Trippelmästarna Wolfsburg


På lördag är det dags för höstens stora match för LdB FC Malmö när man på hemmaplan tar emot de regerande Champions League-mästarna VfL Wolfsburg i det första åttondelsmötet. Den senaste säsongens trippelmästare (Ligan, Cupen, Champions League) Wolfsburg möter alltså de mesta svenska mästarna och nykorade seriesegrarna Malmö i en mycket spännande batalj.

Det är två lag som liknar vnarandra ganska mycket i spelstilen med inriktning på snabbt anfallsspel bestående av skickligt kortpassningsspel, kvickt kombinationsspel och vassa omställningar. Det känns som att det är dagsformen som kommer bli avgörande eller kanske någon indivuduell prestation för här finns gott om matchvinnare i båda lagen.

Wolfsburg har inlett tävlingssäsongen med sju segrar och tre oavgjorda matcher och sköna 59-6 i målskillnad. Tar man bort matcherna mot stackars Pärnu i Champions League och Burg Gretesch i Tyska cupen, som inte håller någon högre klass försvinner dock 36 gjorda mål men man har ändå fina 23-5 på sju ligamatcher. Man har dock inte lyckats besegra något av topplagen man mött utan fick 1-1 mot både Bayern München (hemma) och Turbine Potsdam (borta).

vflwolfsburgLaget har det senaste halvåret haft en hel del skadebekymmer men lagom till mötena med Malmö ser truppen så gott som skadefri ut och man kommer kunna ställa upp med sitt starkaste lag. Och det är en mycket välmeriterad trupp som Wolfsburg har. Till skillnad från det mycket internationella Malmö så har Wolfsburg en startelva som till stora delar består av tyska landslagsspelare.

Man har två av EMs absolut bästa mittfältare i Lena Goeßling och Nadine Keßler. De behöver ingen större presentation, båda har varit fantastiskt bra det senaste året och är helt klart spelmotorerna i laget. Det ska bli kul att se om Malmös Katrin Schmidt kan göra en stormatch och mäta sig med sina betydligt mer namnkunniga landsmaninnor. Hon behöver nog äga den farliga ytan framför den egna backlinjen.

I offensiven finns också ruggigt med kvalitet och dessutom ganska gott om alternativ. Alexandra Popp och ungerskan Zsanett Jakabfi är troliga startspelare i anfallet. Båda har haft stora skadebekymmer men är på väg mot toppformen igen. Starka, snabba, målfarliga och allmänt skickliga Jakabfi tycker jag kanske är lagets allra vassaste spelare när hon är i toppform. I anfallet finns också alternativ i bl.a. Conny Pohlers, främsta målskytt genom tiderna i Champions League, och 19-åriga supertalangen Lina Magull.

Man har också mycket offensiva kanter i hyperfarliga Martina Müller, årets spelare i ligan förra året, samt kanske lagets minst meriterade tyska, snabba Anna Blässe, som också varit riktigt bra det senaste året och knackar på dörren till det tyska landslaget.

I backlinjen är Verena Faißt tillbaka från den sjukdom som höll henne borta från EM. Offensiv och snabb med bra vänsterfot, men hon kommer få jobba i defensiven mot formstarka Manon Melis. Backlinjen är i övrigt stark, men inte hypersnabb. Frågetecknet i startelvan är mittbacken Josephine Henning som bara gjort en halvtimmes inhopp, senast mot Bayer Leverkusen. Hon var lysande i Champions League-finalen i våras men är rimligtvis inte i toppform efter skadan. Om inte hon är redo att spela från start är det troliga att Goeßling går ner som mittback och en annan rutinerad landslagsspelare, Viola Odebrecht, går in på det centrala mittfältet.

Nilla Fischer står inför sin kanske tufaste utmaning hittills i Wolfsburg-tröjan när hennes tidigare klubb nu väntar och det blir intressant att se hur samarbetet fungerar där bak. Flera spelare är som sagt ganska nyligen tillbaka från skada så kommunikationsmissar är ju något som Malmö verkligen ska försöka utnyttja. Luisa Wensing har mest spelat mittback hittills i år men tar väl troligtvis ytterbacksplatsen nu. Också hon stark men inte jättesnabb. Unga schweiziskan Noelle Maritz är ett alternativ som ytterback eller för all del och Alexandra Popp precis som i förra säsongens final. Landslagets andremålvakt Almuth Schult vaktar det tyska målet.

Jag tycker Malmös kvicka och spelskickliga trio Anja Mittag, Ramona Bachmann och Therese Sjögran bör ha goda möjligheter att skapa en del chanser mot Wolfsburgs backlinje. Malmös defensiv måste stå för en klockren insats när Wolfsburg kommer till anfall med mycket folk och det skadar väl inte heller om Þóra Helgadóttir har ett par toppendagar i målet. Man får nog tänka lite mer taktiskt än man gjorde mot Lyon i våras. Det känns dock som att det är ett betydligt starkare och mer förberett Malmö som kommer ut på planen denna gång. Se upp får man också med de många positionsbyten som tyskorna gör i offensiven där alla känns bekväma på samtliga positioner.

Hur slutar det då? Jag hoppas förstås att Malmö lyckas skrämma bort tyskspöket och det känns som chansen till det är större än någonsin. Wolfsburg får väl ändå ses som knappa favoritet men jag tror på två mycket jämna och spännande möten mellan två av Europas absolut bästa lag.

Avspark lördag 16.00. Tyvärr sänder TV4 Sport Franska ligan istället så matchen går på TV4 Sport Xtra. Eurosport sänder från Tyska ligan på båda sina kanaler och endast från 17.30 på sin huvudkanal, alltså med kvarten kvar av matchen… Jag utgår ifrån att matchen går att se på Eurosport Player men det törs jag inte lova just nu. Matchen sänds istället på Eurosport 2 på söndag 8.30 eller till stora delar på Eurosport söndag 14.30. På tyska Eurosport kan man se matchen live.