Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Landslagsinventering 2017: Försvarare

Det råder ingen brist på duktiga mittbackar inom svensk fotboll, något som storklubbarna ute i Europa har noterat. Hela fem landslagsmeriterade mittbackar finns i toppklubbar ute på kontinenten den kommande säsongen. Vilka som får den nye förbundskaptens förtroende blir intressant att se.

De ser nu ut att få sällskap av vår bästa högerback Jessica Samuelsson. Högerbacksplatsen är det för övrigt också ganska bra konkurrens på men det är väl kanske på vänsterbacksplats det kan bli mest intressant att se vilka lösningar Peter Gerhardsson hittar.


Huvudalternativen
Det här är spelarna som jag just nu skulle kunna tänka mig att se som startspelare i landslaget.

Mittbackar

Nilla Fischer (-84, VfL Wolfsburg) är sannolikt den av de mer rutinerade som mest funderar över framtiden i landslaget. Var ojämn i EM men är väl kanske ändå den mittback med högst högstanivå. Gör de svåra brytningarna och är urstark i kroppen och luften. Förståeligt om Gerhardsson vill ha med henne i landslaget nu under hösten men har hon motiviationen att satsa mot VM 2019?.

Linda Sembrant (-87, Montpellier) har normalt en hög lägstanivå även om hon svajade lite i någon match i EM. Jag ser gärna att hon fortsatt är en spelare som man bygger backlinjen runt. Brytsäker och stark i luftrummet.

Emma Berglund (-88, PSG) är den snabbaste mittbacken av de mer rutinerade. Vad gäller Berglund har mest varit kritiskt till de lite för många farliga bolltappen men det finns ju alla möjligheter att slipa bort i PSG där hon säkert kommer utveckla passningssäkerheten. Är det nu hon kommer växa ut till huvudalternativet i mittförsvaret?

Amanda Ilestedt (-93, Turbine Potsdam) har gjort en stark vår i Damallsvenskan men fick inte följa till EM. Spännande att följa hennes utveckling i Potsdam. Här vill jag framförallt se ett jämnare passningsspel då kan det istället bli Ilestedt som är huvudalternativet som mittback under många år framöver.

Alexandra Lindberg  (-93, Hammarby IF) har imponerat under våren med Hammarby. En lite mer modern mittbackstyp än övriga. Snabb och bolltrygg vilket gör henne till ett väldigt intressant alternativ eftersom just snabbhet saknas hos många av de andra.

 

Mitt-/ytterbackar
Fyra spelare som är extra intressanta för att de är/borde vara intressanta alternativ både som mitt- och ytterbackar.

Magdalena Eriksson (-93, Chelsea) har kanske inte gjort någon fantastisk vårsäsong men varit stabil och är normalt sett rejäl i sitt spel. Vänsterfoten ett utmärkt vapen vid fasta situationer och det är kanske det starkaste argumentet för att spela in Eriksson i en startelva även om jag inte tyckte den var tillräckligt het i EM. En vänsterfot som uppspelsfot till vänster i mittförsvaret är förstås också gynnsamt.

Nathalie Björn (-97, Eskilstuna United) är den enda försvarsspelaren som riktigt imponerat på mig i ungdomslandslagen på senare år och nu är hon redo för mer speltid och ansvar i A-landslaget. Bekväm på alla försvarspositioner men mest naturligt vore ju en plats som höger mittback eller högerback. Våldigt fin teknik och bra uppspelsfot och naturlig ledartyp.

Sandra Adolfsson (-87, Vittsjö GIK) har jag ju försökt sälja in i landslaget ett antal gånger utan någon större framgång så här kommer kanske sista chansen. Väldigt stark bollvinnare som i år varit en seriens absolut bästa mittbackar även om hon också är en utmärkt mittfältare. Jag tycker Adolfsson också vore ett intressant namn att testa på vänsterbacksplats. Hon är ju lite av en kombination av Magdalena Eriksson och Jonna Anderrsson med Erikssons tuffhet, huvudspel och styrka plus Anderssons snabbhet och dessutom mer följsam och intensiv i sitt spel än båda två.

Mia Carlsson (-90, Kristianstads DFF) har en stark vår bakom sig där hon kanske imponerade allra  mest som vänsterback med sina kraftfulla offensiva genombrott och fina inlägg. Stark och rejäl i defensiven men inte världens kvickaste. Bör finnas med i diskussionen.

