Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Landslagstankar, mars 2016

Det har förekommit en hel del diskussion under inlägget Sverige till OS!!! och jag tänkte delvis spinna vidare på det men främst kommer lite funderingar på vilka jag tror kommer till OS och vilka jag vill ha in i truppen.

Några träningsmatcher mot tufft motstånd blir det inte under våren då tre EM-kvalmatcher väntar: Slovakien borta (8:e april), Polen borta (2:a juni) och Moldavien hemma (6:e juni). Sedan väntar ett eller ett par genrep precis före OS. Inte mycket tid att jobba med alltså.

Bilden en del har att spelare nästan självmant måste sluta för att spela sig ut ur landslaget får lite vatten på sin kvarn om man ser tillbaka mot OS-turneringen i London 2012.

Sverige slutade då  7:a efter att ha vunnit gruppen (före medaljörerna Japan och Kanada) men blivit utslagna av Frankrike i kvartsfinal. sve_os_london_2012Sverige spelade under Thomas Dennerbys ledning med en 4-2-3-1-uppställning. Från den startelvan är tre spelare borta från truppen (den pensionerade vänsterkanten samt Annica Svensson).  Efter diverse andra inte alltid helt lyckade experiment är Pia Sundhage nu nästan tillbaka på ruta 1 med en lite liknande 4-3-3-uppställning.

I inlägget OS: Sveriges insats summerade jag den svenska insatsen och noterar att jag tyckte mittfältare Nilla Fischer kanske var bäst i laget under turneringen och att även pensionerade Sara Thunebro och Marie Hammarström samt Linda Sembrant. Vidare var jag missnöjd med det svenska passningsspelet och det offensiva lagspelet med få skapade målchanser, alltså samma bekymmer som vi haft nu i OS-kvalet. Man kan med andra ord undra hur mycket man lärde sig av den turneringen och vad man gjort för att komma åt problemen.

Truppen såg för övrigt ut så här:
Målvakter: Hedvig Lindahl, Sofia Lundgren
Försvarare: Linda Sembrant, Emma Berglund, Annica Svensson, Sara Thunebro, Lina Nilsson, Malin Levenstad
Mittfältare: Nilla Fischer, Lisa Dahlkvist, Marie Hammarström, Kosovare Asllani, Johanna Almgren, Caroline Seger, Sofia Jakobsson, Antonia Göransson
Anfallare: Lotta Schelin, Madelaine Edlund

Jämfört med hur spelarmaterialet ser ut i år så tycker jag man hade en starkare uppsättning centrala mittfältare när Marie Hammarström och Nilla Fischer var aktuella där. Anfallsmässigt tycker jag däremot det ser betydligt bättre ut nu och även i försvaret finns kanske aningen fler alternativ.

 

Vilka ska då med till OS denna gång då. Så många överraskningar, om ens någon, lär det inte bli i truppen som endast består av max 18 utespelare. Många positioner känns redan nu ganska givna.

 

Målvakter

Det kommer nog inte spela någon större roll hur mycket övriga målvakter imponerar under våren och sommaren, Hedvig Lindahl kommer att vara förstemålvakt i OS om hon håller sig skadefri. Det är väl kanske inte heller så mycket att säga om det med tanke på att hon ju också varit väldigt bra det senaste året och sett stabilare ut än någonsin. Det enda som riktigt falerade under OS-kvalet var utsparkarna och möjligtvis blev hon väl stressad när det hettade till i slutskedet av matcherna.

Posten som andremålvakt är mer öppen. I dagsläget skulle jag välja Hilda Carlén som jag tycker tog ytterligare ett stort kliv förra året ochg blev mycket jämnare på en hög nivå.. Hennes fantastiska reflexer vore inte så dumt att ha i landslagsmålet. Emelie Lundberg och Zecira Musovic känns som de som i övrigt ligger närmast att knipa platsen även om jag kanske skulle sett Jennifer Falk som tredjeval.

Det jag skulle vilja se: Tänkta andremålvakten får vakta målet i ett par EM-kvalmatcher för att få lite mer erfarenhet av landslagsspel och bli samspelt med backlinjen i fall hon plötsligt kastaS s in i hetluften i OS.

Det jag tror vi får se: Hedvig Lindahl vaktar målet i samtliga matcher fram till OS.

Troliga OS-målvakter: Hedvig Lindahl och Hilda Carlén.

 

Försvar:

Pia Sundhage har spelat ihop ett ganska tydligt förstahandsval vad gäller backlinje med Magdalena Ericsson till vänster, Linda Sembrant och Nilla Fischer som mittbackspar och Jessica Samuelsson till höger.

Nilla Fischer och Linda Sembrant kommer att bilda mittbackspar i VM om inget oförutsett händer. Starka i luften, hyfsat spelskickliga men lite långsamma. Emma Berglund är den givna reserven och en trygg sådan. Amanda Ilestedt lär också vara aktuell om hon är skadefri.

