Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Landslagsinventering 2017: Centrala mittfältare

Centrala mittfältet är känsligt att laborera för mycket med men här måste man ha toppspelare för att hänga med i dagens fotboll, då många matcher vinns och förloras här. Personligen ser jag gärna att Sverige ställer upp med tre centrala mittfältare, främst för är att jag tycker vi har för få spelare som har sin bästa position som renodlade yttermittfältare. Om det ska vara åt  4-3-3. 4-2-3-1 eller 3-5-2-hållet ska jag återkomma till i senare inlägg.

Det skriks på generationsväxling här och var och jag har ju under flera år nu påpekat att det finns ett stort antal väldigt lovande unga centrala mittfältare. Mitt problem är att egentligen ingen av dem har imponerat eller dominerat exempelvis F19, U20, och U23 det senaste året vilket gör att det är svårt att direkt se dem som bärande i ett svenskt A-landslag redan nu. Därför ser jag gärna en kombination av gammalt och nytt på mittfältet i landslaget den närmaste tiden..


Huvudalternativ
Jag tycker det finns så många intressanta namn att testa på mittfältet att jag inte riktigt vet vilka jag ska se som huvudalternativ men här är tre tänkbara huvudalternativ i lite olika roller.

Mer defensiva…

Caroline Seger (-85, FC Rosengård) är det en och annan som vill byta ut men jag tillhör inte den skaran.. Jag ser henne fortsatt som vår bästa och mest kompletta centrala mittfältare och jag tror det vore bra att ha henne i laget fortsatt när man slussar in de yngre. Jag ser henne gärna i den mer defensiva centrala mittfältsrollen eller tillsammans med en annan tvåvägsspelare, gärna då någon av de yngre om de presterar i sina klubbar.

Julia Roddar (-92, Kvarnsveden) var inte i närheten av min landslagskarta för ett år sedan men efter en strålande vår tycker jag hon bör vara högaktuell för landslaget. Stark i defensiven , ganska rapp i steget, tar bra initiativ och har en fin högerfot, inte minst vid fasta situationer. Just nu kanske rent av mitt huvudalternativ till Seger som defensiv mittfältare.

Petra Andersson (-93,Eskilstuna United) har gjort en väldigt fin vår i Damallsvenskan men inte riktigt fått chansen i landslaget. Har varit ganska dominant i vissa matcher och förtjänar definitivt en riktig chans i A-landslaget.

Mer tvåvägs…

Elin Rubensson (-93, K/Göteborg FC) har väl kanske fått lite dämpat självförtroende av en tuff vår i klubblaget men har annars varit väldigt på i sin centrala mittfältsroll det senaste året. Tar många offensiva initiativ och har också snabbheten för att hinna med i omställningar åt båda hållen.

Kosovare Asllani (-89, Linköpings FC) har med ett allt bättre defensivt spel seglat upp som alternativ till tvåvägsspelare på det centrala mittfältet även om hon också förstås skulle vara utmärkt i offensiv roll på ett tremannamittfält.

Filippa Angeldahl (-97, Hammarby) är den av de unga centrala mittfältarna som jag tycker har imponerat mest i Damallsvenskan i år så jag väljer att ta med henne bland huvudalternativen. Hon har också en spetsegenskap i sitt grymma skott med högerfoten., en högerfot som också visat känsla med fina framspelningar och öppnande passningar. Har hittat en högre lägstanivå och tar bättre beslut.

Mer offensiva….

Malin Diaz (-94, Eskilstuna United) har gjort en riktigt stark vår i Eskilstuna och om hon vill bör hon vara landslagsaktuell. Lysande teknik och har visat ett utmärkt passningsspel som legat bakom mycket i lagets offensiv.

Lina Hurtig (-95, Linköpings FC) är ju användbar på väldigt många positioner och jag har alltid sett henne som en utmärkt tvåvägsspåelare även om hon i princip aldrig får spela som sådan. Som offensiv mittfältare skulle hon kunna bli en viktig målgörare inte minst med sitt huvudspel. .

