Några korta OS-tankar


Snart dags för andra omgångenb och jag har inte hunnit skriva en rad om de första matcherna i OS ännu. Men det skrivs ju i OS-tider ovanligt mycket i annan media om damfotboll så jag känner mig nästan lite överflödig.

Grupp E. Brasilien körde planenligt över Kamerun med 5-0. Precis sm vad gäller Sveriges match blev det inte någon egentlig värdemätare på hur bra Brasiliens lag är. Där emot står det klart att årets afrikanska OS-lag är klart sämre än Nigeria och Ekvatorialguinea var förra året i VM. Storbritannien lyckades till slut besegra Nya Zeeland med 1-0. En helt rättvis seger men intrycket att Storbritannien inte är särskilt vassa på den sista tredjedelen kvarstår. Malmös Ali Riley räddade sitt Nya Zeeland flera gånger med brytningar i sista stund men Storbritannien blev ändå för svåra. Idag spelar Nya Zeeland – Brasilien och Storbritannien – Kamerun. Allt annat än segrar för Brasilien och Storbritannien får ses som stora skrällar.

Grupp F. Sverige gjorde en bra första halvlek och körde över ett svagt och naivt Sydafrika. Andra halvlek blev en segare historia när Sverige inte behövde ösa på mer framåt. Hade dock varit trevligt att se Sverige fortsätta spela ut. Sydafrikas tröstmål med en lobb över Hedvig Lindahl från halva plan känns inte bra. Oroväckande att Lindahl inte lär av sina misstag. Tycker i övrigt samtliga i laget gjorde en bra match och det känns skönt att Lisa Dahlkvist åter visar mästerskapsform. 4-1 är godkänt även om det borde varit några mål till efter alla ramträffar. Inhopparna imponerade inte nämnvärt och har nog inte stärkt sina chanser att får starta mot Japan idag. Precis som mot Sydafrika ligger nog ända frågetecknet vid om Lina Nilsson åter får ta högerbacksplatsen eller om man ger Annica Svensson chansen. Japan besegrade Kanada med 2-1 och börjar visa gryende form vad det verkar. Trots ganska knappa siffror så kändes segern ganska komfortabel. Kanada möter idag Sydafrika, återstår att se om laget kommer ifatt Sverige målmässigt eller om Sydafrika kommit in i OS-tempot.

GruppG. USA visade på lite svagheter i försvaret men visade också vinnarskalle när man vände 0-2 till 4-2 mot Frankrike. Frankrike visade en del svaghet på defensivt mittfält och här är laget uppenbart svagare än Lyon som annars utgör större delen av laget. Shirley Cruz och Amandine Henry står i Lyon för stabilitet bakåt. Shirley Cruz från Costa Rica är ju inget alternativ förstås men den från landslaget ständigt ratade Henry hade behövts. Franco på högerbacksplats hade också en lite jobbig dag,  PSGs lysande ytterback Laure Lepailleur är skadad och saknas. Skönt att se att det finns svagheter hos Frankrike, som är en tänkbar svensk kvartsfinalmotståndare. Men USA imponerar, fortsatt guldfavoriter, vill verkligen inte att vi slutar trea i gruppen så att vi får möta dem. Nordkorea besegrade Colombia med 2-0 i ett tidigt ”bottenmöte”. Idag väntar USA – Colombia och Frankrike – Nordkorea, matcher som USA och Frankrike bör vinna ganska lätt.