Jag tror det blir svårt för någon annan mittback att slå sig in i truppen förutom en viss kombinerad vänsterback.  Magdalena Ericssons vänsterfot levererade i OS-kvalet och lär fortsatt få chansen på vänsterkanten. Det är förstås väldigt bra att ha en ytterback som också är lika bekväm som mittback när bara 20 spelare ska till OS. I övrigt är nog Elin Landström och Jonna Andersson de enda vänsterfotade vänsterbackar som har chansen att knipa en plats i OS-truppen. Chansen är nog lika stor att reserverna blir högerfotade.

Jessica Samuelsson har ofta fått kritik för sitt passningsspel men var inte sämrte än någon annan under OS-kvalet och känns som det tryggaste och bästa valet till höger. Elin Rubensson kommer säkerligen med till OS som ytterback. Det är bra med tanke på att hon spelat in sog på många positioner även om hon sett vassast ut som yttermittfältare under våren, och så var det även under VM. Lina Nilsson ligger nog på gränsen till OS-truppen.

Fischer, Sembrant, Berglund, Samuelsson, Ericsson, Rubensson  tar sig säkerligen in i OS-truppen och ytterligare något namn lär tillkomma.

 

Mittfält:

Efter att Petra Larsson försvann ur ekvationen så verkar det nu ganska tydligt att det ät Lisa Dahlkvist och Caroline Seger som Pia Sundhage vill ska hålla ihop defensiven på mittfältet. Jag tycker det är smart. De är våra starkaste centrala mittfältare och de jobbar bra tillsammans även i klubblaget.

Däremot tycker jag kanske inte att någon ur den övriga trion, Emilia Appelqvist, Josefin Johansson och Petra Andersson känns som något bra kompliment att ha i den offensiva rollen. De känns snarare som alternativ till Dahlkvist/Seger i slutskedet av matcher om de måste byta. Någon av dem  lär komma med till OS och förhoppningsvis fortsätter de att utvecklas under året..

När Pia Sundhage valde att gå över till 4-3-3 hade jag en förhoppning om att man skulle känna att man har råd att sätta in en lite mer offensivt inriktad spelfördelare. Det är en roll jag gärna skulle se Kosovare Asllani i. Svårt att veta vad Asllani känner för passion för landslagsspel under Pia Sundhages ledning för tillfället.  Hon skulle annars behövas, poängspelare har vi inte för många av.  I förra OS var hon inblandad i flera svenska mål trots lite speltid och i EM 2013 blev hon assistdrottning.

de_jonghSannolikheten att någon helt ny kommer spelas in på positionen känns minimal även om jag fortsatt tycker att Michelle de Jongh är bästa alternativet där då hon ju också visat klass defensivt mot starkt motstånd i Damallsvenskan.  En annan spelare som jag gärna ser testas där är Irma Helin som jag tycker imponerade med U23-landslaget i La Manga och nog har fått upp fysiken en del i Piteå. Väldigt bolltrygg, passningsskicklig och vass på små ytor. Tyvärr har ingen av de båda en liknande roll i klubblaget men det har egentligen iofs ingen annan som testats på positionen heller.

Lina Hurtig var på väg in att bli försteval på positionen i höstas men har störts av skador. Annars skulle hon ju ge oss  mer fysik, en stark straffområdesspelare och lite mer naturlig avslutare. Hanna Folkesson, Olvia Schough, Malin Diaz är andra alternativ. Att döma av speltiden i OS-kvalet så är det nog Emilia Appelqvist som ligger bäst till i dagsläget.

Caroline Seger och Lisa Dahlkvist givna i OS-truppen. Emilia Appelqvist lär också vara med. Vilka fler avgörs nog av vårformen och skadeläget.

 

Anfall:

Sverige fick knappt till något vettigt anfallsspel under OS-kvalet och det är lite märkligt. Sofia Jakobsson och Lotta Schelin har spelat så mycket och länge tillsammans att de bör hitta varandra bättre och tillsammans med Olivia Schough har de ju bildat en given trio den senaste tiden. Då är det svårt att ens med deras väldigt fina presspel ursäkta att de knappt får till några kombinationer alls över tre matcher.

asllaniDefensivt tycker jag inte man bör ändra för mycket nu när det inte är så långt till OS. Offensivt har man med tanke på hur spelet såg ut i kvalet inte så mycket att förlora.Jag tycker rent av man kan experimentera ganska friskt med tanke på hur många bra kombinationer av spelare det faktiskt finns för de offensiva positionerna.

Trion Fridolina Rolfö, Pauline Hammarlund och Stina Blackstenius är alla fullvärdiga alternativ till den senaste tidens givna startspelare och borde få en ärlig chans i de kommande matcherna. Jag tror dock att Pia Sundhage väljer att fortsätta spela trion Schelin, Schough och Jakobsson i hopp om att de ska få samspelet att stämma.

Elin Rubensson och Kosovare Asllani är förstås också bra alternativ. Emma Lundh, Marija Banusic, Jenny Hjohlman är andra anfallare som varit inne i landslaget det senaste året som möjligtvis har en viss chans att slå sig in i truppen med en stark vår.

Schelin, Schough och Jakobsson kommer vara med i OS-truppen. Sannolikt även Blackstenius. Max två till ska in. 

8var till Landslagstankar, mars 2016