Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Mer om Damallsvenskans ekonomi

Tyresö FF spelar på torsdag den största matchen i klubbens historia. En bra och lång summering av den ekonomiska vandringen till finalen har gjorts av Radiosportens Linn Nenzén och kan höras eller läsas på den här länken:  http://t.sr.se/TohTdl

Den årliga analysen av de damallsvenska klubbarnas ekonomi kom igår och går att läsa på den här länken (pdf). Det är som vanligt ingen rolig läsning med mångmiljonförluster för Tyresö FF och LdB FC Malmö, men även stora förluster för KIF Örebro, Vittsjö GIK, Kristianstads DFF och Piteå IF.

Ljusglimtar finns dock där Umeå IK sticker ut med ett positivt resultat på närmare en halv miljon. Linköpings FC har som bekant anpassat sina kostnader och vänt till ett positivt resultat och Kopparbergs/Göteborg FC känns som vanligt som den ekonomiskt stabilaste klubben i serien.  För Damallsvenskan i stort fortsätter dessvärre kostnaderna att öka mer än intäkterna.

Ibland undrar man ändå om klubbarna lär av sina misstag. I Kristianstadbladet rapporterades att Kristianstads DFF har budegeterat för ett publiksnitt på 1000 personer i år. Att ha 1000 i snitt som mål för säsongen hade väl inte varit någon dum idé men att budgetera för det känns knappast ansvarsfullt. Särskilt som förra årets snitt låg på blygsamma 553 och man endast ett år, comeback-året 2008, haft ett snitt över 1000. Det ska dock sägas att publikintäkter står för en ganska liten del av klubbarnas intäkter. Kristianstad är den klubb som vid sidan av Tyresö FF är mest illa ute och måste bli av med sitt negativa kapital till den 31:a augusti och det hoppas jag verkligen att klubben lyckas med.

Ett svar till Mer om Damallsvenskans ekonomi