Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Landslagskoll: Mittbackarna

Vi tar en koll på landslagets olika delar under den kommande veckan och börjar med försvaret. Vilka ligger närmast en OS-plats, vilka är på gång in i landslaget och vilka skulle vi vilja se i landslaget? Endast 18 spelare får åka med till OS och antalet backplatser i truppen är begränsade men vi tror ändå att det blir fyra mittbackar. Mittbackspositionen är inget man direkt chansar med så två reserver lär det bli.

Given i landlagets backlinje i några år nu ärLinköpings Charlotte Rohlin och ingen kommer peta henn från årets OS-trupp. Hon har inlett säsongen bra och har en väldigt hög lägsta nivå. Underskattad internationellt men dfinitivt en världsback. Hon delar på kaptensrollen med Nilla Fischer i landslaget i år.

Tillbaka från skada och dirket in i landslagstruppen kom Kopparbergs/Göteborgs Stina Segerström som säkert ligger bra till för en OS-plats. Hon har dock ännu inte riktigt imponerat och det känns som om hon har en bit kvar till toppformen.  Klubbkamraten och den tidigare landslagsbacken Jane Törnqvist tycker vi har varit vassare men att hon skulle få göra comeback i landslaget känns väldigt avlägset.

En som fick prova på landslagsspel i vinter var Umeås Emma Berglund som dessutom gjorde det väldigt bra.  Missade senaste landskampen p.g.a. skadebekymmer men finns klart med i diskussionen. Hon har även fått spela på ytterbacksposition vilket ökar hennes chanser att komma med till OS. Det har varit få renodlade ytterbackar med i de senaste landslagstrupperna och en mittback som även kan spela ytterback blir säkert kompromissen.

I Tyresö finns tre riktigt bra mittbackar som alla har landslagsmeriter, nämligen Linda Sembrant, Johanna Frisk och Karin Lissel. Av dessa ligger Linda Sembrant klart närmast en OS-plats, hon är dessutom ett alternativ på det centrala mittfältet vilket kan vara behövligt i det nya 4-3-2-1-systemet med tre innermittfältare. Hon gjorde några riktigt bra inhopp i VM förra året på mittfältet. Övriga två känns inte riktigt nära landslaget i dagsläget även om Johanna Frisk har varit bra hittills i år.

I Örebro väntar man på att Sara Larsson ska komma tillbaka från sin skada. Hon var lysande i VM förra året och behövs i Örebro och kanske också i landslaget? Hinner hon tillbaka till gammal fin form så kommer hon säkert med till OS.  Marina Pettersson-Engström har fått chansen vid ett par tillfällen och gjort det bra men känns ändå inte som något av de hetare alternativen till en OS-plats.

Malmös mittbackar har imponerat på oss hittills år. Både Malin Levenstad och Amanda Ilestedt har gjort flertalet mycket bra matcher mot starkt motstånd. Levenstad har legat på gränsen till landslaget ett tag nu och fått chansen då och så och riktigt vass när hon är i form. Hon har dock inte samma jämna form över en hel säsong hittills som en del andra landslagsaktuella mittbackar och känns inte som hon kommer få åka till OS. Amanda Ilestedt spelar fortfarande i U-19-landslaget men håller redan landslagsklass. Verkligen en mittback för framtiden och dessutom är hon även bra som defensiv mittfältare.

I Jitex finns också flera bra och rutinerade backar som Frida Höglund och Sofia Karlsson  men de kan nog ändå inte ses som några kandidater för en OS-trupp. I Djurgården har de duktiga ytterbackarna Freja Hellenberg och Anna Lindblom fått spela på mittbackspositionen och gör det bra men de är ändå inte aktuella på den positionen i landslaget. Kristianstads lovande mittback Mia Carlsson är ett framtidsnamn men ännu inte riktigt på A-landslagsnivå.

Har vi glömt någon? Säkerligen…

Trolig OS-trupp med tre eller fyra mittbackar: Charlotte Rohlin given. Sara Larsson, Stina Segerström, Linda Sembrant och Emma Berglund men en ska bort. Hinner Sara Larsson komma i form efter skadan kommer hon säkerligen med i truppen. Segerström är kanske minst mångsidig av övriga tre men har fått mycket speltid i landslaget under våren.  Formen under försommaren avgör?

Vår OS-trupp i dagsläget: Charlotte Rohlin given. Linda Sembrant, Emma Berglund och Malin Levenstad tycker vi är övriga mittbackar som varit bäst i landslag och klubblag de senaste månaderna och de får plats i vår april-OS-trupp.