Lyon utslaget


Kvällens mest uppseendeväckande resultat kom helt klart i matchen mellan Olympique Lyon och Turbine Potsdam som mycket oväntat slutade 1-2 och innebar att Potsdam tar sig vidare på fler gjorda bortamål. Det var Lyons första hemmaförlust sedan september 2006. Om inte det här får UEFA att vakna vad gäller seedningen i turneringen så kommer nog inget att göra det.

Sett till hur matchen såg ut var det inte heller helt orättvist även om avgörandet kom till på ett tråkigt sätt med ytterligare ett svagt domslut. Lyon fick annars en drömstart i matchen med en tidig ledning när Camille Abily enkelt kunde sätta 1-0 efter svagt försvarsspel från bortalaget. Med ett mål i ryggen brukar Lyon tämligen komfortabelt kunna kontrollera sina matcher och så såg det även ut den här gången. Efter dryga halvtimmen tändes dock hoppet hos Potsdam när Stephanie Draws nickade in 1-1 på hörna. Målet gav Potsdam fullt av självfötroende och energi samtidigt som Lyon helt tappade sitt spel.

Matchen stod litegrann och vägde i andra halvlek men med knappa tjugo minuter kvar kom sedan sekvensen som blev helt avgörande. Domaren blåste straff när bollen träffade Saki Kumagai som hade handen högt upp i luften i straffområdet. Nu träffade dock inte bollen handen utan ansiktet på Kumagai så straffen var förstås helt felaktig. Norska Maren Mjelde klev fram och satte säkert straffen till 1-2. Lyon jagade sedan kvittering men en kombination av ovanligt svagt anfallsspel från hemmalagets sida och tappert försvarsspel från bortalaget gjorde attd et inte blev fler mål i matchen.

Lotta Schelin spelade hela matchen för Lyon men lyckades inte med särskilt mycket denna kväll. Antonia Göransson kom först i slutminuterna in för Turbine Potsdam och hann med ett chansskott i stolpens utsida. Turbine Potsdams unga trupp har imponerat stort under hösten och det här var verkligen pricken över i. Lagets främsta tyskor har fått vara skadefria och flera av talangerna helt klart tagit ett och två kliv under sommaren. Samtidigt har Lyon inte lyckats köra över motståndet hemma i Frankrike på det sätt som man brukar och kanske inte sett lika hungriga ut.