Landslagstankar, februari 2014


Dags att dra på förbundskaptenshatten igen och delge hur jag gärna ser landslagets startelva utformas framöver med några alternativ .Med Sundhages spelsystem skulle jag gärna se följande 11:a testas ordentligt under t.ex. Algarve Cup. Finns nog anledning att återkomma med nya tankar efter den turneringen.  test14

Jag ser inte att någon petar Hedvig Lindahl i målet just nu så där blir hon kvar. Övriga målvakter fick sitta kvar på bänken igår och lär så göra ända fram till VM även om de förhoppningsvis får speltid under Algarve Cup. I Sofia Lundgrens frånvaro känns Carola Söberg som andrahandsvalet för mig just nu men vill gärna se att Malin Reuterwall utvecklas ytterligare i år och får lite mer pondus så att hon kan ta upp kampen om målvaktsposten.

Ingen flyttar heller på Nilla Fischer i backlinjen. Jag placerar Linda Sembrant bredvid efter höstens starka insatser i Champions League. Hon ser ut att vara tillbaka i bra form även om det är svårt att veta vad som hänt under vintern. Jag tycker dock Amanda Ilestedt fortsatt är ett bra alternativ. Även Charlotte Rohlin och snart Emma Berglund om de visar form. Möjligtvis blir mittbacksparet aningen långsamt med kominationen Fischer/Sembrant.

Elin Rubensson får gärna fortsätta som högerback där jag fortsatt tycker finns flera bra alternativ (Jessica Samuelsson, Lina Nilsson, Catrine Johansson) och där jag även vill se Marina Pettersson Engström testas efter sitt mycket fina 2013. På vänsterbackspositionen bör Magdalena Ericsson testas fullt ut någon gång som alternativ till Sara Thunebro. Ett bra alternativ vore annars att sätta in Jessica Samuelsson/Annica Svensson som vänsterback och låta vänstersidan vara mer defensiv eller skicka in Antonia Göransson om man någon gång vill ha den tokoffensiv.

Ett spelskickligt mittfält med Caroline Seger, Therese Sjögran och Kosovare Asllani. Vågar man hoppas att Sjögran håller ett par säsonger på samma nivå som 2013? Det är alltid svårt att veta men hon behövs ett tag till. Jag tycker Asllani gör sig som allra bäst i en lite friare roll bakom forwards där hon kan komma rättvänd med boll och fart, lite som hon hade i Kristianstad.

Snabba djupledshot framåt i Lotta Schelin och Josefine Öqvist samt lite mer styrka i Lina Hurtig som bara måste få debutera i A-landslaget snart. Möjligt att även byta position på Hurtig och Asllani om man behöver lite mer styrka på mittfältet. Där är Lisa Dahlkvist nog också fortsatt bästa alternativet till Seger i den defensiva rollen nu när jag ändå aldrig kommer få se Nilla Fischer spela där.

Marija Banusic och Stina Blackstenius blir utmärkta jokrar i offensiven framöver. Antonia Göransson och Sofia Jakobsson i form känns som övriga heta alternativ i de offensiva positionerna.  Louise Fors? Kanske, men en säsong i Elitettan kommer knappast höja hennes tempo och det samma gäller Carina Holmberg. Jag skulle annars väldigt gärna ha deras vassa skott och frisparkar med i laget.

Sedan väntar jag med spänning på att se vilka nya unga spelare som kliver fram under säsongen och kanske en och annan late bloomer också. Lovande spelare som Hanna Glas och Julia Wahlberg kanske närmar sig landslagssnacket på allvar. Eller kanske tar Fridolina Rolfö eller Mimmi Löfwenius klivet in i  landslaget i nya klubbmiljöer. Intressant blir det också att följa Petra Andersson och Hilda Carlén som får välbehövligt allsvenskt tempo. Och låt Michelle de Jongh, Johanna Almgren och Lisa Ek slippa fler skador nu.


5 svar till “Landslagstankar, februari 2014”

 1. Först o främst, välkommen tillbaka bloggar´n. Sen kan jag säga att jag verkligen gillar ’din’ startelva även om jag skulle göra två rockader i from av Sembrant och Rubensson ut och istället köra Rohlin och Samuelsson.

  Rohlin ser jag som en given mittback, exakt hur bra hon faktiskt är tyckte jag visades mot Frankrike där t o m Fischer såg lite vilsen ut utan sin rutinerade kollega att luta sig mot. Rohlin har alltid varit en spelare som kanske inte är så spektakulär individuellt men har en förmåga att göra sina försvarskollegor bättre.

  Vad gäller Samuelsson är det mer en personlig favoritspelare och där är det klart jämnare jämtemot Rubensson som precis som du säger var bland de bättre mot Frankrike även om nu konkurrensen var mindre hård än vanligt om den titeln.

  Thunebro är försvarslinjens stora akilleshäl, hon har egentligen inte hållit måttet på flera år enligt mig men verkar ha ett enormt förtroende av landslagsledningen då hon fick spela hela 87 min trots enorma problem mot Frankrike. Det är förstås inte säkert att Ericsson gjort det bättre då Thomis är en världsspelare på sin position men jag tror inte hon hade gjort det sämre och då borde det vara givet att ge henne fördel då hon ju är i början av sin karriär.

  Om Thunebro får ’för stort’ förtroende kan man väl säga det motsatta om Hurtig och jag börjar bli orolig att det kan ha skurit sig mellan henne och ledningen på något sätt för att hon inte fick en minut samtidigt som alla andra offensiva spelare fick speltid är både märkligt och oroväckande.

  Slutligen kan jag bara konstatera att en sån matchbild vi fick mot Frankrike hade passat perfekt får en forward som Stina Blackstenius då de hela tiden fyllde på med mycket spelare och därför måste ha lämnar blottor bakåt som en snabbare anfallsspelare skulle kunnat utnyttja bättre än vad som skedde.

 2. En fråga ! skall inte talanger spela i tex U23 och spelare som är internationellt klara spela i landslaget ? Är Hurtig / Blackstenius / klara för a-landslagspel ? Dagens landslag håller ju på med en riktningsförändring , fler spelare som ska vara trygga med boll i högt tempo och inte spelare som är snabba utan trygghet med bollen ! Ingår då dessa spelare i kaptenernas tankar ? Vilka spelare finns det egentligen att plocka med de kvaliteer som Sundhage efterlyser ?

  • Jag tycker talanger som Hurtig och Banusic håller sådan klass att de bör få chansen i A-landslaget redan nu. Visst är de lite ojämna fortfarande men de behöver ha lite tid att växa in i sina roller för de kan mycket väl bli nyckelspelare redan under VM 2015 om de fortsätter utvecklas i den takt de gjort på senare år.

   Nu finns det ju inte direkt någon uppsjö av spelare att välja på som har superteknik i högt tempo direkt så man ska nog inte stirra sig helt blind på det.. Ytterst få finns det nog till och med tyvärr.

   Jag tycker nog bör satsa främst på spelare med bra passningsspel och som har lite olika spetskompetenser. Det behövs framspelare av hög klass som Sjögran och Asllani, speedkulor som Öqvist och Schelin. Lite tyngd och bra huvudspel i spelare som Fischer och förhoppningsvis Hurtig. Förhoppningsvis lite framtida artisteri i Banusic. En och annan grovjobbare behövs dock också men bra passningsspel och hårt jobb bör inte vara någon omöjlig kombination. Jag tycker t.ex. Elin Rubensson är utmärkt exempel på det.

 3. Kul att du är igång igen med bloggen, tycker att du som vanligt skriver intressanta och bra inlägg. Fortsätt så och vi läser med intresse.