Tove Almqvist (-96, Linköpings FC) har en fin vår bakom sig och känns nu på allvar redo för A-landslaget. Kvick och fin teknik, möjligtvis skulle man vilja se ännu lite fler poäng.

 

Ytterligare fem att ta med i diskussionen
Fem spelare som känns väl så intressanta som spelarna ovan när de är i toppslag.

Lisa Dahlkvist (-87, KIF Örebro) som huvudalternativ eller inte, det var frågan jag ställde mig. Största anledningen till att hon just nu skulle kännas som ett huvudalternativ är att vi  snart ska möta Danmark och att hon är en av få som fått spela på centrala mittfältet.  Placeringssäker och stark men jag tycker hon bör visa lite vassare form för att vara landslagsaktuell framöver, det har sett lite trögt ut lite för ofta.

Katrin Schmidt (-86, Djurgården) är lite långsam och lite för ineffektiv i offensivt straffområde och det talar emot henne. I övrigt en väldigt komplett spelare med smarthet och teknik. Fick aldrig riktigt chansen under våren men visade kanske inte heller toppform då. Behöver kanske visa lite vassare form i höst för att kännas riktigt aktuell.

Anna Welin (-94, LB07) är väl egentligen också ett utmärkt alternativ som tvåvägsspelare men jag tycker framförallt det är offensivt hon stundtals glänser med fantastiskt passningsspel. Jag säger stundtals för i mellanåt tar hon också lite sämre beslut. Lite avig och svårläst spelartyp, men inte så kvick. Skulle gärna se henne åtminstone testas i landslagssammanhang.

Johanna Rytting Kaneryd (-97, Djurgården) förpassas nästan alltid till kanten i både klubblag och landslag. Gör det bra där men jag skulle gärna se henne få chansen centralt också. En spelare det händer mycket runt när hon har bollen och som jag därför skulle vilja ha mer i händelsernas centrum. Energispelare med snabbhet och teknik men som behöver spetsa till aktionerna i och runt offensivt straffområde.

Sandra Adolfsson (-87, Vittsjö) har ju imponerat så pass mycket som mittback att hon nog känns ännu mer aktuell där. Men hon är ju också en utmärkt mittfältare. Stark bollvinnare och grovjobbare men också skicklig på att komma i  läge i offensivt straffområde.

 


 

Fler intressanta defensiva alternativ

Emilia Brodin (-90, Djurgården, tidigare Appelqvist) är på väg tillbaka från sin korsbandsskada och det dröjer fortsatt en tid innan hon blir landslagsaktuell igen.

Petra Johansson (-88, Eskilstuna United) har kanske inte riktigt nått samma höga nivå som efter förra comebacken men är en spelare jag absolut skulle känna mig trygg med som defensiv mittfältare även nu.

Ellen Löfqvist (-97, Piteå IF) blir bättre och bättre och tar mer och mer ansvar i Piteå. Snart redo för A-landslaget?

Freja Olofsson (-98, KIF Örebro) känns inte högaktuell främst för att hon inte spelar som defensiv mittfältare i klubblaget som jag ju gärna skulle vilja. Annars har hon ju en blick för spelet, den defensiva kvaliteten och det långa passningsspelet för den positionen i framtiden.

I Elitettan finns också intressanta namn. Jag tänker främst på Frida Borieo (-96, Växjö DFF) och Linnéa Berger (-98, Mallbacken) som kanske kan bli aktuella så småningom när de tagit klivet till Damallsvenskan.

 

Fler intressanta tvåvägsspelare

Hanna Folkesson (-88, FC Rosengård) tycker jag likt Dahlkvist skulle behöva visa lite vassare form i klubblaget för att kännas aktuell även om hon gjort en och annan fin insats i landslaget under våren. Hög arbetsmoral och tar bra löpningar, men inte så snabb.

