Lite spanska reflektioner

Jag har sett väldigt mycket spansk ligafotboll den här säsongen och blir alltmer imponerad av bredden som växer fram trots ganska dåliga förutsättningar. Man har ju haft otroligt starka ungdomslandslag de senaste åren, men det känns också som att jämförelsevis många spelare fortsätter spela högre upp i åldrarna. Ligan skulle ju dock kunna vara ännu så mycket bättre om storklubbarna satsar lite mer på sina lag och tar in lite fler utländska stjärnor.

Idag mötte överlägsna serieledarna Barcelona elvan Real Sociedad och man kunde ju förvänta sig ganska stor Barca-dominans. Eftersom jag efter en intensiv fotbollshelg börjar få fyrkantiga ögon så tittade jag först bara lite halvsömnigt på matchen men blev fascinerad av Real Sociedads energiska spel som gjorde att Barcelona hade fullt upp att freda det egna målet genom hela första halvlek.

Nu kan det väl vara så att det är Real Sociedads oförmåga att göra mål som gör att de ligger där de ligger för där har man en del att jobba. Istället gav en målvaktstabbe Barcelona ledningen (genom Mariona Caldentey) som man sedan utökade (genom Sonía Bermudez) med sin egnetligen andra målchans i matchen i första halvleks slutminuter. Real Sociedad lät sig inte nedslås utan fortsatte att spelmässigt hålla jämna steg men dog sedan totalt när Alexia Putellas satte 3-0, vilket också blev slutresultatet.

F19-landslagsanfallarna Mariona Caldentey (Barcelona) och Nahikari Garcia (Real Sociedad) var två av matchens lirare och kommer definitivt bli spännande och se de kommande åren. Det dröjer nog inte förrän de tar plats i A-landslaget. Caldentey börjar redan bli svår att hålla utanför Barcelonas anfallsuppställning där hon ju bara konkurrerar med A-landslagsspelare

Barcelona toppar alltså serien ganska klart trots att jag tycker att de ganska sällan imponerar spelmässigt. Det är lite Tyresö-känsla från 2013, där laget tröttade ut motståndarna i första halvlek för att sedan ta över och vinna i andra halvlek. När övriga lag börjar tröttna har man alltid lite mer och ge och landslagsspelare att sätta in.

I kampen om den andra Champions League-platsen kunde mycket ha hänt i helgen. För seriefyran Athletic Club krävdes nästan seger hemma i Bilbao mot tvåan Atlético Madrid. Det var också hemmalaget som var snäppet bättre men en ändå ganska jämn match slutade 0-0. Sex poänger skiljer därmed fortsatt mellan lagen.

Det gjorde att trean Valencia fick chansen att ta över andraplatsen. Men Valencia är ojämna, man föll ju senast mot Collerense och idag fick man bara 1-1 mot nykomlingen Santa Teresa. Atlético har två poäng till godo på Valencia när fem omgångar återstår. Lagen möts i mitten av april i Madrid.