Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Landslagskoll: Innermittfältet

Med Sveriges nya 4-2-3-1 uppställning får tre innermittfältare plats i startelvan. Två har stort defensivt ansvar medan den tredje har en mer offensiv roll. Tyresös Caroline Seger  är en av mittfältarna som är given i landslaget. Hon kan spela både i en defensiv och offensiv roll. Given i landslaget är också Linköpings Nilla Fischer som framförallt är  en mycket bra bollvinnare som är som klippt och skuren för en defensiv roll.  Jag tycker kanske man borde låta henne ha en helt defnesiv roll och Caroline Seger en två vägsroll och sedan en mer offensiv roll framför henne. Två favoritval till denna roll är Malmös Therese Sjögran och Göteborgs Johanna Almgren som båda är lysande anfallsvapen när de kommer rättvända centralt. Båda två passar även utmärkt i en yttermittfältsroll. Sjögran är given i landslaget medan Almgren under ganska många år nu legat på gränsen. Under våren har hon dock fått förtroendet i landslaget och tagit chansen men en knäskada har ställt till det lite och det återstår att se om hon hinne rkomma tillbaka till formen.

Tyresös Lisa Dahlkvist är en annan spelare som varit given i landslagstruppen på senare tid och hon kommer säkerligen också få åka till OS. Liksom Seger är hon en tvåvägsspelare och hon är med och slåss om en plats i startelvan. Dahlkvist, Fischer och Seger är ett tänkbart OS-mittfält även om jag nog hellre ser en mer kreativ spelare i den offensiva rollen. En som säkert också kommer finnas med i truppen är KIF Örebros Marie Hammarström som är aktuell på ganska många positioner i laget. Hn känns dock inte som ett av förstahandsvalen centralt men hon dyker kanske upp på vänsterbacksplats istället. Annars skulle hennes vänsterfot vara ett vasst vapen om hon får komma med mer i offensiven.

På tal om vassa vänsterfötter så är Linköpings Louise ”Lollo” Fors en som ligger på gränsen till landslaget. Ser henne framförallt som en offensiv spelare och hade hon bara varit lite snabbare så hade hon nog varit given i landslaget. Hon har lysande teknik, som sagt fantastisk vänsterfot men saknar alltså tyvärr det riktiga klippet i steget. I Linköping finns också en duktig defensiv mittfältare i Petra Larsson som fick spela några landskamper för ett par år sedan. Det känns dock som hon har stagnerat lite i utvecklingen och hon känns i dagsläget inte riktigt aktuell för landslaget.

En som vore kul att se får chansen i landslaget är Kopparbergs/Göteborgs trotjänare och lagkapten Lisa Ek som blir bättre och bättre för varje år. Hon är bra både defensivt och offensivt och tillhör konstant de bästa i Göteborgslaget. Bra bollbehandling, speluppfattning och utmärkt i huvudspelet. Bland övriga lite äldre rutinerade spelare som ligger lite längre från A-landslaget kan nämnas Eks lagkamrat Anna Ahlstrand, Kristianstads Therese Björck och Bardolino Veronas Maria Karlsson.

I övrigt är kanske Umeås Emelie Konradsson den som ligger närmast landslaget och hon fick också chansen i vintras. Ändå är hon nog inte riktigt när OS-truppen. Lovande för framtiden i Umeå är också Emma Åberg-Zingmark. Ett steg framåt i år verkar Sofie Persson har tagit nu när hon får mycket speltid och ansvar som lagkapten i Piteå. Men kanske en liten bit kvar till landslaget ändå. Det gäller även lagkompisen Josefin Johansson.

Några av framtidens landslagsspelare finns nog i AIK som har en hel rad U-19-landslagsmittfältare i laget. Här finns lovande spelare som Malin Diaz och Therése Boström som dock har några år kvar innan landslagsspel blir aktuellt. Det samma gäller Kristianstads U-19-spelare Alice Nilsson och några år äldre Julia Molin som tyvärr fått lite speltid hittills i Damallsvenskan. Det samma gäller Emilia Appelqvist som har grym konkurrens i Tyresö.

Några duktiga mittbackar som även kan spela på defensivt mittfält  finns det också. Tänker då kanske främst på  Linda Sembrant och Amanda Ilestedt men också Sara Larsson. Alla har vid olika tillfällen spelat på mittfältet i Damallsvenskan och Sembrant gjorde också några lyckade inhopp på mittfältet i VM förra året.

Troliga innermittfältsalternativ i OS: Caroline Seger, Lisa Dahlkvist, Nilla Fischer, Therese Sjögran och förhoppningsvis Johanna Almgren, samt  Marie Hammarström och Linda Sembrant som dock i första hand slåss om backpositioner.