Josefin Johansson (-88, Piteå IF) är ju en väldigt hårt arbetande tvåvägsspelare men man skulle väl kanske vilja se lite mer kreativitet och poäng från hennes sida.

Michelle de Jongh (-97, KIF Örebro) har inte riktigt visat landslagsform i klubblaget och mest fått spela på kanten. Men potentialen finns här.

Fanny Andersson (-95, KIF Örebro) kom med i en landslagstrupp under våren. Fin teknik och har väl nästan överglänst Dahlkvist på det centrala mittfältet i Örebro under våren.

Amanda Edgren (-93, Kristianstad) har i år fått igång poänggörandet och gjort en stark vår. Riktig slitvarg. Kanske ännu mer aktuell på kanten i ett 4-4-2.

Ebba Wieder (-98, FC Rosengård) kommer säkerligen att bli en utmärkt tvävägsspelare men i dagsläget tycker jag det är främst offensivt hon visar klass. Men blir Wieder och Seger exempelvis ett samspelt och starkt mittfältspar i Rosengård så kan ju det vara intressant också för landslaget.

Nellie Lilja (-99, LB07) är det nog också bäst att nämna för här gåtr utvecklingen fort men känns inte aktuell för A-landslaget redan nu.

 

Fler intressanta offensiva alternativ

Fridolina Rolfö (-93, Bayern München) – Ser jag väl i första hand som anfallare men har sett intressant ut också när hon testats som offensiv mittfältare.

Irma Helin (-94, Linköpings FC) har fortsatta knäproblem och kommer inte vara aktuell för spel den närmaste tiden. Här finns ju annars härlig teknik.

 


 

Några tänkbara kombinationer
Det ska bli väldigt intressant att se vad Gerhardsson hittar för kombinationer till sitt centrala mittfält.

Trygghet (Seger, Dahlkvist)
Caroline Seger och Lisa Dahlkvist har ju spelat ihop nästan oavbrutet i landslaget det senaste året och är förtås ett tryggt val när viktiga matcher står för dörren, även om det såg väl trögt ut ibland i EM. Personligen tror jag inte på kombinationen Seger – Dahlkvist för framtiden men tycker gärna man kan behålla exempelvis Seger och spela in någon av de yngre bredvid. Kanske Angeldahl eller möjligen Wieder om de imponerar ihop i Rosengård.

Nu beror det ju lite på vilka som spelar i andra delar av laget men här är några andrakombinationer som kan vara intressanta:

Teknik & rutin (Seger, Asllani, Diaz)
En ganska rutinerad trio med mycket god teknik som borde kunna få till ett väldigt bra passningsspel centralt och också hitta bra öppnande passningar till forwards. I ett 4-4-2 tycker jag även att Seger och Asllani skulle kunna vara ett intressant alternativ som mittfältspar.

Offensiv (Angeldahl, Rubensson, Asllani)
Lite offensivare uppställning där man kanske offrar lite defensiv stabiltet även om de lla tre har ganska bra defensiv kvalitet. Här får man får in en del intressanta spetsegenskaper. Angeldahl med ett fint långt passningspel och rungande skott,  Rubensson med sin snabbhet och förmåga att komma med fina djupledslöpningar samt teknisk briljans från Asllani.

Nytänk (Roddar, Kaneryd, Asllani)
Personligen skulle jag gärna vilja se den här trion testas ihop. Här finns god teknik, bra arbetskapacitet och hyfsad speed under fötterna.  Roddar har hela våren visat klass som defensiv mittfältare och har en fin högerfot vid fasta situationer. En snabb Kaneryd i en kanske lite friare roll att röra sig över stora ytor och komma i djupledslöpningar. Sedan undrar jag om det inte ändå är så att Asllani är den svenska spelare med bäst förmåga att göra poäng från en offensiv mittfältsroll på internationell nivå.

4var till Landslagsinventering 2017: Centrala mittfältare