vara ett av huvudalterativen även de närmaste åren.
Jessica Samuelsson (1992, Linköpings FC) – Är den som har fått störst förtroende på högerbacksplatsen i landslaget i år. Fick mycket speltid i EM där hon blandade fina och lite svagare insatser. Stark en-mot-en, snabb och uthållig men har en hel del att jobba på i det offensiva spelet. Är fortfarande ung och har stora möjligheter att utvecklas vidare.
Annica Svensson (1983, Vittsjö GIK) – Fick väldigt lite speltid i Tyresö under våren och åkte ur landslaget. Kanske det allra starkaste defensiva alternativet och en spelare som ofta är bra mot starkt motstånd. Duktig på samtliga defensiva positioner och kanske också det bästa alternativet om man ska ha en högerfotad spelare på vänsterbacksplats. Svagheten finns det offensiva spelet. Det klart tryggaste alternativet,

4 vänsterfotade alternativ
Det råder lite brist på vänsterfotade ytterbackar av hög klass, inte bara i Sverige utan i Världen i stort. Jag ser gärna en vänsterfotad spelare på vänsterbacksplats men det finns verkligen inte många sådana alternativ att välja på.
Magdalena Ericsson (1993, Linköpings FC)- Har tagit stora kliv framåt de två senaste säsongerna och är given till vänster i Linköping nu. Ung, utvecklingsbar och offensiv, helt klart en spelare för framtiden.
Antonia Göransson (1990, Turbine Potsdam) – Jag skulle faktiskt vilja se att man testar Göransson som ytterback. Pia Sundhage vill ju offensiva ytterbackar och då är Göransson utmärkt. Hennes defensiva spel har förbättrats avsevärt de senaste åren och hon den gångna säsongen inte sällan haft en klart defensivare position i klubblaget. Har snabbheten och uthålligheten och två bra fötter.
Sara Thunebro – (1979, Tyresö FF)  Har varit given och ohotad vänsterback de senaste åren. Frågan är om hon fortsätter sin satsning efter det här året och om hon satsar vidare även i landslaget. Hade inget riktigt lyckat EM och fyller 36 år under VM-året. 
Elin Magnusson (1982, KIF Örebro) – I huvudsak mittfältare men fick förra säsongen spela vänsterback i klubblaget. Har gjort en riktigt fin säsong och kom med till EM men fick ingen speltid.

Fler intressanta namn
Några rutinerade spelare som heller inte skulle göra bort sig om de fick chansen som ytterback i landslaget.
Maja Krantz
(1987, Linköpings FC) – Har under många varit riktigt stabil Linköping och hållit en hög lägstanivå. Har haft en del skadebekymmer i år och satsar på studierna under hösten vilket kanske gör att hon inte blir aktuell för landslaget just nu.
Alexandra Nilsson (1986, Umeå IK) – Har imponerat som mittback i klubblaget i år men är också duktig som ytterback. Har under många år legat på gränsen till landslaget utan att få chansen.
Marina Pettersson Engström (1987, KIF Örebro) – I huvudsak mittback i klubblaget men skulle vara ett intressant alternativ som ytterback. Stark i defensiven, hyfsat snabb och en bra inläggsfot. En spelare som vore intressant att se på högerbackspositionen i landslaget.
Marlene Sjöberg (1981, Kopparbergs/Göteborg FC) – Kanske den högerback som hållit den jämnaste höga nivån de senaste åren och hon borde fått fler chanser i landslaget. Duktig både offensivt och defensivt och gör sällan en dålig match. Många år sedan hon senast fick spela i landslaget och frågan är om hon kommer få chansen igen.

Några bubblare
Några lite mer orutinerade spelare som kanske kan höja sig till landslagsnivå de kommande åren. 
Johanna Andersson (1992, Piteå IF) – Debuterade i år i Damallsvenskan och har visat framfötterna. Snabb och ettrig och en spelare med rejäl kämpaglöd. Har nog ändå en bit kvar till A-landslaget.
Hanna Glas
(1993, Sunnanå SK) – En av de ytterbackar jag tror mest på för framtiden, men som också skulle kunna bli en riktigt bra mittback där hon också spelat en del. Skadade olyckligt korsbandet i våras och är tillbaka först nästa säsong. Hade säkert annars ganska snart blivit aktuell för A-landslaget men kommer säkert tillbaka än starkare.
Elin Landström (1992, Umeå IK) – Vänsterfotad back som varit mer eller mindre ordinare i Umeå i år men som fortfarande har en liten bit kvar till landslaget. 
Julia Molin (1990, AIK) – Slog igenom som högerback i Kristianstad förra året och flyttade sedan till AIK och Elitettan. Det lutar åt att det blir allsvenskt spel igen nästa år och kanske kan hon ta ytterligare ett kliv. Även duktig som mittfältare.

Framtidsnamn
Jasmin Nejati (1994, Umeå IK) – Har i år fått chansen lite då och då i en skadedrabbad Umeå-backlinje och gjort det riktigt bra. 
Alice Nilsson (1994, Kristianstads DFF) – Har trots att hon spelar i F19-landslaget i år under flera säsonger fått speltid i Damallsvenskan. Skadade sig tyvärr så att hon missar F19-EM som startar idag. Får ofta spela defensiv mittfältare i klubblaget men passar nog ändå bäst som ytterback.
Nellie Ohlsson (1996, Östers IF) – F17-landslagets kanske bästa back har framtiden för sig. Trots sin ålder känns hon mogen i sitt spel men har förstås några år kvar innan hon blir aktuell i A-landslaget. Redan en nyckelspelare i klubblaget.
Julia Ekholm (1996, Bollstanäs) – Ytterligare en duktig ytterback i F17-landslaget som ska bli intressant att följa de närmaste åren.

Vem ska man satsa på mot VM 2015?
Det här tycker jag är de kanske svåraste positionerna att välja spelare tilldär inte riktigt finns någon som känns helt klockren och given. Jag hoppas att Pia Sundhage testar att skola om Antonia Göransson till vänsterback eller i alla fall låter henne testa på positionen ordentligt under hösten. Alternativet är satsa på Magdalena Ericsson redan nu, eller låta vänsterkanten vara lite mer defensiv med Jessica Samuelsson eller Annica Svensson på den positionen. Jag känner mig nästan lika kluven vad gäller högerkanten. Jag har ganska länge förespråkat någon av Göteborgs ytterbackar och jag tycker fortfarande det vore intressant att se Catrine Johansson på högerbacksplatsen även om hon kanske varit lite ojämn i år. Jag tycker hon har alla förutsättningar att bli riktigt bra som högerback på landslagsnivå. Den andra spelaren som jag gärna skulle vilja se är Marina Pettersson Engström men annars känns fortsatt Jessica Samuelsson och Lina Nilsson som de bästa alternativen.

I kategorin mot ”Landslaget mot VM 2015”: Målvakterna, Mittbackarna


3 svar till “Landslaget mot VM 2015: Ytterbackar”

  1. Snabbt jobbat och tack för dina intresanta funderingar när det gäller landslaget mot VM 2015. Intresanta artiklar och funderingar kring detta, mycket läsvärt.