Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Landslagstankar ’14: ”Målvaktskris” igen

Förra året snackades det om målvaktskris inför hemma-EM när när de rutinerade målvakterna drogs med skador. Nu är det dags igen när Hedvig Lindahl har bestämt sig för att avsluta säsongen och operera höften. Lyckligtvis är det ju nu långt kvar till nästa mästerskap och Hedvig Lindahl räknar glädjande nog med att vara tillbaka igen redan i januari.

Lindahl har gjort en mycket bra säsong är ju nu given etta landslaget igen. Återstår att se var hon spelar nästa säsong så envisa rykten placerar henne i Eskilstuna United. Med stor sannolikhet kommer hon i vilket fall vara förstavalet under VM men detta är ändå en ypperlig möjlighet för Pia Sundhage att testa lite olika alternativ och ge övriga nyttig erfarenhet.

Skillnaden mot förra sommaren är att Sofia Lundgren nu  definitivt inte är landslagsaktuell och att Kristin Hammarström har slutat. Därmed finns målvakter med speciellt många landskamper tillgängliga till matchen mot Tyskland om en månad.

Här kommer de sju sex målvakter som jag tycker bör vara mest aktuella och ungefär i den ordningen:

Hilda Carlén (1991, Piteå IF) är den målvakt jag främst skulle vilja se få en rejäl chans i landslaget. Gör fortfarande ett och annat för enkelt misstag men har också en grym högstanivå vilket hon visat ett antal gånger i årets serie.

Carola Söberg (1982, Avaldsnes) har varit ganska klar andremålvakt den senaste tiden. Stabil målvakt utan djupa dalar och höga toppar även om jag inte blev imponerad i senaste matchen med klubblaget.

Malin Reuterwall (1990, Umeå IK) – Har väntat ganska länge på att Reuterwall ska ta det där sista klivet till att bli en toppmålvakt. Stabil men jag tycker fortsatt att hon inte dominerar tillräckligt i eget straffområde. Måste bli tuffare.

(Susanne Nilsson (1991, Sunnanå) hann jag skriva innan jag kom på att hon ju nu representerar Serbien….)

Stephanie Öhrström (1987, Verona) – Har varit med på några landslagsläger i år men inte fått chansen. Gör det bra i Italien men jag är ändå lite osäker på om hon räcker till i landslaget men är ett av få rutinerade alternativ.

Jennifer Falk (1993, Jitex) – Har utan tvekan varit den damallsvenska målvakt som har fått jobba hårdast under säsongen. Har en offensiv och tuff spelstil som jag gillar. Relativt färsk på hög nivå och kanske är hon inte riktigt redo ännu.

Louise Högrell (1994, USA) – Har ännu inte varit förstemålvakt i Damallsvenskan men har imponerat på mig när hon fått chansen. Lämnade i somras Göteborg för studier i USA och hur det går med målvaktsspelet där har jag ingen aning om. Fortfarande väldigt ung och VM 2019 är nog mer aktuellt.

2var till Landslagstankar ’14: ”Målvaktskris” igen