Linköping vs. Liverpool


Dubbelmötet mellan Linköpings FC och Liverpool LFC är en av de allra tuffaste och ovissa av 16-delsfinalerna i UEFA Women’s Champions League. Jag hoppas och tror på en knapp seger för Linköping över två matcher men det känns som sagt ganska öppet.

Linköping åker till Liverpool med målvakten Katie Fraine i truppen då helgens skada inte visade sig vara någon fraktur men det är ändå osäkert om hon kommer spela. Saknas gör fortsatt Jessica Samuelsson, Linda Sällström och Renée Slegers.

Lagen är inte helt olika i sin spelstil och båda har bra passningsspel i sina bästa stunder. Av vad jag sätt av lagen i år så tycker jag att Linköping har en högre högstanivå. Lagen lider båda av bristande effektivitet i offensiven och stundtals även med att skapa heta chanser. Två välorganiserade lag som sällan släpper in många mål.

Här kommer en titt på morgondagens motstånd som är en kvalitetsmotståndare med spelare av landslagskaliber på alla positioner. Precis som Linköping har Liverpool också mest spelat 4-3-3 men jag har noterat att man de senaste matcherna valt en 3-5-2-uppställning så det finns en hel del olika alternativ om hur startuppställningen kan se ut.

liverpoolLiverpool har fått ett exta tillskott lagom till Champions League. Tyskan Nicole Rolser, förra årets MVP i ligan, är tillbaka från sin korsbandsskada och gjorde comeback och mål direkt i helgen mot Arsenal. Återstår att se om hon är redo att starta. Liverpools offensiv har annars varit betydligt svagare i år än förra året. Landslagsanfallaren Natasha Dowie har inte visat upp samma målform i år men man måste ändå se upp med hennes kraftfulla spel och huvudspel. Kate Longhurst har också fått mycket speltid i år men är inte känd som någon målspruta.

I offensiven finns också Gemma Davison som inte heller har haft samma toppsäsong som förra året men som kommer utmana ytterbackarna med sin snabbhet. Englands mesta landslagsspelare Fara Williams håller ihop mittfältet där hon sannolikt får sällskap av tidigare Kristianstadspelaren Katrin Ómarsdóttir och amerikanskan Amanda DaCosta.

Laget har imponerat defensivt i år men så har också inget lag i ligan direkt imponerat offensivt. Duktiga amerikanska målvakten Libby Stout vaktar målet. Lucy Bronze är en riktig klippa i försvaret som kan spela på alla positioner i backlinjen. Där finns också extrem rutin i 40-åriga Becky Easton. Landslagsmeriterade Gemma Bonner, tyskan Corina Schröder och lilla Martha Harris (som dock spelar med stort hjärta) är övriga defensiva alternativ. Jag tycker ändå att Linköpings offensiv har goda möjligheter att ställa till bekymmer för Liverpools defensiv om man får igång sitt spel ordentligt.