Landslagskoll: Yttrar/anfallare


Vill se Sverige spela med riktigt offensiva yttermittfältare så att det mer liknar ett tremannaanfall så vi diskutterar yttermittfält och anfall på samma gång nu. Given i Sveriges anfall är förstås Lotta Schelin som har växt fram till en riktig världsstjärna. Hon är otroligt viktig i sitt klubblag Lyon ochäven i Sveriges landslag. Motståndarna har oerhört stor respekt för henne och hon drar på sig mycket uppmärksamhet. Det leder till ytor för andra ock därför är det viktigt att anfalla med mycket folk. Schelin har dock ofta visat att hon även på egen hand skapar lägen.

Sverige får i år klara sig utan Josefine Öqvist som väntar barn, mendet finns ganka många intressanta alternativ ändå.  Sofia Jakobsson har haft en fin säsong i ryska Rossiyanka och visade inte minste i Champions League att även hon kan sysselsätta försvar på egen hand. Hon gör sig nog egentligen bäst som toppforward men petar såklart inte Schelin så en ytterplats kommer det bli i OS. Trolig OS-resenär är också Potsdams Antonia Göransson som impnerat både i klubblag och landslag under våren. Hon är härligt offensivt lagd och har en bra vänsterfot

Alternativ på ytterposition är också Johanna Almgren och Therese Sjögran som även är aktuella för en offensiv central mittfältsroll där de ofta får ut mer av sitt spel. En som imponerat på våren och blandat sig i kampen om platserna är Kosovare Asllani. Hon gjorde ett mycket fint inhopp i vänskapsmatchen mot Kanada och har fortsatt  spela bra i Damallsvenskan.

Madelaine Edlund har inlett säsongen starkt i Tyresö trots att hon fortfarande inte lyckats göra mål. Just målskyttet är kanske något som talar emot henne men hon känns ändå ganska aktuell som backup för Lotta Schelin som toppforward även om jag tycker att spelare som Sofia Jakobsson , Kosovare Asllani och Antonia Göransson också skulle klara den rollen utmärkt. Edlund  måste våga ta för sig i landslaget på samma sätt som hon gör i Tyresö.  Jessica Landström har nog liten chans att ta sig till OS. Hon har inte imponerat i landslaget på senare tid och får lite speltid i Frankfurt.

Jag har svårt att se att någon mer ska blanda sig i kampen om OS-platserna. Kristianstads Susanne Moberg har varit med i några landslagstrupper på senare tid men fått lite speltid och känns inte riktigt het för en OS-plats. Linköpings Emma Lundh harbörjat säsongen fnt i Linköping men jag tror inte det räcker till landslaget just nu för henne heller.

Två vassa vänsterfötter är också aktuella på en ytterplats; Lollo Fors och Marie Hammarström. Hammarström är redan nära truppen som innermittfältare eller ytterback och kommer säkerligen komma med till OS som allround-spelare och vänsterytterpositionen är hon nog bara aktuell för om man behöver få en mer defensiv balans. Fors känns hetare för en offensiv central mittfältsroll men får nog ganska svårt att ta en OS-plats.

I Umeå finns ett par intressanta uppstickare i Jenny Hjolman och Lina Hurtig. Snabba och målfarliga Jenny Hjolman går från klarhet till klarhet men att det ska räcka till OS känns ändå inte riktigt troligt. Lina Hurtig imponerar just nu i U-17 landslaget och är ett oerhört stort framtidslöfte för anfallet och offensivt mittfält. OS kommer hon inte med till men kanske kommer hon vara aktuell redan för EM nästa år.

På tal om unga talanger så är U-19-spelaren Fridolina Rolfö en som inte ligger så långt ifrån landslaget. Hon har också inlett säsongen lysande men även för henne känns EM nästa år mer troligt än årets OS. I U-19-landslaget finns också flera andra framtidsnamn som Tyresös Pauline Hammarlund, Linköpings Jonna Andersson, Malmös Elin Rubensson och Kopparbergs/Göteborgs Mimmi Löfwenius.

Övergången till en renodlad anfallare har gjort att Kopparbergs/Göteborgs Sara Lindén och Linnea Liljegärd hamnat längre från landslaget. Båda är klart bäst i centrala roller men får svårt att ta en plats nu. I ett tvåmannaanfall hade annars främst Sara Lindén varit ett bra kompliment till Lotta Schelin. Hon är oerhört skicklig på att hålla i och skarva bollar vidare och har visat fin form ända sedan sensommaren. Tidigare Göteborgsspelaren Sofie Andersson visar just nu hög klass i Vittsjös anfall men en OS-plats kommer det inte räcka till för henne heller.  Det samma gäller Piteås anfallare Hanna Pettersson.

OS-spelare: Lotta Schelin, Sofia Jakobsson, Antonia Göransson, Therese Sjögran med Marie Hammarström som reservalternativ på vänsterkanten. Troligtvis ytterligare en eller två platser står mellan Johanna Almgren, Kosovare Asllani och Madelaine Edlund. Vi hoppas man vågar chansa på två målvakter så att två av dem kan komma med i truppen. I första hand Johanna Almgren om hon kommer tillbaka i full form efter knäskadan. Sedan känns Edlund mer trolig som renodlat forwardsalternativ, men eftersom hon skulle få lite speltid så länge Schein är frisk så tycker vi Asllani är ett bätte alternativ då hon även skulle konkurrera om ytterplatserna.

 

,