 

Ytterbackar

Jessica Samuelsson (-92, Linköpings FC) har alla möjligheter att vara huvudalternativet på högerbacksplats under många år framöver och jag tror nog att Gerhardsson tänker fortsätta satsa på henne. Samuelsson gör väldigt sällan en dålig match och är alltid spelbar vare sig laget befinner sig i offensivt eller defensivt läge. Väldigt svårpasserad ocjh dessutom med ett alt bättre passningsspel. En av landslagets mest givna spelare.

Jonna Andersson (-93, Linköpings FC)  har varit den givna vänsterbacken större delen av det här året. Jag har ju varit ganska tveksam till det men hon gjorde kanske ett par av sina bästa landskamper mot tufft motstånd i EM. Måste fortfarande ta för sig mer för offensivt var hon ju nästan osynlig under hela EM-turneringen. Snabbheten och vänsterfoten är det som talar till hennes fördel i val av vänsterback.

Hanna Glas (-93, Eskilstuna United) har inte riktigt haft den succésäsong i Eskilstuna som jag trodde på. Däremot har hon gjort ett antal riktigt bra inhopp i landslaget där hon tagit för sig rejält och visat initiativförmåga. Starkt eftersom hon fått spela vänsterbback vilket hon ju i princip aldrig gör på klubbnivå. Hård konkurrens på högerbacksplatsen som annars känns mer naturlig.


Utmanarna
Spelare som av olika anledningar just nu kanske inte känns högaktuella för en startplats i landslaget men som mycket väl kan bli det. De flesta aktuella mittbackarna är redan nämnda och det är väl kanske främst på ytterbacksplats man kan tänka sig ytterligare några alternativ..

Petronella Ekroth  (-89, Djurgårdens IF) har gjort en riktigt  fin vår i Djurgården men saknar kanske den där spetskompetensen som gör att hon nog ändå får svårt att konkurrera ut någon av de mer rutinerade mittbackarna.

Lina Nilsson (-87, FC Rosengård) tycker jag kanske var seriens bästa högerback förra året. Tackade ju nej till landslaget så har ju inte varit aktuell och har också haft en skadefylld vår. Men här finns ju teknik, offensiv spelskicklighet, fina inlägg och gott om rutin. Absolut ett alternativ när hon är tillbaka i toppform och om hon har motivationen för landslaget igen.

Hanne Gråhns (-92, KIF Örebro) tackade också nej till landslaget under våren men är också intressant namn när hon är redo för landslagsspel igen. En kämpe med hög lägstanivå.

Ronja Aronsson (-97) är en av de mest lovande högerbackarna som kommit fram på senare år. Har haft en del skadeproblem under våren. Annars en modern spelartyp med god teknik och som ofta tar intitiativ i offensiven. Bör nog få chansen i någon trupp inom en ganska snar framtid.

Michaela Hermansson (-90, Kvarnsvedens IK) var en av seriens bästa vänsterbackar förra året men avslutade karriären. Kom ju dock tillbaka igen i slutet av våren och om hon tänker satsa för fullt på fotbollen så är hon ju ett väldigt intressant alternativ. Skicklig på att vinna boll högt upp i planen och fin vänsterfot. Lite vårdslös i defensiven av och till där hon tenderar att dra på sig ett och annat kort.

Lotta Ökvist  (-97, Piteå IF) får väldigt sällan spela vänsterback i klubblaget och det är väl kanske största hindret för att hon ska bli aktuell i A-landslaget även om hon spelat vänsterback en del i U23. Lite ojämn i sitt spel men här finns potential.


Fler intressanta namn
Det finns många spelare som med ett lyft absolut kan blanda sig i landslagssnacket. Här är bara några av dem.

Bland mittbackarna kan nämnas Lisa Lantz (-87, Linköpings FC) som jag  tycker stundtals höll landslagsklass förra året men som ju knappt spelat alls i år. Har god chans att få mer speltid i höst men med tanke på åldern så behöver hon nog imponera väldigt för att slå sig in i en landslagstrupp.

