Landslagstankar, maj 2014: Inte läge att ge fler chansen?


VM-kval imorgon torsdag mot Nordirland hemma i Växjö. En match som Sverige förstås ska vinna ganska klart nästan oavsett startelva. Jag tycker ändå man bör fundera lite mer över sina trupputtagningar. Det är ganska många unga spelare som knackar på dörren till landslaget just nu och det är på tiden att lite fler släpps in. Jag skulle gärna se lite större rotation bland de spelare som ligger på gränsen till landslaget, säg spelare 17-20 i trupperna. Kontinuitet i all ära men ibland känns det som att spelare kommer med av gammal vana utan att egentligen ha presterat vare sig i klubblag eller landslag på senare tid.

Visst kan det väl vara bra att spelarna känner att de har förtroendet från förbundskaptenen men det hämmar ju definitivt konkurrenssituationen. Jag tycker det är bra om så många som möjligt av de som ligger på gränsen verkligen får chansen vid någon trupputtagning så att de känner att möjligheten att komma med i A-landslaget finns. Jag ser inget som helst problem med det så länge man är tydlig mot spelarna och hur deras landslagssituation ser ut. Dags att utnyttja bredden i svensk fotboll och framförallt formstarka spelare. Hellre in med en formstark oerfaren spelare i truppen än någon halvskadad eller bänknötande spelare som är helt ur form.

Jag har full förståelse för att man tar med exempelvis Kosovare Asllani trots skadeproblem, hon är ändå en nyckelspelare i startelvan när hon är i form. Att däremot ta med exempelvis Emilia Appelqvist och Olivia Schough som i dagsläget i bästa fall kommer få nöja sig med inhopp känns inte alls motiverat. Att de har skadeproblem ha man trots allt kännt till en tid nu . Det gynnar knappast landslaget att ha halvskadade spelare på bänken och frågan är om de ens kan göra sig själva rättvisa på planen om de kan spela. För att inte nämna risken för nya skador om man stressar i onödan…

Främst tycker jag att det är på anfallssidan där våra stora talanger måste börja lotsas in i A-landslaget. Lina Hurtig skulle förstås ha fått chansen redan förra året eller i Algarve Cup senast. Den här gången kan möjligtvis senaste tidens småskador ha stoppat henne då hon, precis som Stina Blackstenius, får vila även från spel i F19-landslaget. Marija Banusic hade ju dock i dagsläget varit en utmärkt ersättare för Olivia Schough men hon spelar istället av någon anledning med U23-landslaget. För övrigt undrar jag också varför inte Mimmi Löfwenius är med i åtminstone U23-landslaget. Åtminstone glädjande att uppenbart formstarka Malin Diaz kom med i truppen.

Jag har länge velat se Catrine Johansson få chansen i A-landslaget men det tycks vara långt borta. Hon är i år tillbaka som ytterback där hon gör sig allra bäst. Med hela 19 U23-landskamper på kontot bör hon verkligen uppmuntras med en plats i A-landslaget. Inte ens med Elin Rubensson, Magdalena Ericsson och Jessica Samuelsson borta ur landslagsstruppen finns tydligen plats för henne trots en pigg säsongsinledning. För övrigt har (som vanligt) även Marlene Sjöberg och Maja Krantz inlett säsongen starkt så bland ytterbackarna finns det helt klart gott om starka alternativ. Nu kom istället rutinerade Elin Magnusson in som reserv för Jessica Samuelsson. Hon förtjänar förstås också chansen i A-landslaget efter fin form hela det senaste året men känns som en naturligare ersättare för Appelqvist.

På mittbackspositionen är konkurrensen stenhård och här är det svårt att se att någon utanför kvintetten Fischer, Rohlin, Sembrant, Berglund och Ilestedt kommer vara med att konkurrera fram mot VM nästa år. Där borde förstås Nilla Fischer eller Linda Sembrant flyttas upp som alternativ på det inte alls lika konkurrensutsatta centrala mittfältet. Det borde finnas plats för båda på planen då de känns väldigt formstarka och vassa just nu men är kanske lite väl lika för att spela tillsammans i mittlåset.

På målvaktssidan börjar det också röra på sig en del. I EM-trupperna har det dock bara varit två målvakter och då finns det inte så gott om utrymme att ge fler chansen utan en trygg backup som Carola Söberg är bra att ha. Har man möjlighet att ta med sig tre målvakter hade det dock varit bra att ge målvakter som Hilda Carlén, Malin Reuterwall och Jennifer Falk lite landslagserfarenhet då samtliga inlett säsongen fötroendeingivande. Framförallt Hilda Carlén känns väldigt intressant för landslaget.

Truppen i sin helhet