Mallbacken och Hammarby klara för Damallsvenskan


Djurgården besegrade idag Kvarnsveden med klara 4-0. Samtidigt föll Brommapojkarna med 0-1 mot Hammarby som därmed säkrade avancemang till Damallsvenskan. Kvarnsvedens förlust innebar också att Mallbacken också blev klara för Damallsvenskan trots att de inte spelat ännu.

Två av damfotbollens riktigt klassiska lag är alltså tillbaka i finrummet 2015. Bara att gratulera! Båda lagen måste förstås förstärka trupperna avsevärt för att hävda sig i Dalmallsvenskan nästa år och det blir intressant att se vilka slags satsningar klubbarna väljer att göra.

De är ju inte kända som klubbar som satsar de stora pengarna så det gäller att värva smart. Något nytt Eskilstuna United lär vi inte få se 2015. Båda lagen känns ganska stabila i defensiven men offensivt måste man hitta framförallt målskyttar för damallsvensk nivå.

Mallbacken har haft bra kontinuitet och behållit nästan samtliga av de svenska spelare som ingick i den trupp som spelade i Damallsvenskan 2013. Laget gjorde en utmärkt vår där man skaffade sig det försprång som gav comeback direkt. Efter ett par tunga spelarförluster under sommaren har det gått klart trögare.

Hammarby spelade senast i Damallsvenskan 2011 med en trupp där bl.a. Mami Yamaguchi, Minna Meriluoto och Magdalena Ericsson ingick. Så särskilt många spelare finns inte kvar i laget idag men från årets trupp så var Anna Lindblom, Ellen Gibson och Helén Eke med redan då.

,