Sarah Bergman (-93, Eskilstuna United) är en annan mittback som var väldigt bra förra året och som fått lite speltifd i år. Även här finns god chans till mer speltid under hösten.

Marina Pettersson-Engström (-87, KIF Örebro) har inte riktigt nått upp till den nivå hon hade för ett par år sedan då jag försökte lobba in henne i landslaget men kapaciteten finns ju där.  Catrine Johansson (-91, Kopparbergs/Göteborg) har inte heller riktigt fått ut max i år efter en del skadeproblem men är ju annars bra på alla försvarspositioner.

Stabila högerbackar finns  i Cathrine Dahlström (-93, Hammarby) och Lisa Klinga (-91, Vittsjö) som sällan gör dåliga matcher och har övertygat under våren. Men det är tuff konkurrens på den positionen. Maja Göthberg (-97, Hammarby) är ett intressant högerbacksnamn med framtiden för sig.

Anna Oscarsson (-96, Hammarby) är visserligen ett bra högerbacksalternativ men jag ser henne nog som ett hetare alternativ som mittfältare. Inte omöjligt att hon blir högerback i Linköping framöver dock..

Av vänsterbackarna så har väl Elin Landström (-92,  Kopparbergs/Göteborg) kanske inte haft någon strålande vår i Göteborg. Det något bristande konkurrensen av vänsterfotade försvarare gör att hon kanske kan bli aktuell ändå om hon lyfter sig lite.

Sofia Wännerdahl (-95, LB07) är ett litet utropstecken i år och har varit bra inte minst offensivt. Kanske inte riktigt redo för A-landslaget ändå. Amanda Persson (-98, Vittsjö) är absolut en av de mest lovande unga vänsterbackarna. Kanske redo för A-landslaget om något år.

Freja Olofsson (-98, KIF Örebro) är en spelare jag tror mycket på. Har ju blivit omskolad till vänsterback i år men jag ser henne nog ändå fortsatt som ett mer spännande alternativ för det centrala mittfältet.


Så vilken kombination är bäst?

Det finns ett stort antal tänkbara och spännande kombinationer att fundera över i backlinjen. Jag ser ju gärna att det finns en kombination av styrka, snabbhet, nickstyrka, passningsskicklighet och teknik i försvarsledet.

Trygghet

Ska man satsa på trygghet in mot den viktiga Danmarksmatchen i VM-kvalet i oktober så är förstås den nuvarande backlinjen  med Andersson (Eriksson) – Sembrant – Fischer – Samuelsson det givna alternativet.

Ganska samspelta nu och det har ju sett ganska stabilt ut så det vore väl inte så särskilt förvånande om de får fortsatt förtroende.


Nytänk

Man kan ju också tänka sig att man sedan bygger en helt ny backlinje mot VM med lite modernare spelartyper. Kanske denna lite mer spelskickliga kvartett med mer teknik i backlinjen. Jag ser gärna en vänsterfot som vänster mittback.så Magdalena Eriksson ligger ju förstås bra till där. Klart snabbare Alexandra Lindberg borde kunna komplettera henne bra.

Någon riktigt modern vänsterfot som vänsterback är svårare att hitta så kanske testa Nathalie Björn där.  Det är svårt att peta Jessica Samuelsson i någon tänkbar startelva och det skulle egentligen inte göra men vill man ha in mer teknik så är Hanna Glas ett bra alternativ. Alternativt byta kant på Björn och Glas.


Mitt val

Personligen skulle jag gärna se den här backlinjen. Vänsterbacksplatsen är fortsatt mitt största problem. Jag ser gärna att Nathalie Björn testas som vänsterback även om jag tycker hon vore ännu bättre som högerback eller mittback.

Jag vill se Sandra Adolfsson få chansen som mittback bredvid försvarsdirigenten Linda Sembrant. Adolfsson har både snabbheten och vänsterfoten för att komplettera Sembrant. Samuelsson given högerback ändå efter alla fina insatser det senaste året.


3-5-2 (5-3-2)

En spännande kombination vore också denna i en 3-5-2 (5-3-2) -uppställning. Sembrant som chef i mitten med fina uppspelsfötter hos Eriksson och Björn vid sidan om sig. Aggressiva bollvinnare som yttrar i Hermansson och Samuelsson.

 

2var till Landslagsinventering 2017: Försvarare