Landslagskoll: Ytterbackarna


Ytterbacksplatserna har varit ett litet problem i landslaget och det har framförallt varit svårt att hitta spelare som är skickliga  både i defensiven och offensiven.  Vi tycker dock ändå det finns en hel del alternativ värda att testa och de som i dagsläget tillhör landslaget är på inget sätt dåliga.  Vänsterbacksplatsen känns i dagsläget som landslagets kanske osäkraste position och det är ganska ont om naturliga vänsterbackar med naturliga vänsterfötter.

I VM förra året var Tyresös Annica Svensson och Frankfurts Sara Thunebro givna i startelvan på varsin ytterbacksplats. Det mesta lutar väl åt att de kommer ta plats även i årets OS-trupp då de har varit med landslagstrupperna efter VM också. Rutinen talar för de två även om man nog kan sätta ett visst frågetecken kring Thunebros form. Hon har fått begränsat med speltid i Frankfurt och inte imponerat i landslaget på senare tid. En självförtroende-boost behövs nog här.

Svensson har haft lite skadebekymmer på försäsongen men är nu tillbaka. Hon är en av våra starkare ytterbackar defensivt och har dessutom mycket Damallsvensk erfarenhet på samtliga backpositioner. Enda lilla bekymret är kvalitén i det offensiva spelet där hon inte tillhör de bättre men det känns ändå som hon tar steg för steg framåt även där.  Hon känns ganska given i landslaget just nu och gör ofta bra matcher mot svårt motstånd.

På senare tid har Örebros allround-spelare Marie Hammarström fått chansen på vänsterbacksposition och har gjort bättre och bättre insatser där. Det är inte helt fel att ha hennes vassa vänsterfot tillgänglig vid fasta situationer däremot kommer hon tyvärr sällan till skottläge när hon placeras som back.

Malmös Lina Nilsson var också med i VM förra året men fick bara spela ett fåtal minuter. Sedan dess har hon flera gångar hamnat utanför landslagstrupperna och det känns ganska troligt att hon inte kommer med till OS. Synd tycker vi som gillar Nilssons offensiva spelstil som ger anfallet en extra dimension.

En spelare som vi tror skulle kunne blomma ut ordentligt om hon fick några chanser på högerbacksplats i landslaget är Djurgårdens Anna Lindblom som under det senaste året varit mycket bra i klubblaget (Hammarby/Djurgården). Hon har dock tyvärr på senare tid mest fått spela innerback i Djurgården som har brist på klasspelare på just den positionen. I samma situation har Freja Hellenberg hamnat som annars är en lovande vänsterback men ännu en bit från A-landslaget.

Det finns dock flera lovande unga spelare i Damallsvenskan  som vi tycker borde testats mer. Framförallt Linköpings Jessica Samuelsson och Kopparbergs/Göteborgs Catrin Johansson. Samuelsson har en riktigt bra vänsterfot och är ruskigt bra en-mot-en. Johansson kan vara lite ojämn men är ofta väldigt delaktig i det offensiva spelet.

I göteborg finns fler bra ytterbackar. Marlene Sjöberg gör sällan en dålig match och är stark både defensivt och offensivt. Hon har några landskamper under bältet, men det är ganska länge sedan nu.  en som förra året fick börja spela på ytterbacksposition är Anna Ahlstrand. Hon har annars mest spelat på mittfältet men vi tycker nog hon har imponerat mer på ytterbackspositionen. Det skulle dock förvåna väldeliga om hon får chansen i landslaget. I grannklubben Jitex finns Amelie Rybäck som framförallt är väldigt stark defensivt. Även hon ligger nog dock en bit från landslaget.

En annan spelare med finna offensiva kvalitéer som det känns har legat på landslagssklass under flera år är Linköpings Maja Krantz. Hon har haft lite skadebekymmer på senare tid men är på väg tillbaka och är ytterligare en spelare som vore kul att se i landslaget. Matilda Agné har vikarierat på hennes plats och gjort det bra, men någon landslagsplats är nog inte aktuell i dagsläget.

Umeås Alexandra Nilsson har också hållit jämn hög nivå under flera år men inte fått chansen i landslaget ännu. Backkollegan i Umeå, Emma Berglund, som vanligtvis är mittback har även fått testa att spela ytterback i landslaget. Hon kommer nog ses som ett backup-alternativ vid skador på ytterbackarna om hon tas ut som en av mittbackarna i truppen.

I övrigt finns det ett flertal lovande unga ytterbackar som Djurgårdens Magdalena Ericsson och AIK’s Elin Borg som behöver utvecklas några år till innan de är aktuella för landslagsspel.

Troliga ytterbackar till OS: Annica Svensson, Sara Thunebro, Marie Hammarström.

De vi främst vill se få en rejäl chans i landslaget är Anna Lindblom, Catrin Johansson och Jessica Samuelsson.

I vår april-OS-trupp hamnar dock Lina Nilsson, Annica Svensson, Marie Hammarström. En samspelt backlinje är nog att föredra i ett OS trots allt!

 

,